hidup tenang tanpa serangga!!

Friday, October 28, 2011

Bila dalam KEADAAN terdesak.


POTENSI OTAK
well, assalamualaikum..

first point , pale otak kita ni mmg power gila ar, semua orang sedia maklum.
semua orang pun pandai kan,kan,kan? just dia nak pkai otak dia atau tak.. USE IT OR LOSE IT.

OTAK KALO DIOPTIMUMKAN MMG JADI POWER.. so, maksudnya kita kena selalu pakai otak kita k, brfikir akan tanda2 penciptaan ILAHI. pastu, berfikiran jauh ke hadapan, melihat masa hadapan akan sesuatu perkara yg diputuskan pada masa kini. next, berfikiran kreatif, ya'ni cntohya anda sedang melihat buku2 dan brang2 anda yg bersepah pada ruangan yg sempit?, anda pun fikir macam mana nak kemas bagi betol2 nampak selesa dan luas.. kreatif la tu, tu dari segi pengemasan peralatan. dan macam2 lagi.. anda kena kreatif okay,

otak2 kiri n kanan kan lain2, kreatif n fakta, secara general pdahal byak lagi arr.
pastuh, dalam kelas pulak kena cepat tgkap doktor cakap dan cepat salin dktor cakap ai mklumlah bahsa arab PENGANTAR ILMUNYA.. so ntara kelebihan dok sini la, kita trpaksa melatih otak kita mngkap dngn sepantasnya oleh hal yg demikian kita sedang mengoptimumkan otak kita..<< pendahuluan <<<

>>penutup>> so, fikrah UTAMA YG ingin DISAMPAIKAN PADA POST KALI INI IALAH sebenarnya kita tahu je otak kita ni anugerah power dari ALLAH cumaa kadang kita malas nk mggunakan nya

SO BILA DALAM KEADAAN TERDESAK NAK DEKAT EXAM, BARULAH TERKIAL NK MENGAPLIKASIKAN OTAK HANG, N TIBA2 ter power lak otak ni tuk paham dan ingat, betul tak? selalu camtu kan :(... jadinya, di sini, kalo kita brsungguh mggunakan otak dan dngan bantuanNYA insyaAllah okay je..
Selain itu sentiasalah brsangka baik dgn ALLAH walau apa trjadi, yg baik dtg dari-NYA yg bruk dari dri kita sendiri mmg pun.

i tak kisah, ada ak kisah??, i don't care, do i care??, خليني , let me do what i wanna do okay? i DO care what peoples say, but, actually it just okay, so i decided not to care wht people said. (O_o)??

sollu 'alannabi

Wednesday, October 26, 2011

MEMBACA/قراءة/graaya(dlm bhsajordan)



SALAM, sedap tak membaca?? mesti la sedap.. membaca kan best menambah pengetahuan, lagi best kalo memahami bahasa.. :(

Bagi ak la mmbaca perlu dipupuk sejak kecik, peranan penting tu untuk memupuk budak2 membaca, contohnya sekolah rendah ada program NILAM, itu salah satu cara.

Bila dari kecik dh ditanam, maka ada la biji benih tu dan ada akarnya tuk tumbuh jadi pokok kan? so persekitaran atau suasana disekelilingnya pulak kena jadi 'air siraman' bagi benih tadi. Bila dah disiram dua sekali sehari, lama2 naik la dia membesar. Bila dia dah naik sikit, dia perlukan chaya matahri tu wat proses photosintesis, cahaya tu plak adalah galakan atau medium dia mnyampaikan apa yg dia ketahui alaisa kazaalik?? proses 'photosintesis' proses dia mengaplikasi apa yg diketahui. BUDAYA MEMBACA AMALAN MULIA

Haha, logik ke perumpamaan di atas?? anda sendiri menilainya, malas nk tulis byak point, bukannya ak dak sekolah rendah, ak bdak u.. takdakerja buang masa bnyk ngat kan.. k...

ketersiratan jiwa tidaklah diketahui melainkan sang PEMILIKnya..
Bermain hati pada perkara tiada erti umpama online bukak benda tiada berisi kakaka!

buah pulasan sedang berputik,
hajat nak makan tidak trsampai,
maap dipinta dri patik,
so, bai bai.

Sollu a'lannabi.

Friday, October 7, 2011

pencarian AT-TIN

salam pembuka bicara,

Setelah agak lama brdiam diri kini

"والتين والزيتون"
سورة التين اية
1

Buah tin antara buah yang disebut di dalam al-Quran, rasa brsyukur dapat makan buah tin yg sangat sedap...first time, last year tu pun sebiji ja ak merasa, sbb Miss Nabila yang kasi (penjaga sakan aku dulu)..
and tahun ini, aku mencari2 di manakah buah tin?? ya pada jejak pertama pncarian tidak brhasil kerana tak jumpa!! tapi alhmdulillah , hehe the next track looking for tin was succesfully found!! hohooho, i felt very happy lah.. tapi satu ja msalahnya peti ais msalah, sb daia kata makan sejuk2 sedap... papepun, ianya tetap sedap! please la korang, nikmatilah ia.. hee

rasa dia?? lorh makan sekali ngan kulit dia lembut ja kak oi, isi dia macam dlm pic kat bawah ni.. biasanya dulu kat Malaysia makan buah tin kering jee(^_^)".. skunk dapat rasa yg fresh punya.. say what? say alhamdulillah.. hoorey! misi berjaya