hidup tenang tanpa serangga!!

Thursday, October 27, 2016

Bayam

Bismillahhirrahmaanirrohim,

AssaLamualaikum warah matullahi wabara kaatuh,

aLhamdulillah, mOga kita senTiasa dapat mengamalkan segala ajaran-ajaran dalam agama yg diredhai ALLAH s.w.t ini.

Bayam, 

kOrang pernah potOng bayam??
perhh, I tak suka pOtong bayam u taw tak?
huu, tapi mak suruh.

Bayam tuh like seriOusly aku kena sabar, sabar, sabar, keep caLm, ambil gunting, potong dengan tenang, sampai la seTtLe.

CaBaRan.

Tapi satu lah pasal Bayam ni sebenarnya aku nak cakap, kau kena basuh bayam nieyh bersih-bersih sampai takda pasir maaaa.
KaLau kau masak bayam, pastuh kau tergigit pasir aka batu, secara rasminya kau telah gagal membasuh bayam dengan bersih.

Jadi alkisahnya, ada apa dengan bayam? Bayam ialah kebijaksanaan dalam membersihkan nya sehingga apabila ianya di masak tiada pasir yang tersisa dalam masakan sayur bayam itu.
Mau patah gigi wey, roSak taste bud kau..

Maka, cara membersihkan bayam ialah rendam, tapis, bilas, dan basuh sebanyak 3 kali, tapi better 4 kali kut.

1) Rendam dengan air garam bagi menggeletik-geletik cacing yang tersisa.

2) Tapis dengan bekas yg berlubang-lubang.

3) Rendam lagi dengan air kiranya nak biLas lah, pastu tapis lagi.

4) Pastu kau buat la sampai kau tengok takda pasir dah, awak faham tak nieyh?

Lepas tuh, awak pun masak lah sayur tuh, dengan harapan takda pasir batu yang tersisa, niat nak bagi orang makan, elok sume takda tergigit batu dengan semOganya ALLAH redha dengan apa yang kau dah buat, walaupun pada mulanya tadi kau kata kau tak suka pOtong bayam kan? 
eh, bukan kau tapi I.

Tuesday, October 4, 2016

Bila Ustazah Happy


Bila ustazah Alia happy, anak-anak muriD pun happy,

muahHahahha. he.. he..

Cerita disebalik gambar, *gambar no. 2 ..

2 Ibnu Hayyan.

Aku sebenaQnya suruh Anas tangkapkan gambar aku sensOrang sambiL pegang rOtan pink arh, pasTu biLa aku tengOk balik gambar yang Anas tangkapkan tuh, terkejut aku ada manusia-manusia rupanya dibelakang aku, ha.. ha.. biLa masa entah dOrang menyelinap masuk belakang aku uhh..

Kemain poSing dak-dak ni, mentang² ak tengah buat² happy, dOrang pun nak jugak..

2 Ibnu Sina.

u. Alia : Sape yang bOsan masa cuti seminggu minggu lepas (cuti PSRA) sila angkat tangan.

mUrid : *ad la dalam 5 org angkat tangan.

u. Alia : why?

murid² : duduk rumah je Ustazaah, bOsaan.

*kesimpuLan: Aku pun sebenarnya bOsan gak, hee... duduk rumah sahaja berhari-hari memang bOsan kut. LoL

*I just feel secure tutup muka dengan bunga mawar, sekian terima kasih..

*caner enTah nak resize picture dalam app bLog nieyh guna Tab aku nieyh arww..