hidup tenang tanpa serangga!!

Saturday, June 25, 2011

kronologi ملعب

september 2010
oktober 2010 december 2010 februari 2011 skunk jun 2011, padang dah coklat semula. takda hijau sebiji pun cam Mlaysia..

Friday, June 17, 2011

hari ni, di padang..

salam, hari ni hari jumaat.. dekat sakan i hari ni, bile mlihat tgahari tadi melalui tingkap, ak nampak orang dok pasang stage kat padang.. aik nak wat ape ni? konsert kawin ke? haha, biasanya gitu le yg pnah daku nmpak.. tapi salah, depa wat satu ceramah/kebangkitan..kbangkitan menyedorkan rkyat2 Jordan pasal ngara depa.. ak mndengar dari sakan jewh..

Ada la syeikh2 yg berucap.. dowang sebut pasal kezaliman trhadap rakyat kt Jordan nieyh, dia kata kita semua ni bukannya jahil, tak nampak ke ape ke, tapi kita semua nampak sendiri semua ketidakbetulan di negara ini.. dari segi ayaq,elektrik semua.. pastunya rmainye org fakir/miskin.. tapi mmg betul pun apa yg syeikh tu cakap, ak yg bukan wrganegara dowang terasa ad la jugak kzaliman2 itu, haha dari segi TAX dia yg kadang agak melampau.. (o_O) katanya tax adalah sumber negara depa yg tadak pertanian/smber lain.. pernah jugak i tanya arab mana peginya duit2 tax itu? haha dowang pun tak tahu, mybe tak amik kisah sbab dah biasa teraniaya..

antra tax: duit topup,, baru2 ni kena bayar tax tiket balik kapal trbang 21JD.. yg psal msalah air cam biasa Jordan kurang air, dan elektrik depa kate mahal.. lain2, tak discover agi.. Yg pasal org miskin tu plak, sgat la betul.. dekat ngan tingkap bilik aku boley nampak tong sampah, setiap kali menjenguk ke luar tingkap, ak akn mendapati pakcik2 arab yg berbeza mencari sesuatu dalam tong sampah.

Kereta urduni brbondong memenuhi ruang.. apak2 membawa anak mghadiri mjlis tersebut, syabab2 urdun juga kelihatan, tidak kurang nisa'2 berniqob dtg mndngar cramah trsebut. budak2 pulak sronok gi majlis trsebut sbb depa dapat sebatang bendera Jordan kecil.

Antara pengisian lagi.. syeikh2 myatakan permintaan mereka ada yg dalam 7 perkara, ada yg 10 menda.. antaranya memperbaiki ketidakadilan ini, memperbaiki sistem politik kpada syariah Islam mcm khalifah,.. takbir!AllahuAkbar.. yaa ayyuhar rijal, ya ayyuhan nisa', ya ayyuhal syaababul urdun.. haza islah la yanjah illa bil ittifaq(pembetulan/pembaikan ini takkan berjaya kecuali dgan ittifaq(bersatu))

Majlis telah diselangi dengan persmbahan lagu2 patriotik Urdun yg dinyanyikan oleh barisan rijal urduuni yg berpakaian kot.. trdapat juga kamera yg mgkin siaran lgsung haha..

i rasa touching tetiba bila i dngar kzaliman yg disebut oleh tukang berucap sbbnye mmg kite pun mrasainye cume bila dah biasa tak rasa pape.. diserunya syabab2 urdun tuk bangkit..

Dan pling penting disebut pasal pergerakan Islam, Islam skarang ni cmner kt Urdun. dngn pemuda2 dan pemudi2 nye.. memperbaiki perundangan dan sistem negara ini.... smagat jihad.. mklumat lanjut insyaAllah.. Saye ni tidak la trlalu tahu sgat, cume skadar perkongsian kita sesama saudara muslimin dan muslimat...

Tuesday, June 14, 2011

Kain BATIK, apa kes??

Salam, haha actually it's KEK BATIK!!!!!!! My first trial kek batik, menjadi dan sodap.. cume tersikit lembik ~_~".... mybe terlotak ayaq lebih cikit.. confirm le suke kalo org kate sodap, biase lee nengok intenet.. tapi dowang kata mana ada buh telur, yg bubuh telur letak dalam kek jewh depa kata.. mana la i tahu i ngikut jewh dalam tenet tu dia tulis apa.. tapi i rasa telur tu untuk mngeras kan sdikit dalam adunan dan menambah likat supaya tak cair, hahaha!

So, moh la kita sama2 membueknye..

BAHAN2:
biskut marie/biskut Eti ke apa ka kat NEGARA ni
1/2 buku tulis, eh 1/2 buku butter
1@2 biji telur
1 cawan milo
1 cawan serbuk koko
1/2 cawan air // susu cair
3/4 cawan gula //susu pekat manis

CARA2:
1. kalo awak ganas: kasi smackdown biskut tuh dulu,
kalo awak control ayu: patahkan 4 biskut tuh,
kalo awak tak betul: kisar biskut tuh dulu.
2.panaskan butter sampai cair, masukkan sume kecuali biskut jgan masuk agi.
3.bila dah cair habis, tutup api, campak biskut dalam kuali,KACAU,masuk dalam bekas mampat2kan..

note:ana pakai kertas aluminium sbb budget air paip jordan malas nak basuh bekas kuih, maklum le ayaq sini mahai dan kurang. (unaccaptable reason) lagi 1, kalo ragu2 dgan resepi yg diberi, silalah tibai wat sendiri. Korang kena pandai agak2 sukatan baru la boley jadi mcam saya.

Wednesday, June 8, 2011

LiFe

smEKOM i mean asSalaamualiakum.. :)
Life, life is sO unexpected, u don't know what's happening in the future is the best for ya..

think positives okay?

yO guys! keifkum? u know what, in ur life we MuST always think positivES, i didn't know why i keep saying that sentence MANY times, cauze it was TRUUEE ..

i WANNA tell u guys whAT'S happening to me, BUT, I CAN'T.. DUNNO why, yup!! write it in a BOOK! haha, i'm a little bit crazy right NOW COZ i'm LONELY...


Exmple of UNEXPECTED... this lonely fish keep thinking is there a makhrooja(jln keluar) for him to get through the small HOLE ya'ni the pipe.. it's impossible right?? if only the fish could took diet n become smaller the same as the hole. without he realizes that someOne may pick him out n put him into the BETTER LIFE; RIVER.

Tuesday, June 7, 2011

samBAL cili API bunga KANTAN!!

SAlam, saya ketawa, haHAhaHA...tidak sabar pulang ke tanah YG mengHIJAU sedap mata memandang menyejukKAN jiwa, meRELAKSkan otak.. huh, hee~~



Antara salah satu perkara yg saye nak buat adalah SAMBAL KICAP CILI API BUNGA KANTAN!! Daku makan sambal kicap ni semasa di MALAYSIA..

Mak daku yg mengajar cara2 membuatnyew.. sesungguhnye saye tak berani bohong kalau ianye sedap bangat.. maksudnye, sedapp.. sangat.

Makan dia mcam biasa makan dgan nasi..


BAHAN2:

***(potong kecik2 sangat, petak2)


*bUNGA KANTAN (mak kata yg muda tak silap)

*bawang merah

*CILI API

kICAP

lIMAU kasturi/nipis.. limau nipis 3 biji kot


CARA2: mASUKKAN kesemua bahan, sekian terima kasih..


The bEST: bUat banyak, lebih simpan dlm peti sejuk, esok nak mkan keluarkan, soo LAZIIZAH..

Saturday, June 4, 2011

ada REZEKI, insyaAllah

SAlam, tumpang gembira sikit trhadap mereka yg diberi kesempatan menunaikan umrah, menjadi tetamu di baitullah.. gunakan sebaiknya kesempatan dan nikmat yg diberi.

Sape je yg tak teringin nk pegi? sume pun teringin... sangat.. ingin.. tambah2 bile dengar nenek cerita masa dia pegi wat haji kat Mekah dulu. Macam2 cerita dia, mmg betul2 terkesan. Nek kata kalo boley dia nak pegi lagi.. kalo dia ternampak kat tv pasal baitullah, dia menangis..

antara cerita nenek(wan), sory suke pnggil wan.. cerita ni mmg kuasa Allahuakbar..
....wan kata hari tu dia nak wat solat dhuha, dan solat dhuha kan kena baca surah dhuha.. jadinya wan kata dia tak pernah hafal surah tu dan tak tau pun kot, biasa la sbb org tua. so, dia berdoa dlm hati bertawakkal Allah mudahkan.. dan dgan kuasa Allah lidah lancar je baca surah tersebut dlam solat sunat dhuha dan terus ingat smpai skunk.. cerita ni diceritakan masa i kecik..

next, nenek i sakit lutut sikit susah jalan lambat sikit.. masa tu kat masjidilharam kut, wan kata time tu ramai giler orang.. sbb musim haji mesti la ramai org.. jadinye, wan doa dalam hati supaya mudahkan urusan... dan tibe2 je mcam ada je ruang untuk jalan dan tak bersesak, subhanAllah.. mmg makbul sungguh apa yg terlintas di hati, BAITULLAH..

aDA jugak cerita cikgu lelaki dh tua(pnggil 'sir') masa sya drjah 6.. ni citer pasal jgn kedekut plak.. masa kat mekah tu ada peminta sedekah, pastu sir mcam tak kasi kat budak tu.. duit dalam poket masa tu ada dalam something no 3 .. Jadinye, bile dah balik Malaysia, Allah uji....
something happen kat anak perempuan dia, dan terpaksa di hantar berubat dan duit habis dalam rm3000.. camtu la mafhum ceritanye....

jadinye, kalo ada rezeki, dapat la pegi..... kan2? :)

*melelapkan mata selama 1jam tak tidur2 gak, jaga selama 2jam smbil blogging, next tiduq.. perlu ke dinyatakan? ya, sbb tengah sorang2 spaya hanum tahu, haha

Wednesday, June 1, 2011

always think POSITIVE

Salam, kita mulakan dgan ayat 22 & 23 dari surah al-Hadid.. surah al-hadid merupakan surah ke-57 dlam al-Quran..idhghot 'ala surah(tekan picture) tajuk 'think positives'

.... dalm kehidupan seharian kita, kita perlu sentiasa pikiq POSITIF... positive dari segi apa?? dari segala aspek okay, dlm bahsa len husnuzZhon cam biasa sya slalu sebut.. tapi kadang2 nafsu itu membuat kita gi pikir negatif / su'uzZhon.... ish2.. ok2, positif iaitu dari segi masyarakat sekeliling, haha susah sikit nak positif ngan arab nieyh, heh..

.....next, positif ar dgan org lain, jgn pikir dia tu kena bala sbb byk buat jahat, sbbnya tu spaya dia insaf ke, ataupun mcam la kita ni baik sgt tak ditimpa ujian.. ujian itu untuk mguji potensi diri, uijan itu tuk menguji iman kita.

.....byak sgt la, dari segi doktor, positif. dari segi apa agi?

ermm.. kena tipu ngan pkcik arab? pastuh arab tu blah dan takdapet nak buat apa, kita pun dok marah2 citer kat member.. ok, positif gak, jgn marah2.. dlam situasi ini, kita merupakan org yg teraniaya, soh? jadinye, org yg teraniaya doanya dimakbulkan haha.. bukankah itu positif? kita tak yah marah2 mcm org tak betul, doa je bagi kena azab org tuh, haha kejam giler.. doa je la supaya dia brubah.

..... huu, lagi ape erk.. pikir positif tu mmg jadi betol la sbenarnya.. kalo ngatif pun mmg jadi gak, sbb ianya melibatkan otak.. otak kita ni hebat sbenarnya, susah la nak terang google ar sendiri. ag satu yg penting yakin kat Allah gak..

....bila rasa down tuh, pandai2 la cari menda yg memotivasikan diri anda.. BELIA HEBAT, amiin~~~