hidup tenang tanpa serangga!!

Saturday, December 24, 2011

حديث طلب العلم hadith menuntut ilmu

Daripada Abu Darda' r.a., katanya: "Saya mendengar Rasulullah s.a.w. bersabda: "Sesiapa menempuh suatu jalan untuk mencari sesuatu ilmu pengetahuan di situ, maka Allah akan memudahkan untuknya suatu jalan untuk menuju syurga." "Dan sesungguhnya para malaikat meletakkan sayap-sayapnya kepada orang yang menuntut ilmu itu, karena ridha sekali dengan apa yang dilakukan oleh orang itu." "Sesungguhnya orang berilmu dimohonkan pengampunan untuknya oleh semua penghuni di langit dan penghuni-penghuni di bumi, sampai ikan-ikan yu yang ada di dalam air." "Keutamaan orang berilmu ke atas orang yang beribadat adalah seperti keutamaan bulan atas bintang-bintang yang lain." "Sesungguhnya para alim ulama adalah pewarisnya para Nabi, sesungguhnya para Nabi tidak mewariskan dinar ataupun dirham, hanyasanya mereka itu mewariskan ilmu. Maka barangsiapa dapat mengambil ilmu itu, maka ia telah mengambil dengan bagian yang banyak sekali." (Riwayat Abu Dawud dan Termidzi)

Tuesday, December 6, 2011

BERUBAH KPD YG LEBIH BAIK :)

SALAM حتى يغيروا ما بأنفسهم 13:11

*Salam sekali lagi :P harap maklum semua saya dah besar sekarang kan, bukan budak kecik lagi :)
*Saya sbagai seorang hambaNYA ingin berubah kpda yg lebih baik. :)
*Prjalanan takdir telah byak menyedarkan saya ;(..
*i wanna cry!
*:P maaf k..

Hey all, open your eyes your heart your mind if u just look bright to see the sign we can't keep hiding from the truth... :D

>>>Dlm buku karangan amru khalid ' sehingga kaum itu sendiri yang mengubah apa apa yang pada diri mereka'
>>>cara berubah.
1. humility and humbleness infront of Allah.
2. we are one ummah.
3. abonding disobedience.
4. taking an action.
5. trussness towards Allah.ensyaAllah..
إدعيلي...

Hari ni, gapo ja kita buat?? fikirkan.. apa yg saya buat? saya masih kena belajar habis2 dulu, byak sangat lagi benda saya tak tahu. setakat mana ja ilmu yg saya ada.. tpi brusaha sdikit skadar apa yg ada walau ilmu hnya sekerat kuku. hihi :P
Seorang telah brpesan kepada saya belajar habis2 dulu, dia suruh ...,
masalahnya?
owh saya sperti tidak smpai ketahap itu, tapi saya baru sedar:(
dan sya akn berusaha!! doakan saya id'iili.. amin!!
Thnx Allah atas kesedaran ini, saya sdg berusaha!
Tiadalah daya diri ini melainkan dariNYA.
ولا حول ولا قوة إلا بالله

*Doakan kami musafir di sini diberi kekuatan kefahaman kesedaran keazaman spaya dpt mmbawa sesuatu..
*Betapa harapan dan keinginan ini perlu disertai dengan keazaman dan kesungguhan :(
*Jauhi kami dari lalai ya Allah
*إدعوا لنا
..اللهم فقهنا في الدين وعلمنا التأويل واهدنا إلى صراتك المستقيم وارزقنا فهما نبين وحفظ المرسلين وإلهام الملائكة المقربين

Sunday, November 20, 2011

holiday eid adha PETRA 2

SETErusnya selepas penat mendaki 1000 anak tangga pi MONESTRY kami TURUN balik 1000 anak tangga, mggeletar kaki masing2 ahah.. lepas dah sampai bwah, semua decide naik unta, BEST!! first time naik unta dan first time juga dengar 15JD??? 3KILOMTER=15JD, sadis mahal giler, setelah mengugut pkcik arab maka dapat lah 10JD sekor unta, mahal tu, tapi takpa la mybe tempat pelancongan kan.. ahah, unta kesepian menanti penunggang
gerombolan pasukan penunggang unta??
Alia duduk atas unta haha, hanya bayang unta yg bisa dipaparkan
akak posing, penat tahap 'giga'
Akhir sekali selepas 4jam dari PETRA sampai di AMMAN pegi MECCA MALL mkn di CHINESE FLAVOR.

holiday eid adha di PETRA 1

SLAM, pada 9/11/11 yg lalu brsamaan hari rabu KITAOWANG telah makan angin di PETRA,jORDAN.. Petra ini ialah penempatan kaum Tsamud, zaman nabi Soleh. prjalanan mngambil masa selama 6 jam dari IRBID bndar tmpat tinggalku yg di sayangi. mereka2 yg pi sayaAlia,Jiha,Nab,Aqilah,Radberdua,kakAinul,murakibsorang. ini dinamakan THE SIQ OF PETRA

then after 'the siq of petra' ini dinamakan THE TREASURY
next, kitaowang terpaksa mendaki 1000 anak tangga untuk sampai ke THE MONESTRY
now we're at the top of a jabal, end of our journey seeking BANDAR PETRA, THE MONESTRY bisa dilihat dari sini dan juga penempatan msyarakat arab sekarang.

Friday, October 28, 2011

Bila dalam KEADAAN terdesak.


POTENSI OTAK
well, assalamualaikum..

first point , pale otak kita ni mmg power gila ar, semua orang sedia maklum.
semua orang pun pandai kan,kan,kan? just dia nak pkai otak dia atau tak.. USE IT OR LOSE IT.

OTAK KALO DIOPTIMUMKAN MMG JADI POWER.. so, maksudnya kita kena selalu pakai otak kita k, brfikir akan tanda2 penciptaan ILAHI. pastu, berfikiran jauh ke hadapan, melihat masa hadapan akan sesuatu perkara yg diputuskan pada masa kini. next, berfikiran kreatif, ya'ni cntohya anda sedang melihat buku2 dan brang2 anda yg bersepah pada ruangan yg sempit?, anda pun fikir macam mana nak kemas bagi betol2 nampak selesa dan luas.. kreatif la tu, tu dari segi pengemasan peralatan. dan macam2 lagi.. anda kena kreatif okay,

otak2 kiri n kanan kan lain2, kreatif n fakta, secara general pdahal byak lagi arr.
pastuh, dalam kelas pulak kena cepat tgkap doktor cakap dan cepat salin dktor cakap ai mklumlah bahsa arab PENGANTAR ILMUNYA.. so ntara kelebihan dok sini la, kita trpaksa melatih otak kita mngkap dngn sepantasnya oleh hal yg demikian kita sedang mengoptimumkan otak kita..<< pendahuluan <<<

>>penutup>> so, fikrah UTAMA YG ingin DISAMPAIKAN PADA POST KALI INI IALAH sebenarnya kita tahu je otak kita ni anugerah power dari ALLAH cumaa kadang kita malas nk mggunakan nya

SO BILA DALAM KEADAAN TERDESAK NAK DEKAT EXAM, BARULAH TERKIAL NK MENGAPLIKASIKAN OTAK HANG, N TIBA2 ter power lak otak ni tuk paham dan ingat, betul tak? selalu camtu kan :(... jadinya, di sini, kalo kita brsungguh mggunakan otak dan dngan bantuanNYA insyaAllah okay je..
Selain itu sentiasalah brsangka baik dgn ALLAH walau apa trjadi, yg baik dtg dari-NYA yg bruk dari dri kita sendiri mmg pun.

i tak kisah, ada ak kisah??, i don't care, do i care??, خليني , let me do what i wanna do okay? i DO care what peoples say, but, actually it just okay, so i decided not to care wht people said. (O_o)??

sollu 'alannabi

Wednesday, October 26, 2011

MEMBACA/قراءة/graaya(dlm bhsajordan)



SALAM, sedap tak membaca?? mesti la sedap.. membaca kan best menambah pengetahuan, lagi best kalo memahami bahasa.. :(

Bagi ak la mmbaca perlu dipupuk sejak kecik, peranan penting tu untuk memupuk budak2 membaca, contohnya sekolah rendah ada program NILAM, itu salah satu cara.

Bila dari kecik dh ditanam, maka ada la biji benih tu dan ada akarnya tuk tumbuh jadi pokok kan? so persekitaran atau suasana disekelilingnya pulak kena jadi 'air siraman' bagi benih tadi. Bila dah disiram dua sekali sehari, lama2 naik la dia membesar. Bila dia dah naik sikit, dia perlukan chaya matahri tu wat proses photosintesis, cahaya tu plak adalah galakan atau medium dia mnyampaikan apa yg dia ketahui alaisa kazaalik?? proses 'photosintesis' proses dia mengaplikasi apa yg diketahui. BUDAYA MEMBACA AMALAN MULIA

Haha, logik ke perumpamaan di atas?? anda sendiri menilainya, malas nk tulis byak point, bukannya ak dak sekolah rendah, ak bdak u.. takdakerja buang masa bnyk ngat kan.. k...

ketersiratan jiwa tidaklah diketahui melainkan sang PEMILIKnya..
Bermain hati pada perkara tiada erti umpama online bukak benda tiada berisi kakaka!

buah pulasan sedang berputik,
hajat nak makan tidak trsampai,
maap dipinta dri patik,
so, bai bai.

Sollu a'lannabi.

Friday, October 7, 2011

pencarian AT-TIN

salam pembuka bicara,

Setelah agak lama brdiam diri kini

"والتين والزيتون"
سورة التين اية
1

Buah tin antara buah yang disebut di dalam al-Quran, rasa brsyukur dapat makan buah tin yg sangat sedap...first time, last year tu pun sebiji ja ak merasa, sbb Miss Nabila yang kasi (penjaga sakan aku dulu)..
and tahun ini, aku mencari2 di manakah buah tin?? ya pada jejak pertama pncarian tidak brhasil kerana tak jumpa!! tapi alhmdulillah , hehe the next track looking for tin was succesfully found!! hohooho, i felt very happy lah.. tapi satu ja msalahnya peti ais msalah, sb daia kata makan sejuk2 sedap... papepun, ianya tetap sedap! please la korang, nikmatilah ia.. hee

rasa dia?? lorh makan sekali ngan kulit dia lembut ja kak oi, isi dia macam dlm pic kat bawah ni.. biasanya dulu kat Malaysia makan buah tin kering jee(^_^)".. skunk dapat rasa yg fresh punya.. say what? say alhamdulillah.. hoorey! misi berjaya


Thursday, September 22, 2011

MATANG

salam, lame gak kita tak jumpa, LOL apakah yg dimaksudkan dgn matang??

mksudnye,,, ana dah senior okayy, akak tahun 2..

jgn sombong2 ye senyum skit..

saya ambil 6 madah, nanti dah habis sem baru saya bagitahu yew, haha3

mybe saya berehat agak lama dan akan saya teruskan dngan perkara2 baru yg trtarik oleh saya dan tidak diketahui oleh anda.. masih explore Urdun ni haa.

berbalik kpada matang, sila google, sekian terima kasih. hah! untuk makluman 5 mawad saya semua dukturoh(lectrerpompuanla).. saya tak tahu perasaan saya apa..apakah perasaan anda, ermm.. dktor lagi satu nama dia dr, ghoir muhaddad(drtakditentukanlagi)LOL.. INALLAHAMA'ASSOBIRIN

Tuesday, August 23, 2011

clasSituationINdaUNIVERSITY

PoSt ini didedikasikan bagi sesiapa yang trjumpa blog ini or mmg tgah br'browsing' nak tahu pasal kelas/muhadharoh..

Sikit je la saya cakap, malas cakap banyak2 sebab nya banyak sangat. chat la ngan senior2 kalau nak tahu, i tunjuk gambar je k...
macam2 cerita nye dalam kelas kat jamiah ni, kalau boleh nak buat feedback sorang2 member saya, dan bukukan pewh, melampau.

ops, saya duduk depan sekali sbelah pkcik tua dari Mesir, kena duduk ikut no. giliran.

MUSTA'MAL


SALAM.. hari ni saja wat tajuk pelik sikit.. so...
hoho, saya saja nak buat perbandingan antara dua negara..

MUSTA'MAL JORDAN vs BUNDLE MALAYSIA

a) Jordan:
dalam akhir tahun 2010, ada la pi bundle saja sebabnya murah an...
hari tu, beli byak dapat dalam 2JD sehelai, okay la kot.. kalo tak penjual tu nak
2.5JD.. harga tuk t-shirt2 je la... not winter coat.. tapi ada je member yg kata watpa beli bundle org dah pakai, yeww...i tak kisah la, yg penting u kena pndai plih cantik la and the most important one duit tak byk melayang berbanding di mall2..
dlam prtengahan 2011, try gi kedai lain, ops dia nak 3JD .. mahal sikit tapi pndai2 la tawaq-menawaq.. kat Jordan best tawar-menawar tak macam Malaysia mostly hrga fix..
Tapi, dr. English i cakap, Jordan everyday loss thousands of dinar sbb takda sgt sistem harga fix.. sbab nya asyik mintak kurang, effect pew economi depa.. (O_o)

b) Malaysia:
Hoho, lately ni saja pi bundle at 'btg kali'? t-shirt gak dalam RM5 sume...

c) Perbandingan:

Jordan
2.5JD * RM4.2 = RM10.50 atau
3JD * RM4.2 = RM12.60

Malaysia
= RM5

#ksimpulan tob'an(ofcourse) Mlaysia lagi murah.. i luv Mlysia
*sori kalo bahasa sedikit pelik

Monday, August 15, 2011

Sambung belajar di Jordan

SILA COPY dan layari lah.. ak tak faham blogger ni punya problem..
http://sambutanpelajarbaru2011-2012.blogspot.com/

Tuesday, August 9, 2011

gambaRumah baru



sori gmbar last dah mcam rumah pelarian, sbabnya mmg kitaorang brlari2 mgemasnya sb masa sgt suntuk, kitaorang nak balik mlaysia dah time tu.

Thursday, August 4, 2011

jom sedekah




salam, huhu kawan2.. kita dok kat Irbid ni banyak je kan orang yg meminta-minta... makcik2 budak2 tu minta ongkos dari kita semua... harta kita tu da haknya, mari la kita sedekah kat mereka walaupun sedikit..

perancangan: sekiranye kita mmg dah tahu depa selalu berada di kawasan itu, maka siap2kan pegang ongkos atau letak ongkos ditempat yg senang diambil. jgn pula dok keluar dompet kat situ jugak confirm membawa padah.

story saya: kadang2 saya terlupa akan perancangan trsebut maka berlalu begitu sahaja tanpa apa2 hanya doa 'Allahu yusalmik''Allahuyub'athlik' dan sbagainya.

tapi, tidak tahu la, diri ini kadang diperingatkan lagi dan berulang kali peringatan. maka setiap kali trlupa, kerana ianya sgt spontan berlaku. pnyesalan sedikit.

seperti ingin memberi semua yg ada ini.. tetapi manusia tak pernah terlepas dari terlupa. dan bersyukurlah sekiranya diperingat oleh-Nya dan semoga sentiasa dan sentiasa kita semua diberi peringatan,rahmat dan nikmat ini.

Wednesday, August 3, 2011

ILMU FALAK & ENGLISH

saLAM! mari2 berkenalan dgan doktor2 ku! maka berakhirlah semester musim soifi ku yg pertama di Jordan ini..

Untuk pengetahuan anda semua pada sem soifi tersebut saya telah mngambil dua subjek jeww, ilmu falak n english. 1pm-2pm ____2:15-3:15pm.. terus dari 1pm-3:15pm..

sesungguhnya muhadharoh ilm falak di kuliah ulum di bab syimali dan english di kuliah iqtisod baru.
setiap hari daku berulang alik berjalan kaki dari selatan jamiah terus ke utara jamiah.. pewwh! mgambil masa dalam 15minit. sebanyak 10% dari seluruh muhadharoh sahaja ak dapat menaiki bas..

FALAK:
nama:Professor Muhamad Basil At-tai
umur:50-an
kriteria:baik,tegas,syatir(pandai),
link: http://www.cosmokalam.net/
story: pernah halau dua peljar prempuan yg berborak dlm kelas.

ENGLISH101:
nama:Doktor Hussein Shatnawi
umur:50-an
kriteria:tegas,menitikberatkan adab,tatasusila,masa,kebersihan,nset.
story: pernah halau:
1)student yg nset berbunyi(byak kali)
2)student yg takda buku(pngecualian ada notebook)
3)student yg berborak (pdan muka korang)
*takda buku dikira ghiab(tak hadir), dilarang brcakap arab, ketepatan masa dikira 10 minit lambat dan sbagainya.
*anda akan mngagumi dktor ini, sukar menemui arab sebegini.. sgt menitik beratkan kebersihan,teliti.

TAK KENAL MAKA TAK CINTA (>_<)

Saturday, July 30, 2011

HIDUP BARU!!!

ye, saya nak mulakan hidup baru.. maksudnya di sini ialah.... di rumah baru saya nak internet baru.... INTERNET!!

Di sini ingin saya menyatakan kekecewaan saya terhadap internet sakan ini, sangat mcam siput hingga kadang2 mcam siput yg dah K.O

Saya juga ingin menyatakan bhawasanya dengan kelembapan facility yg termasuk dalam duit sewa yg sedikit munasabahnya, telah mnyebabkan kesusahan/penderitaan. Kerja2 browsing terbantut sejak sekian lama, bacaan isu semasa juga tersekat sabor je la aku. takpe2, prancangan2 yg ingin dilakukan insyaAllah terlaksana dgan bermulanya hidup baru..

Mungkin juga akan mghadapi masalah2 yg pada asalnya digambarkan indah setelah brhijrah tapi semua tu a'di2(biase) mghadapi dgan EQ ye murid2 sehingga dgan berlalunya masa akan lebih mantap dan take on.

kah2, kami sedang pikir masalah kunci... harusnya perlu ditukar... "MUST" thre will be a punishment if won't do it. haha just like my eglish doctor said..
dctor Hussein Syathnawi..

Friday, July 29, 2011

PERANTAU BALIK!!!

lalalala, lalalala.. muahahahah.. lama bebenau rasanya aku merantau nak balik weyh! hidup perantau setakat hari ni masih buzy dgan exam final, 2 paper .. haha, omak apak i miss u all..

Lepas habis exam kamik bercadang terus pindah umah baru yg di sewa JD200 sebulan bahagi 4 orang.. lepas tu sebelum flight brcadang nak mntak maaf ngn sa'dun kalo ada salah silap, kah2.. apo kojadah nak mintak maaf ngan arab tuh..

Hidup perantau sunyi bebenau sejak 1 jun smpai skunk, makan tak menentu, tidur tak bertempat, apakah? baru je tadi mkcik Daia bsama syabab2 mngangkat barang mkcik Hanum!! Hai hanum! wat pe? ramai dah yg pegi berhijrah hidup di rumah baru, tggal aku kesepian ditemani waktu berbaki study niha'i.. pewh!! balik kg!!

Lama weyh tak balik cuba kira 18/9/2010-7/8/2011 a'di2.. kalau dekat CEMARA,SHAH ALAM tuh.. boley le balik tiap2 mggu, tu pun buat punah duit je.. pergibalik dalam RM15(naik KTM) plus 'jajan' RM5 buat mengunyah.. tambang teksi lagi RM5 dah RM25 kalo 5 minggu? RM125. gila sadis sebab tu aku TIDAK balik tiap2 minggu.. Aku selang2... hehe, teringat masa kritikal duit habis sb penaja tak masukkan duit lagi, my parents.. i'm trying my best, this is all i could do, this's my LIMIT but i always take off my study you know i did, pray for me mama n daddy. haha.

Saya harap balik nanti saya jadi anak yg rajin bebenau amin.. kita MESTI tidak menyia-nyiakan masa di rumah kite yee kpada perantau2 yg bakal balik..

yg penting,
FLIGHT
KUWAIT AIRWAYS
7/8/2011
AHAD
DEPART:122OPM
ARRIVE:1420PM
*aku tak tahu waktu arrive tu malaysia ke Jordan.. of course ar waktu Malaysia apakajadah waktu jordan.

Friday, July 15, 2011

Cerry and PEACH

ya Salam!! syu akhbaarukum? zamaan ma katabtu huna, haha.. zaman la sangat. liannu fi musykilah 'inda syubkah annet.. aiwah na'am..

takde gapo nak taip pun.. cume nak promote buah cerry yg sedap bangat.. oh oh jom makan!! rasa buah ceri tu sgat best rasa juicy bak kata daia. yg merah pekat tu yg best, yg warna merah hati tawar melesei.. hoho..

cara makan1: kalo awak cntrol ayu, gigit 'secuit2', bahasa apakah? entahlah, smenjak blajar bahasa brkaitan falak, bhasa melayu dah jadi tak betul, haha banyak la ko..

cara makan2: masukkan sebiji ceri terus ke dalam mulut dengan btg sekali. atau masukkan 5 biji sekali dalam mulut, u should wash the cerry first aaa.. tob'an..

buah peach pulak cik nyja dok sedekah kat i.. dah rasa macam makan buah bacang plak peach tu.. kredit kepada saya kerana sangat baik..
pewh esok exam, selambe je ko berblog yew.. nanti ko aku rotan, sabor je la,, nak ku bakor takda mancis..




عنّاب و الدراق

Sunday, July 10, 2011

Yarmouk University

Yarmouk University?? pewhh macam gah je bunyi.. memang bunyi dia macam gah pun.. tapi setiap hari sama je kena berulang-alik pergi ke kuliah.. cuma bezanya 'Yarmouk University' haha,

ada apa dengan Yarmouk University.... ya Rob.. ia terletak di negara JORDAN, di UTARA JORDAN ye murid2 cuba bayangkan sikit UTARA tu macam mana, mantiqah/negeri nye IRBID...
Yarmouk university kira university famous la kat Jordan ramai laa ibnu sabil dari lain2 negara macam kami yg datang ke sini..

Semuanya ini taqdir Allah s.w.t.... awak belajar di negara arab awak berguru dengan arab awak bermuamalah dengan arab awak berkawan dengan arab mengutuk pun orang arab gak. haha, semoga dengan keberkatan kita belajar di negara arab ini, kita semua akan pandai berbahasa arab, amin ya Rob.. Engkau Maha Bijaksana.. Kami SEMUA Ya Allah..

Paling sukar bila berjalan dalam Yarmouk University ialah kena kacau ngan arab, time tu banyak ingat Tuhan je la huhu, ya Rob.. Dia ingat aku tak paham apa yg dia cakap? sabar je la aku.. mengutuk2 aku yew, takpe2 Allah itu Maha Adil.. sekiranya Quran&Sunnah diamalkan takkan terjadi prkara sebegini...

Terpaksa cakap dari sekarang, takkan boleh lupa la belajar kat sini.. kenangan terindah diriku dan diri kami. Puas berjalan dalam jamiah/unvrsity.. puas juga aku menjelajah setiap ceruk syari' jami'ah... tak rugi merayau nieyh, banyak berjalan luas pengalaman tak gituh? di depan bab syimali macam2 cnderamata, macam2 la pakcik arab jual.. ak nak explore, nak mmbeli belah ar ape lagi.. sudah nampak 'something' untuk dibeli secara borong dan dibawa pulang ke Malaysia. Murah2 plak tuh..

Satu jew, saye suka jalan sorang bila balik dari kuliah sbab jadual masing2 lain2, tu yang jadi bebas merayau tuh.. oh jami'ahku, ak sayang kamu.. Maktabah/library, best... awak penah explore? penah ke awak pegi surau wanita dia? haha, it was a 'little' funny, better pegi masjid jamiah lagi besar.. satu je tak bley blah, kasut lama aku ni tahap giga haus pergi buat bunyi, malu i, tapi i cover.

Mat'am?? huh, dah lama tak melabur duit dekat situh.. tobat kot, sem lepas byak giler bagi profit kat mata'am syariah.. lebih menyayangi mat'am farobi di hatiku.. Yg bestnye arab belanja haha.

Kuliah Syariah, Syariah.. ada satu cer.. kami ana dan banat arab duk di halaman kuliah syariah kami pok pek borak sampai tergelak trbahak2. tibe2.. 'hoi!' skumpulan syabab arab yg tengah jalan kat jalan mnegur... then member arab ana cakap 'na'am,na'am ehna banat syari'ah' hoho, malu la kami, kami sedor kami banat.. yg awok tu memokak di tepi jalanan tak mengape pulak.. whatever,

tahu cerita tak?

yee saye tahu kena bagi salam, salam.. tahu tak aku nak ape? aku nak pindah rumah baru cepat2... pasang intenet cepat2.
hmmm, ak dah puas paham ke tak? ak dah puas dngn intenat sakan sahawney, lombap macam hapew jew, bengkek sungguh, ak bkan nak hapew saje..
penat baru lepas berbrowsing pasal astronomy, sakit jiwa aku lembap benor..
ya rob, haha..

tadi saye dan nyja berada di rumah baru cik afiqah dan fatin. Aku menumpang kipas kerana kepanasan di musim panas ini.. hehe adik i tanya takda summer camp ke kat sini? huuhu, bukan maacm cerita omputih yg kita selalu tengok kat mlaysia tu...
next, membeli almari 'bundle'.. ceyh pemilik almari ingat kitaorang syabab yg nak beli patut la buat tak layan bila kitaorang sampai.. lawak seyh nyja punye pasal..


next berjalan sowang2 ke sakan sahawneyh.. sunyi............ solat jemaah kat surau.. dalam pukul 11.30pm.. "mentol muncul di atas kepala" haha jom kacau daia.. so i pun call dia pakai telepon sakan, pokpek2 selsema si daia tu haaa,tu la dia suka sangat pergi mem'bakor', bakor tu kan panas kan dah selsema.. dia suggest kat aku suruh beli عناب cerry, orait member i'll try bak kata Qilah.. mar pulak sokmo online kagum kat dia haha..

huhu, tibe2 ak rasa best cerita kisah2 menarik dgn member.. ak syg member wlaupun kadang ak jahat,, haha..
chaiyok teman2 sayang koma wlau apa trjadi..

Tuesday, July 5, 2011

buah di URDUN erk?

salam, hohoi.. lately di musim summer ini... 'kami' membeli buah2.. musim buah skunk ni hoT... mksudnyew best.. semua manis2 belaka sungguh, ranum, sekali gigit hancur terus haha.. eh, i cakap betul la manis belaka..

contoh limau, bila potong bau macam masam, bila makan pewh manis..

syammam(tmbikai susu)lagi laa lembut sgat, smpai terptong jari sndiri, haha..

plum? peww, korang pilih la yg lembut2 bila beli kat suq(psar) jgn pilih yg keras2 masam.

bethikh(tembikai)? ak baru nak xplore beli, besar gedabak plak tembikainya, dlm 7/8 jd erk habis duit i, i tak beli lgi, so len kali i beli yg kecik punya.

yg lain? msih mghitung JD untuk mmbeli..

peluang begini duduk di 'sini' tak usah dilepaskan.. melantak je sume menda, pasti korang akan trkenang2 nanti... peace(^_^)

*kami: i n nyja
*buah yg bulat2 hijau,merah tu plum.. Lana n Dania kasi sb hari tu dowang kasi yg masam, ak demand yg manis.. hatta yg hijau kecik pun manis..
*plum kalau makan ngan kulit dia masam, kena buang kulit duluuu..
*menikmati tembikai susu bertemankan garpu yg setia.





-->disebabkan melantak sume apa yg ada di irbid, maka tidak dinafikan penambahan isi di pipi dan sukar dibendung kerana langkah awal tidak diambil, semoga ada pihak atasan yg sudi turun padang membetulkan keadaan yg semakin kritikal. semoga dgan bantuan rkyat yg terdekat dapat mnguatkan semgat mnghadapi hari mndatang.

Monday, July 4, 2011

CERITA BARKOK


sALAM, hari tuh i baru habis kelas dari kuliah iktisod dalam 3;15pm..
sambil jalan ke bab syimali, singgah di halaman kuliah syariah tegur2 sikit member arab.. si Lana and Dania..

haha, dowang tengah makan buah, i pun join la sekali... buah tu kecik sikit warna hijau muda, sekali pandang ala-ala epal hijau yg comeii...

saye pun dok tanya la depa buah apa ni? masam giler nieyh, Lana kata ni buah 'barkok' بركوك\برقوق Lana kata ni tgah muda lagi buah ni.. ak tak paham apa ke benda la 'barkuk' nieyh... dowang pun bersusah-payah la menerangkankan kat ak yg masih trnganga tak tau menda... last2, kami give up, dapat word baru pokok/syajjaaroh/nawwar..

ak pun mnikmati buah masam benau tuu.. tibe2, 'mentol idea dtg' ehh, ak rasa aku macam baru je makan buah nieey,smalam byak ak beli, ak pun dok ckap kat depa nama buah tu dalam english, dowang cakap 'aiiiwah' haha.. bengongnye i.. buah plum rupenyew ceh.. hammu-masam, tak silap i.. manis sedap gilers yg ranum punye.. mmg nikmat, kt mlaysia jgn harap tak dapat manis tuh..

dowang kata 'ehna la nuhibbu to'am illa hammu' haha, lawak doi mksudnyew dowang suka masam2.. lantak korang la yg penting mlaysia suka pedas2 manis2..

28 JUN...




salam, hhaha lambat giler post.. umur saye dah 19 tahun... pghargaan ni ditujukan pada mereka2 yg tahu bday saye.. tapi orang 1st wish bday Hanis Suhaila, kredit tuk hang haha.. next adik n family melalui nset, next2 kena tipu daia dapat bad news dari malaysia thnx korang sume. daia wat kek, nyja wat cupcakes, afi,fatin,mar,qila, tukang menipu ye korang.. thnx qila bagi hadaya. thnx gak mreka2 yg wish kat fb, nenas(anas)cute video clip, dad mum mia. sepupu2.. haha! dh macam wat ucapan.. ni lee hasil krja tgn owg pmpuan....

buaH-buaH jOrdan


عنّاب


تين


رمّان


درّاق



hah yg ni bukan buah tapi sayur cm timun, ntah apa nama

Saturday, June 25, 2011

kronologi ملعب

september 2010
oktober 2010 december 2010 februari 2011 skunk jun 2011, padang dah coklat semula. takda hijau sebiji pun cam Mlaysia..