hidup tenang tanpa serangga!!

Monday, April 23, 2012

byk pikir?


stREss lagi

haha, ak dah kata dulu, ak tak suka ramai kelas dgn budak melayu dan dulu mmg takda dak melayu pun dlm  kelas ak, ada pun sorang dua ja..

n now,, I’m stress bila dpt kertas exam bilamana yg len sume mrkah tggi2 la.. haaa, hopefully next2 sem tak ramai ngn dak melayu , takyah ada dak melayu pun takpa lagi afdhol. Buat stress I ja.

Sebabnya bila sorang2 ni dia lebih juhud tau, lagi satu bila sorang2 ni rajin jumpa dktor sebab xda sapa boley ditanya melainkan doctor. Lagi satu bley buat kawan ngan arab , brbanding ramai melayu mmg dngn melayu ja la. Ada ja pro n kontra.. walaupun ada kontra , pro tetap lebih baik, lbih ketenangan kurang stress .. haaa bersyukur ye kakak …

Ba’din.. :D khollaseyt al kalam, bai,

Dah lama tak sorang2 macam dulu2 masa kat sakan sahawneyh, kelas lain2 balik lain2 sangat berani gila dulu balik sorang2 jauh plak tu dari jamiah.. byk masa melepak borak ngan arab di jamiaah .

Bila rumah baru dah dekat, selalu ngn kawan balik sama2, jadi takot plak balik sorang2 sebab dah biasa berteman hehehe. Kurang  masa melepak di jamiaah Dan dah takda aktiviti borak ngan arab sb rumah dekat. Balik ja rumah tak yah melepak kat jamiaah. 

JANGAN KOMEN
ممنوع أزعجني


Tuesday, April 17, 2012

note lagi


إِنَّ اللَّـهَ عَليمٌ بِما كُنتُم تَعمَلونَ  6.75
12:86. Ya'qub menjawab: "Sesungguhnya hanyalah kepada Allah aku mengadukan kesusahan dan kesedihanku,
حسبي الله لا إله إلا هو عليه توكلتُ وهو ربُّ العرش العظيم
26:76
39:9
51:15-18
17:79
25:64
32:15-17


niat mndapat redha Allah, mgharap rahmat Allah-- setiap prkara yg dilakukan

 وَعَسَىٰ أَن تَكْرَهُوا شَيْئًا وَهُوَ خَيْرٌ لَّكُمْ ۖ وَعَسَىٰ أَن تُحِبُّوا شَيْئًا وَهُوَ شَرٌّ لَّكُمْ ۗ وَاللَّـهُ يَعْلَمُ وَأَنتُمْ لَا تَعْلَمُونَ

إِنَّ الَّذِينَ آمَنُوا وَالَّذِينَ هَاجَرُوا وَجَاهَدُوا فِي سَبِيلِ اللَّـهِ أُولَـٰئِكَ يَرْجُونَ رَحْمَتَ اللَّـهِ ۚ وَاللَّـهُ غَفُورٌ رَّحِيمٌ ﴿٢١٨

O you who believe, follow the path shown to you by God, and seek the way of proximity to Him, and struggle in His way: you may have success. (al-Maidah:35)

مَّا يَلْفِظُ مِن قَوْلٍ إِلَّا لَدَيْهِ رَقِيبٌ عَتِيدٌ ﴿١٨﴾ق

“Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman.” – (Surah Al-Imran:139)
solat dengan khusyu'
ketika berseorangan, tak melakukan dosa

Sunday, April 8, 2012

jemputan pada hari jumaat yg barakah

salam..

pada hari jumaat yg lalu....

ada org mnjemput saya la.......

i was invited je.... to join a...... a..... a... heh

rahsia.. i felt better , :D can't wait!!!

in arabic 'Hsvm'

ANA ATAU AKU??

haha...
ana=sopan, alim
OR
aku=kerek, dpandang pelik .. wahahaha.. nantikann..
kita BERbeza latar belakang..
apa yang kau tahu tentang aku yang kau tak tahu?? haha(gelak sindiran)
being ourself bla bla bla .. just wait bye salam

i still merangkak terhadap perkara-perkara yang U ALREADY KNOW , ALREADY UNDERSTAND, ALREADY FEEL THE NI'MAH    :)

guide me ya Robbi, to be your khalifah, your 'abd

Saturday, April 7, 2012

sifat2 menjadikan orang mukmin berjaya/beruntung

23: surah al-Mu'minun

1. Sesungguhnya berjayalah orang-orang yang beriman,
2. (yaitu) orang-orang yang khusyu' dalam sembahyangnya,

3. dan orang-orang yang menjauhkan diri dari (perbuatan dan perkataan) yang tiada berguna

4. dan orang-orang yang menunaikan zakat
5. dan orang-orang yang menjaga kemaluannya,
6. Kecuali kepada isterinya atau hamba sahayanya maka sesungguhnya mereka tidak tercela:

7. Barangsiapa mencari yang di balik itu maka mereka itulah orang-orang yang melampaui batas
8. Dan orang-orang yang memelihara amanat-amanat (yang dipikulnya) dan janjinya
9. dan orang-orang yang memelihara sembahyangnya.
10. Mereka itulah orang-orang yang akan mewarisi,

11. (yakni) yang akan mewarisi syurga Firdaus. Mereka kekal di dalamnya. 


ayoo! sahut!

Friday, April 6, 2012

Brgsiapa mgharap perjumpaan dgn Tuhannya

 قُلْ إِنَّمَا أَنَا بَشَرٌ مِّثْلُكُمْ يُوحَىٰ إِلَيَّ أَنَّمَا إِلَـٰهُكُمْ إِلَـٰهٌ وَاحِدٌ ۖ فَمَن كَانَ يَرْجُو لِقَاءَ رَبِّهِ فَلْيَعْمَلْ عَمَلًا صَالِحًا وَلَا يُشْرِكْ بِعِبَادَةِ رَبِّهِ أَحَدًا

110. Katakanlah (wahai Muhammad) : 
Sesungguhnya aku ini manusia biasa seperti kamu, yang diwahyukan kepadaku: 
"Bahwa sesungguhnya Tuhan kamu itu adalah Tuhan yang Esa." 
"Barangsiapa mengharap perjumpaan dengan Tuhannya, maka hendaklah ia mengerjakan amal yang saleh dan janganlah ia mempersekutukan seorangpun dalam beribadat kepada Tuhannya."  Al-Kahfi:110


Tuesday, April 3, 2012


Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Sesiapa pulang ke rumahnya serta membaca ayat Kursi, Allah hilangkan segala kefakiran di depan matanya.”
sumber?