hidup tenang tanpa serangga!!

Tuesday, December 13, 2016

Misi


Misi membersihkan kulit wajah 3 tahun !! huhu...

Lama tak lama,

http://www.littlethings.com/brian-turner-clear-skin-secrets/?utm_source=rd&utm_medium=Facebook&utm_campaign=health

sO, sah kebanyakan adalah dari makanan, then stress, cuaca, hormon, 
yaw~
(-_-)

Monday, November 28, 2016

Kg Kuala Kubu Road

Assalamualaikum..

Maaf, biLa aku rasa bOsan lagi, aku terpaksa menuLis.

Jadi mOhon bacalah apa yang aku tertulis ini.

Aku nak tulis pasal Kampung Kuala Kubu Road, pOint aku ialah hidup bermasyarakat.

Aku suka hidup bermasyarakat di kampung ini. Jadi mintak teruskan membaca post di bawah ;

Tajuk : Tenggelam
Tema : Hidup bermasyarakat
Lokasi : boleh tengok googLe map/ waze.

Tenggelam,
tenggeLamku daLam  bersendiri.
Tetap dengan dOnia aquw.
Masih di sini di Kuala Kubu Road Village,

mungkin bilangan rumah yg berpenghuni manusia 5 buah rumah,
tapi penghuni 'lain' juga ramai.

Jadi nak katanya, sebenarnya Kg Kuala Kubu Road ni takda la sunyi sangat tak berpenghuni, banyak je penghuni lain yang aku tak nampak, hidup bermasyarakat <3.

Haa Lagi 1 , kg ni dekat je dengan tanah Perkuburan Islam... ramai kat situ.

*nanti aku letak gambar, insyaa ALLAH
--------------------------

Pastu aku dOk fikir pasal api yg menghalau manusia ke padang mahsyar. Skunk ni kat Israel berapi, senjaTa bagi orang mukmin iaLah dOa.. ALLAH dah hantar antara baLa tentara NYA; api.

-----------------------

Pandulah hati menujuMU.

Tuesday, November 22, 2016

Seqadar cOretan Buat Kenangan

BismiLLahirrohmaanirrOhim.
AssaLamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh.

Seqadar cOretan buat kenang-kenangan.

Memang dah pLan tak berapa lama sangat lah nak leTak dalam bLog niey gambar whatsapp grOup icon 'mis amigOs' sejak terpisah dengan Kak Azizah yang berpindah ke SRA F3 (Sekolah Rendah Agama Bukit Sentosa Fasa 3) pada buLan April yang lepas.
kLik untuk blog kak Siti Azizah

Jadinya, bulan November niey, kitaorang bertemu semuLa di FRIM (Forest Research Institute Malaysia) atas urusan kerja. Ceewah, kerja sangat. Pertemuan yang singkat jew, tapi dapat diabadikan kenangan secara berabad, kan..

Walaupun cerita untuk gambar ini terjadi mengambil masa seLama 7 bulan (april - nov) dan adalah tanpa disengajakan, namun begitu ia adalah sesuatu yang menarik untuk dikOngsikan. Skema ayat saya.

Nak ke nama² mereka ini? :P
kat caption okay..

En. Shaiful Bahri, kak Siti Azizah, Cik Alia Sakinah, kak Nur Asilah.

Thursday, October 27, 2016

Bayam

Bismillahhirrahmaanirrohim,

AssaLamualaikum warah matullahi wabara kaatuh,

aLhamdulillah, mOga kita senTiasa dapat mengamalkan segala ajaran-ajaran dalam agama yg diredhai ALLAH s.w.t ini.

Bayam, 

kOrang pernah potOng bayam??
perhh, I tak suka pOtong bayam u taw tak?
huu, tapi mak suruh.

Bayam tuh like seriOusly aku kena sabar, sabar, sabar, keep caLm, ambil gunting, potong dengan tenang, sampai la seTtLe.

CaBaRan.

Tapi satu lah pasal Bayam ni sebenarnya aku nak cakap, kau kena basuh bayam nieyh bersih-bersih sampai takda pasir maaaa.
KaLau kau masak bayam, pastuh kau tergigit pasir aka batu, secara rasminya kau telah gagal membasuh bayam dengan bersih.

Jadi alkisahnya, ada apa dengan bayam? Bayam ialah kebijaksanaan dalam membersihkan nya sehingga apabila ianya di masak tiada pasir yang tersisa dalam masakan sayur bayam itu.
Mau patah gigi wey, roSak taste bud kau..

Maka, cara membersihkan bayam ialah rendam, tapis, bilas, dan basuh sebanyak 3 kali, tapi better 4 kali kut.

1) Rendam dengan air garam bagi menggeletik-geletik cacing yang tersisa.

2) Tapis dengan bekas yg berlubang-lubang.

3) Rendam lagi dengan air kiranya nak biLas lah, pastu tapis lagi.

4) Pastu kau buat la sampai kau tengok takda pasir dah, awak faham tak nieyh?

Lepas tuh, awak pun masak lah sayur tuh, dengan harapan takda pasir batu yang tersisa, niat nak bagi orang makan, elok sume takda tergigit batu dengan semOganya ALLAH redha dengan apa yang kau dah buat, walaupun pada mulanya tadi kau kata kau tak suka pOtong bayam kan? 
eh, bukan kau tapi I.

Tuesday, October 4, 2016

Bila Ustazah Happy


Bila ustazah Alia happy, anak-anak muriD pun happy,

muahHahahha. he.. he..

Cerita disebalik gambar, *gambar no. 2 ..

2 Ibnu Hayyan.

Aku sebenaQnya suruh Anas tangkapkan gambar aku sensOrang sambiL pegang rOtan pink arh, pasTu biLa aku tengOk balik gambar yang Anas tangkapkan tuh, terkejut aku ada manusia-manusia rupanya dibelakang aku, ha.. ha.. biLa masa entah dOrang menyelinap masuk belakang aku uhh..

Kemain poSing dak-dak ni, mentang² ak tengah buat² happy, dOrang pun nak jugak..

2 Ibnu Sina.

u. Alia : Sape yang bOsan masa cuti seminggu minggu lepas (cuti PSRA) sila angkat tangan.

mUrid : *ad la dalam 5 org angkat tangan.

u. Alia : why?

murid² : duduk rumah je Ustazaah, bOsaan.

*kesimpuLan: Aku pun sebenarnya bOsan gak, hee... duduk rumah sahaja berhari-hari memang bOsan kut. LoL

*I just feel secure tutup muka dengan bunga mawar, sekian terima kasih..

*caner enTah nak resize picture dalam app bLog nieyh guna Tab aku nieyh arww.. 

Friday, September 30, 2016

Fasa ParOk

ParOk dengan fana dunia,
cinTa dunia yang merona,
meresahkan jiwa yang memendam rasa,
luah atau pendam.
-30 Sep, Friday

Pendam
-2nd Oct, Sunday

*sekadar persinggahan dalam cerita kehidupan. :)

Last day

Assalamualaikum,

actually I gOt nothing much to be saiD,
I just wanna say that tOday is the last day, being here at Darul Quran's liBrary.. because tOday is the last day my sister buat praktikal ha.. ha..

she asked me tO accompany her here sebab I tgh cOti seminggu pertengahan penggal kepala silap pertengahan penggal persekOlahan. plus student sume tgah cOti beraya xda sapa mai library sO xde org bOsan, train tO BUsan. *_*

So, I'll be missing this pLace..

*Kedengaran masjiD Darul Quran sedang mengumandangkan takbir Hari Raya Qurban/Haji.. Allahhuakabar, Allahuakbar, Laa ilaha illallah wallah hu akbar... *zOhor. raya ke-4

Saturday, April 16, 2016

mOod tak STabil

nama lain, unsTable MooD..
Bila nak dekat period je, mesti mood aku tak stabil..
bukan nya mOod nak marah-marah orang,
tapi mOod rasa nak menangis.. uwek, uwek! cam gitu haaa..
-----------------
Tapi aku keep cOol ja, walaupun kadang-kadang aku termenangis jugak.
----------------
Kadang-kadang sebab sakit tu memang la aku tangisi,
ni sebab yang entah tiba-tiba ja datang air masin dari mata.
---------------
Benda yang aku perasan masa kat Jordan, a week befOre period datang, tiba-tiba ja aku rasa sedih dan mengalirkan air masin,
every mOnth aku perasan macam tu.. pelik, tapiii benar..
---------------
Kadang-kadang air masin tu melibatkan hati , yelah hOrmon tengah tak betOlkan.. padahal tak pernah-pernah aku libatkan perkara hati pada hari-hari mOod yang stabil.
-------------------
Aku saja nak cOretkan perkara ni menjadi kenangan
atau pun bOleh dijadikan rujukan pada masa yang akan datang haha!!
------------------
Lagipun Post-pOst benda-benda berkaitan periOd ni banyak yang orang search bila depa tengah sakit cam aku.. aku tak nafikan perkara ni , :P
------------------
Kalau sesiapa yang sakit macam aku, keep cOol sis! I love you all. Sekian, terima kasih, Assalam..
-----------------
*ade gak rasa malu bila nangis, tapi benda-benda macam ni tak boleh rasa malu, sebab kebanyakan orang lalui benda ni, dan dorang berhak untuk tahu, lol k bye.
Label #senggugut :P

Hukum memenuhi undangan

Assalamualaikum,

I dont know why sesetengah orang di tempat aku , ada yang tak nak datang setiap kali ada majlis atau undangan.

Jadi di sini, janganlah ego, sombong merasakan diri itu hebat, merendah diri lah, kau tak ke mana dengan sifat hati yang tak redha dengan aturan Tuhan..

Ada orang-orang yang baik aku jadikan ikutan, yang berperangai sombong , tak sedar diri, tak redha, tak bersyukur dgn manusia, tak bersyukur dengan ALLAH, memang tak la nak kawan dgn org cmtu.

Aku pun bukannya baik, tapi aku cuba lihat mereka-mereka yang baik, dan aku ikut. Maasya ALLAH

Hadiri jemputan; penuhi undangan
Tarikh: Dec 06, 2009
Riwayat: (at-Thabrani)
Kategori: Munakahat

Hadith:
Ibnu Mas'ud meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda
maksudnya: Apabila seseorang kamu dijemput kepada jamuan
makan hendaklah ia menghadirinya. Jika ia tidak berpuasa
hendaklah ia makan dan jika ia berpuasa hendaklah ia berdoa
untuk keberkatan yang menjemput.

Huraian Hadith:
Hukum memenuhi jemputan ke majlis atau jamuan adalah
wajib sekiranya tiada perkara-perkara maksiat di dalamnya
dan tiada keuzuran syar'ie kerana ia adalah satu daripada
hak-hak Muslim. Walau bagaimana pun kewajipan memenuhi
undangan tersebut juga bergantung kepada syarat-syarat yang
tertentu. Antaranya orang yang dijemput tidak mempunyai
keuzuran yang akan menghalangnya dari menghadiri
undangan tersebut dan dalam majlis tersebut tidak ada
perkara mungkar seperti disediakan minuman arak,
mengadakan majlis tari-menari, alunan dari alat-alat atau
bunyi-bunyian yang haram dan sebagainya. Jika didapati
majlis tersebut mengadakan acara yang mungkar maka
gugurlah kewajipan untuk menghadiri majlis tersebut.

rujukan link:

http://www.islam.gov.my/e-hadith/hadiri-jemputan-penuhi-undangan