hidup tenang tanpa serangga!!

Sunday, February 27, 2011

kENApe? keNAPE?

ali : "kenape baby comey sangat??!"
abu : "ntah la aku pun tak tau kenape..aku blur skunk nieyh."
ali :"nape plak? "
abu :"sbb aku pun tak tau nape baby comey sngat.."
alia :"laa, sbb dia dah mmg comey nak wat camner...lain la kalo baby tu cute, sume pun tak heran.."
abu : "senyap la ko"
anak sapa la nieyh..

kasut sape niey?
notes:jadi gilers tetibe sbb tengok pic anak buah member yg sngat comey..

lagu:keBAHAGIAan dlm perPISAHan

Daku suke sangat lagu niey sbb melody dia sedap gak ar, rasanye daku start dengar awal tahun2010 kut, ingtkan lagu lama, jayjay yg nyanyi, rupenye khoto'... i tanya adik i Mia nama dia:

"mia ko tau tak lagu niey sapa nyanyi?"
"tau,"
"erk.."
laala~~

Saturday, February 26, 2011

jGN bace ada JARUM

Salam, takde pa nak kata. saja buang masa pikiran ntah ke mana, jiwa kacau, minum cincau..
Biasa le anak mane tak rindu mak bapak, tak kire gak nak balik.....!! Kalau jiwa kacau takda mood nak wat pa pun, tido ja..
Hari niey da something yg wat jiwa terkedu n terkesima, haha... sabar je la... tu la, jgan jadi المطتفلة () gelaran yg dak laki markaz lughah tersalah bagi kat daku, ngok ngek depa tu.. haha, ustazah halah yg kata mksud dia salah sbenaqnya kuang2~..
Terima kasih kpd Najihah Mohd Taupiq krana telah masakkan untuk kami, i n hanum.. Ikan...masak kicap, sedap sampai abes nasi kami makan, wek2 :P jiha!
Daku ada lagi satu harapan nak beli MESIN JAHIT, gilers tak?? haha, daku taknak bakatku terpendem ceh, poyo bangat. Tapi, tu leh dia mak daku yg ajar sojak kocil hingga dewase haha.. sory la, i suke gelak sowang2.. hampir setiap tahun baju raya jahit sendiri, kecuali time ak peksa besar cam SpM, time tu baru tempah jew tak sempat daku nak menjahit. Saya syg mak saya ajar saya jahit manyak menda.
Memang bising ar mesin jahit tuh, gedugunggedagang kakah. Pernah jew ada zaman kejatuhan di mana kain yg dijahit tak proper jahitannye namun itu merupakan pengalaman sehingga berterusannye zaman kegemilangan era jahitan heheh...yg terkilannye tak sompat nak menjahit kain kurung yg dibeli oleh daddy coz sgt buzy.. but i like the pattern, flowering and purple.. if i'm not mistaken haha, ntah2 yg tu adik i punye..
Jarum mesin jahit tu tak penah ar lagi terkena jari, cume bile jahit manual tu pernah le sekali dua, a'di lee tu.. tapi kesian kat mok saye kalo tercucuk jarum kat jari mase jahit kain ke ape secara manual, sebab kain tuh saya punye i malas nak jahit ohoh rajin nye anak dare, ala tapi mase tuh nak kasih sayang air tangan jahitan mok, (^_^) merepek la ko lia..
adik saye anas dah bulat moge2 satu hari nanti dia kurus haha mesti sume pun tercengang..
TOTTORO,PONYO~~~

Friday, February 25, 2011

nak dekat 6 BULAN


Slam, daku meninggalkan Malaysia sejak 18/9/2010.. skunk dah dekat hujung Februari 2011... So, hampir 6 bulan dah daku kat Jordan niey hah.. Dah puas ayaq mata niey, heh, mnipunye jewh (*_*) dah 6 bulan gak ar tak jumpe family, dalam masa 6 bulan ni gak pipi daku berISI, sbb kitaowng teruje melantak tiap2 mase, kah2~ bile dah lame baru tersedor yg awak tuh dah debab! haha, i don't care.. Jihad melawan nafsu makan ye skunk..
Perasaan pertama dulu masa sampai sangat teruje, menaiki Coaster(bas) dari Amman menuju ke bandar Irbid yg mgambil mase about 2 jam kut tak silap.. Teruje bangunan dia rendah2 tak tinggi pun, pastuh semua putih tak da cat langsung. pastuh udara kering dia rasa macam payah daku nak bernafas.. Bile dah sampai kat negara lain tuh, try nak call family nak cakap kinah dah sampai, lakin mana dapat pakai CELCOM kat cineyh.. just dpat contact lepas 3 hari pastuh lebih kurang sebb baru beli simcard ORANGE , dengan kad weinak2JD40minit..
tu jela....
pastuh, bermula khidupan sbagai anak perantau yg kena tipu ngan pak arab sbb budak baru, tapi ada Akak Mentor, depa yg guide kami dalam urusan bermuamalah thnx kak Alin, tapi skunk mmg dah tak jumpe lgsung kerana akak tu dah sgt bz sbagai plajar tahun 3 medic..
Dalam masa 6 bulan gak, dah mcam2 tempat ak mrayau, melancong, shopping, lepak, merempat, mmg agak best. Masalah dari segi persatuan tarikmenarik dan sebagainye. Masalah sewa sakan yg tinggi, jamiah(uni) yg menganggap pelajar tajaan seperti anak org kaya Jordan dan mengenakan bayaran 2kali ganda dalam apa jue pembayaran, kepayahan dlam blajar subjek dlam arab, Lecturer yg cakap bahsa arab ammi bukan fushah, arab yg teruje tgok dak Malay dan selalu ngacau, keadaan diri dalam cuaca sejuk, khabar angin yg mendebarkan jiwa, member yg buat pe'el, internet lembap, semua nie menjadikan anak perantau taboh wlaupun adekalenye rase jatuh berlepuk lemah semangat jiwa niey, tapi taboh ye... hehe, brapa banyak dok perabes duit beli card call family, tapi nak wat camner terpakse...... orang giler je tak rindu mum n dad..

ni gambaq dalam masjid kat Mesir, Masjid sultan Ali Pasha kalo tak silap sbb byak sgat masjid... kuang2~ hahah, this is me.. mcam gengster jewh.. kalo senyum takot termenawan plak, kah2..

Sunday, February 20, 2011

saYE TERtekan??

slam sejahtera, ye kalo saya tak suke, saye tertekan. haha..


rasa nak menjerit aaaa!!!
rasa nak tumbuk jewh ikan nieyh...
Takpe2, kiter rilekkan otak dgan melayari blog masakan...

Saturday, February 19, 2011

1st time dlam sjarah HIDUP

KAH3~ tak pornah ku buat, tibe2 dipaksa buat... ianya terjadi dlam masa yg sangat singkat, tanpa disedari, cak! tak sangka berjaya menghadapinye.. alhamdulillah, keh2..

Aku, hanum n k-mie, memasak untuk 30 org makan tuk futur sempena mabit, nasi goreng tomyam~~








Ada RESEPI QISYTHOH dilapisi MADU weyh, mari2 i promote, sile layari...


Tuesday, February 15, 2011

dAkU BUKAN budak kecik bai

Salam, keif hal? keif hayatik? taftaqod ummik? ana kamman.. wa laa ansa abi.
adoi, tak tau nak kate pewh, asik pasal perasaan jewh bile membuang mase kat blog, sollu a'lan nabi..

tapi di sebalik tuh peringatan gak kat orang len, daku bukan dak kecik bai, jangan layan daku cam budak kocik, paham tak dak kocik tu pewh? a'syan ana 'indi qolb kaman ka antum, ana 'indi syu'ur wa kullu syei' kal kubbar. lizaalik, isy'uru anna wujuudi kan nisa' alkubbar wa la kal bint soghiroh.

hahah, dulu kalo malas nak ckap malay, speaking english, skunk bile malas nak ckap/tulis malay, arabic yg keluaq ikut mulut, mantap~~


Monday, February 14, 2011

المركز اللغات

Aaa,aa,aa,aaaa!! HAha, rindu member2 markaz lughah dan suasana ketika itu, keriuhan, kegirangan tika itu.....member sebaya umuq,sekepala prangai,akak2 yg baik, just miss them..

kak bibi,kak naim,kak amirah,wan maslukma,wani,rawiyah,sa'adah,hanani nabilah, masilah, ummu safwani, dhobitah, afiqah..

jamuan akhir kelas mrkaz bahasee..

Sunday, February 13, 2011

madaris wakaley depan Sakanku

Salam, saje nak citer budak2 arab depan sakan daku nieyh.. Bilik i neyh setentang dengan sekolah rendah dak2 urduni n ieyh. Kdang2 bile boring daku termenung le melihat keluaq tingkap.. memang depa 24 jam memokak tapi i tak kisah, nama pun budak.

PAGI, "(wahid,senin,thalas,arba')" ada la dalam seratus kali cikgu depa sebut pagi2 bute kat pdang perhimpunan, dowang punya exercises angkat tangan, turun tgan, angkat turun, dah la laju2 cikgu dowang sbut. LAwak daku tengok. sekolah tuh ada dak perempuan tapi bile perhimpunan tak penah nampak dak2 prempuan beratur, Dan ada gak sesi membaca surah hafazan, dengar la suara dak urduni baca surah dalm kelam pepagi tuh sedap je dengar...

REHAT, tak laen tak bukan of course depa dok main cam kanak2 la, da yg main bola sepak, ada yag main kejar2, yg main buli2 orang pun ada, tapi main bola sepak tu la yg paling ketara 24 jam tak penah berenti main, time org solat jumaat pun riuh dok main bola sepak tak pi masjid umuq lbih kurang skolah menengah.

SIANG, ni yg paling best nak citer, heheh.. dah mmg 'aadi daku nampak dorang fly, mule2 campak beg ke luar tembok skola, pastu baru le panjat dinding tuh keluar dari skolah, baik kan dak2 nieyh? ada yg agi best, cikgu dorang baru keluar kelas dan turun tangga, then ada sorang budak nieyh baling bola kertas kat blakang cikgu tuh pastuh cepat2 dia lari jgan bagi cikgu nampak keh2.. slain tu, ada gak yg kena panggil cikgu disiplin dan menangis2 dak tuh, haha padan muke.

PETANG, mengikut hisab, dorang balek dlam 4pm gituh, namun bola tetap di kaki.....
NI LAA GMBAQ SEKOLAH MADAARIS WAKAALEY

gambaq kt kbu Solehuddin

ececeh nak terjatuh, hahaayaq best~~in TABA..so refreshing..ignore the face, look at the KUBU..





gambaq kinah ye adik2~

markaz lughah



ni Wani..



terperuk di tepi kuliah syariah




Wednesday, February 2, 2011

eGYpT, MESIR




Naik felluca,
sungai Nil...


Hanum dan daku...
Yang hitam tuh? fikir sendiri... no komen..

Tuesday, February 1, 2011

saya nak RAK BUKU

Semoga impianku ini menjadi kenyataan... heheh. Jujur sieyh, i naK rak buku. Dok cari kat kedai perabot semua jenis besaq2, tak muat nak letak kat bilik kecik sakan sahawney nieyh. Paham tak?? mase g umah bdak mesir, dowang punye perabot2 kayu(rak buku,kerusi) siap boleh ikut citarasa pelanggan, mantap tuh.. mybe daku tak abeyh jelajah irbid lagi kowt sbb tu tak dapat merealisasikan impianku~~