hidup tenang tanpa serangga!!

Tuesday, August 23, 2011

clasSituationINdaUNIVERSITY

PoSt ini didedikasikan bagi sesiapa yang trjumpa blog ini or mmg tgah br'browsing' nak tahu pasal kelas/muhadharoh..

Sikit je la saya cakap, malas cakap banyak2 sebab nya banyak sangat. chat la ngan senior2 kalau nak tahu, i tunjuk gambar je k...
macam2 cerita nye dalam kelas kat jamiah ni, kalau boleh nak buat feedback sorang2 member saya, dan bukukan pewh, melampau.

ops, saya duduk depan sekali sbelah pkcik tua dari Mesir, kena duduk ikut no. giliran.

MUSTA'MAL


SALAM.. hari ni saja wat tajuk pelik sikit.. so...
hoho, saya saja nak buat perbandingan antara dua negara..

MUSTA'MAL JORDAN vs BUNDLE MALAYSIA

a) Jordan:
dalam akhir tahun 2010, ada la pi bundle saja sebabnya murah an...
hari tu, beli byak dapat dalam 2JD sehelai, okay la kot.. kalo tak penjual tu nak
2.5JD.. harga tuk t-shirt2 je la... not winter coat.. tapi ada je member yg kata watpa beli bundle org dah pakai, yeww...i tak kisah la, yg penting u kena pndai plih cantik la and the most important one duit tak byk melayang berbanding di mall2..
dlam prtengahan 2011, try gi kedai lain, ops dia nak 3JD .. mahal sikit tapi pndai2 la tawaq-menawaq.. kat Jordan best tawar-menawar tak macam Malaysia mostly hrga fix..
Tapi, dr. English i cakap, Jordan everyday loss thousands of dinar sbb takda sgt sistem harga fix.. sbab nya asyik mintak kurang, effect pew economi depa.. (O_o)

b) Malaysia:
Hoho, lately ni saja pi bundle at 'btg kali'? t-shirt gak dalam RM5 sume...

c) Perbandingan:

Jordan
2.5JD * RM4.2 = RM10.50 atau
3JD * RM4.2 = RM12.60

Malaysia
= RM5

#ksimpulan tob'an(ofcourse) Mlaysia lagi murah.. i luv Mlysia
*sori kalo bahasa sedikit pelik

Monday, August 15, 2011

Sambung belajar di Jordan

SILA COPY dan layari lah.. ak tak faham blogger ni punya problem..
http://sambutanpelajarbaru2011-2012.blogspot.com/

Tuesday, August 9, 2011

gambaRumah baru



sori gmbar last dah mcam rumah pelarian, sbabnya mmg kitaorang brlari2 mgemasnya sb masa sgt suntuk, kitaorang nak balik mlaysia dah time tu.

Thursday, August 4, 2011

jom sedekah




salam, huhu kawan2.. kita dok kat Irbid ni banyak je kan orang yg meminta-minta... makcik2 budak2 tu minta ongkos dari kita semua... harta kita tu da haknya, mari la kita sedekah kat mereka walaupun sedikit..

perancangan: sekiranye kita mmg dah tahu depa selalu berada di kawasan itu, maka siap2kan pegang ongkos atau letak ongkos ditempat yg senang diambil. jgn pula dok keluar dompet kat situ jugak confirm membawa padah.

story saya: kadang2 saya terlupa akan perancangan trsebut maka berlalu begitu sahaja tanpa apa2 hanya doa 'Allahu yusalmik''Allahuyub'athlik' dan sbagainya.

tapi, tidak tahu la, diri ini kadang diperingatkan lagi dan berulang kali peringatan. maka setiap kali trlupa, kerana ianya sgt spontan berlaku. pnyesalan sedikit.

seperti ingin memberi semua yg ada ini.. tetapi manusia tak pernah terlepas dari terlupa. dan bersyukurlah sekiranya diperingat oleh-Nya dan semoga sentiasa dan sentiasa kita semua diberi peringatan,rahmat dan nikmat ini.

Wednesday, August 3, 2011

ILMU FALAK & ENGLISH

saLAM! mari2 berkenalan dgan doktor2 ku! maka berakhirlah semester musim soifi ku yg pertama di Jordan ini..

Untuk pengetahuan anda semua pada sem soifi tersebut saya telah mngambil dua subjek jeww, ilmu falak n english. 1pm-2pm ____2:15-3:15pm.. terus dari 1pm-3:15pm..

sesungguhnya muhadharoh ilm falak di kuliah ulum di bab syimali dan english di kuliah iqtisod baru.
setiap hari daku berulang alik berjalan kaki dari selatan jamiah terus ke utara jamiah.. pewwh! mgambil masa dalam 15minit. sebanyak 10% dari seluruh muhadharoh sahaja ak dapat menaiki bas..

FALAK:
nama:Professor Muhamad Basil At-tai
umur:50-an
kriteria:baik,tegas,syatir(pandai),
link: http://www.cosmokalam.net/
story: pernah halau dua peljar prempuan yg berborak dlm kelas.

ENGLISH101:
nama:Doktor Hussein Shatnawi
umur:50-an
kriteria:tegas,menitikberatkan adab,tatasusila,masa,kebersihan,nset.
story: pernah halau:
1)student yg nset berbunyi(byak kali)
2)student yg takda buku(pngecualian ada notebook)
3)student yg berborak (pdan muka korang)
*takda buku dikira ghiab(tak hadir), dilarang brcakap arab, ketepatan masa dikira 10 minit lambat dan sbagainya.
*anda akan mngagumi dktor ini, sukar menemui arab sebegini.. sgt menitik beratkan kebersihan,teliti.

TAK KENAL MAKA TAK CINTA (>_<)