hidup tenang tanpa serangga!!

Thursday, December 26, 2013

Asalib al bahas

Asalib bahas

Cara2 membuat kajian?

Assignment

Kira buat bahas/kajian

Dukturah Ahlam mutholaqoh.

Pada akhir kelas kuliah yang lalu, dukturah kata :
"saya sebenarnya suka buat bahas.. so, saya berusaha tuk menyampaikan perasaan suka buat bahas ni kat korang semua u all. saya nak korang ada lah perasaan suka buat bahas nieyh" translated talk.

Yeayh! Pada mulanya aku rasa pehal la aku kena buat bahas bagai ni, bila dah buat tu memang timbul la rasa best plak buat menatang sume ni (kuang ajar giler ayat) >_<
*jangan tiru gaya bahasa saya, tak elok beno rupenye.

"Tapi yang diperlukan tuk buat bahas paling penting peruntukan MaSa dan juhud(usaha) ar-raghb (keinginan) bla bla.."

Tu yg rasa nak hire bibik ni haha, senang sikit ade byk masa, padahal pandai2 ar manage masa . Dah bye.

Friday, December 6, 2013

Teman Akrab

Assalamualaikum,
berkawan dengan semua orang tetapi jadi kan orang bertaqwa kawan rapat. :D
di bawak ke hulu ke hilir? ditanya pendapatnya, ikut akhlaknya, dan sbgainya.

(الْأَخِلَّاءُ يَوْمَئِذٍ بَعْضُهُمْ لِبَعْضٍ عَدُوٌّ إِلَّا الْمُتَّقِينَ ﴿٦٧
(az-Zukhruf:67). Teman-teman akrab pada hari itu sebagiannya menjadi musuh bagi sebagian yang lain kecuali orang-orang yang bertakwa.

[43:67] Basmeih
Pada hari itu sahabat-sahabat karib: setengahnya akan menjadi musuh kepada setengahnya yang lain, kecuali orang-orang yang persahabatannya berdasarkan taqwa (iman dan amal soleh).

"Sahabat sejati tidak memilih untuk menyakiti hati sahabatnya samada secara jelas terang ataupun secara sindiran dan tersembunyi. Antara formula untuk mengenali seseorang, engkau dianjurkan bermusafir dengannya beberapa hari, barulah engkau dapat menilai watak dan sifat seseorang secara tidak langsung.

Jika terdapat sahabat bersikap memusuhi, mengkhianati, bermasam muka dan seumpamanya akibat daripada kesilapan engkau yang sedikit terhadapnya, tidaklah layak untuk engkau menjadikannya sahabat. Di dunia lagi sudah menunjukkan sikap demikian, tidak hairan jika di akhirat kelak mereka akan menjadi seperti firman ALLAH yang disebutkan

Wednesday, December 4, 2013

kajian ke atas budak kecik

Assalamualaikum!!

Nama           : Hibah.
Umur            : 2-3 tahun.
Jantina           : Perempuan
Warganegara : Syria
Perwatakan   : sangat penakut dekat strangers like me.

Lokasi            : depan rumah.

Permasalahan : Hibah selalu berlari ketakutan menuju ke kakak-kakaknya apabila nampak saya meluru ke arahnya, tidak pernah mengeluarkan sepatah perkataan pun dekat saya, kesian..

Tetapi            : dia berani melambai-lambai dari jauh, dan tersengih-sengih dan mengintai-ngintai saya dari jauh, tapi takot orang dekat dengan dia.

Kajian            : ingin membuat Hibah tidak lagi takut dan tidak lagi berlari jauh apabila nampak saya.

Solusi             : 1) tidak menakutkannya seperti tidak meluru ke arahnya
                        2) meminta Hibah bersalaman tetapi dia malu ke takut aku tak tau la, tapi si abangnya(4 tahun lebih  kurang)  pulak menepuk kuat2 tapak tangan aku, kuang ajor punya budak, dengan kakak dia. 

Hasil : DAY---1st      : Hibah tak tepuk tangan aku, kakak dgn abang dia ja, masih menjauhi tidak   mendekati.
                  ---2nd     : " hai Hibah!! " then I terus je jalan nak masuk rumah, tibe2 Hibah kejar aku, dia nak tepuk tangan aku, sekali tepuk tak kena, kali ke dua baru kena dia tepuk tangan aku.
                 ---3rd day:  dia nak tepuk tangan aku lagi... and tibe2 dia bersuara : "yallaah ruuh!!" sengal punya budak aku tau la aku nak masuk rumah. 


sampingan        : Hibah terlebih mendapat perhatian oleh saya berbanding kakak2nya, yg len sume macam2 perangai pandai2 la nak mengatasinya. kadang tak payah layan, nama pun arab, sume perangai 
sama je~

next target : borak dengan budak kecik!

Apabila memikir orang yg degil kepala dan hati

acaner la nak buat ni ..

وَمَا أَكْثَرُ النَّاسِ وَلَوْ حَرَصْتَ بِمُؤْمِنِينَ 

(Yusuf:103). Dan sebahagian besar manusia tidak akan beriman - walaupun kamu sangat menginginkannya-.

-penat memikir, kadang sedih pun ade, buat masa ni sabor je la doa banyak-banyak.
-jangan pernah berputus asa
-sabar tu tak pernah rugi, dan jangan bising sangat.
-bila ada kesulitan,ujian harus sabar.
-tetap terus berjalan.
-lupakan yang lepas.
-fokus ke hadapan.
-kirim slm kat org kuantan. banjir!

-hey u, where are u?