hidup tenang tanpa serangga!!

Monday, September 27, 2010

PILU RASA HATI

wa!!! sedihnya rasa hati ini.... dah 10 hari aku beradat di bandar irbid, jordan ni.... ana rindukan family, ak rindu malaysia, ak rindu my favourite food keow teow.. dan sebagainya.. huk2... mybe sbb tengah layan lagu sedih kot.. huk2, amma,appa, i miss u all.

Di markaz lughah, ak berada di kelas raabi' alif. 4a.. full 5 hari da kelas.. maknanya ak hanya boleh amik 1 subject pelajaran lain.. ak dalam kuliah syariah takhassus iktisod wal masorif al-islami.

Friday, September 24, 2010

IRBID JORDAN UNIVERSITY JORDAN

SMEKOM, mmg dah lama pun tak tulis blog.. kehidupan di irbid..

CUACA: panas dan kering.. first time datang sini, mmg ak terasa kekeringan angin kat sini menusuk lubang idung mmg ada ketul2 ar dalam lubang tuh, haha! ag satu mana da rumput kat sini, padang pasiag, kalo kat bandar irbid ni da la bangunan kan.. so, berdebu la kawasan di sini... bile angin kuat sikit, padan la muka sebabnye, masuk pasiaq dlm mata mase tgah jalan, tapi ak tgk arab lain selamba tak da pedih2 mata. winter plak, tak tau ar tak penah mghadapinya lagi. da satu ary tuh g kedai buku tepi jalan, berdebu buku2 kat situh of course la kannn... SO, sape yg tak tahn muka tu, ley la pakai pelembap sbb kering kat sini, byakkan minum ayq...

MAKANAN: makannye roti, cicah ngan kuah2 dia la,,, humus, la menda la.. pstuh, syawarma, sedap gak ar roti dowang gulung buh daging.. kebab peh, lain dari malaysia punye, daging lembu berbentuk silinder diletak roti.. rasa air lembu ak makan ary tuh.. haha, tak brape. air jus dia, ya rabbi, pekat2 dan manis tapi sedap la jugak. nasi mandi, ialah susu masam letak ayam atas nasik,, aiskrim dia sedap... yg kat tepi jalan ne aiskrim or buzhoh.. kat asrama, masak sendiri kalo lapar, mmg sume dak2 pompuan student sini confirm pandai masak, so laki2 kat luar sana, leh la kalo nak minang.. hoho..buah!! manis ranum enak lazat dan sedap giler. anggur manis dan lembut.. buah tin sedapnye, buah peach yummy.. dan sebagainya, alhamdulillah.

TEMPAT TINGGAL: sakan sahawneyh tuk akhawat jpa.... sakan safar akhawat mara... dan senior2, sakan musa'b bin umair. bayt muhsineen, bayt PERMAI ni persatuan mahasiswa irbid, bayt saff, sakan yarmouk di u yarmouk keyh! dan sebagainya,

ORANG-ORANG: Lelaki di sini bahaya.. dowang suke tgok2 dan merepek ckap bukan2... jangan jalan sowang2 mlam2.. mesti ada muraqib-peneman..yg penting aka senior y baik2... budak2 nye plak suke mengejek2,, alibaba,alibaba! mksudnye pelacur.. aibkan... jgan balas dan buat tak tahu,, dowang ni cepat marah.. dan 5kali ganda kuat dari lelaki mlaysia.. huhu, they can hurt you..tak sume jahat, be careful..wanitanye, ada y baik.. yg pgemis pun ada pkai purdah, jgn lyan takut nnt dowang ikut kite balik umah.

university yarmouk: first, peksa markaz lughah or bahasa.. next kafaah dan sbagainye.. huhu..

AIR: air paip sini byak klorin.. so, msak pakai air yg dihantar oleh syarikat2 ayaq....

BANGUNAN: semuanye putih, tiada bangunan pencakar langit, rumah sebuah2 kebnyakannya, macam istana pun ada..

DUIT: 1 JD = RM 5.90 takyah dok convert2 pandai2 la gune...

KEDAI: banyak je kedai, ada shopping mall, as suk sume, pasar pagi takda macam kat malaysia, takda pasar malam. ada KFC, MAC DONALD, NESCAFE, PEPSI, 7 UP, yerww.. actually i don't like all that....

PAKAIN: wanita dowang sume pakai selendang yg dililit, seluar jaens dan baju2 yg fashionable.. kbyakan isteri orang plak pakai jubah atau pun purdah sekali.. lelaki biasa jew... suka lepak tepi jalan ngacau orang.

LALULINTAS: PERWH... bawak kereta mmg laju giler dan time orang nak melintas pun dia lajukan kereta dan break secara mgejut.. kalau la kat mlaysia tercinta, sure tak lulus ujian memandu.. patut la takda pun lintasan pejalan kaki kat sini.

PHONE: ada orange jo, zain jo, cam mlaysia celcom, maxis.....
kad ring2 dowang kad wenak.
MASA: 5 JAm lewat berbanding malysia. 6.30 pm dah mgrib...



TU JEW... TATA!!