hidup tenang tanpa serangga!!

Saturday, July 30, 2011

HIDUP BARU!!!

ye, saya nak mulakan hidup baru.. maksudnya di sini ialah.... di rumah baru saya nak internet baru.... INTERNET!!

Di sini ingin saya menyatakan kekecewaan saya terhadap internet sakan ini, sangat mcam siput hingga kadang2 mcam siput yg dah K.O

Saya juga ingin menyatakan bhawasanya dengan kelembapan facility yg termasuk dalam duit sewa yg sedikit munasabahnya, telah mnyebabkan kesusahan/penderitaan. Kerja2 browsing terbantut sejak sekian lama, bacaan isu semasa juga tersekat sabor je la aku. takpe2, prancangan2 yg ingin dilakukan insyaAllah terlaksana dgan bermulanya hidup baru..

Mungkin juga akan mghadapi masalah2 yg pada asalnya digambarkan indah setelah brhijrah tapi semua tu a'di2(biase) mghadapi dgan EQ ye murid2 sehingga dgan berlalunya masa akan lebih mantap dan take on.

kah2, kami sedang pikir masalah kunci... harusnya perlu ditukar... "MUST" thre will be a punishment if won't do it. haha just like my eglish doctor said..
dctor Hussein Syathnawi..

Friday, July 29, 2011

PERANTAU BALIK!!!

lalalala, lalalala.. muahahahah.. lama bebenau rasanya aku merantau nak balik weyh! hidup perantau setakat hari ni masih buzy dgan exam final, 2 paper .. haha, omak apak i miss u all..

Lepas habis exam kamik bercadang terus pindah umah baru yg di sewa JD200 sebulan bahagi 4 orang.. lepas tu sebelum flight brcadang nak mntak maaf ngn sa'dun kalo ada salah silap, kah2.. apo kojadah nak mintak maaf ngan arab tuh..

Hidup perantau sunyi bebenau sejak 1 jun smpai skunk, makan tak menentu, tidur tak bertempat, apakah? baru je tadi mkcik Daia bsama syabab2 mngangkat barang mkcik Hanum!! Hai hanum! wat pe? ramai dah yg pegi berhijrah hidup di rumah baru, tggal aku kesepian ditemani waktu berbaki study niha'i.. pewh!! balik kg!!

Lama weyh tak balik cuba kira 18/9/2010-7/8/2011 a'di2.. kalau dekat CEMARA,SHAH ALAM tuh.. boley le balik tiap2 mggu, tu pun buat punah duit je.. pergibalik dalam RM15(naik KTM) plus 'jajan' RM5 buat mengunyah.. tambang teksi lagi RM5 dah RM25 kalo 5 minggu? RM125. gila sadis sebab tu aku TIDAK balik tiap2 minggu.. Aku selang2... hehe, teringat masa kritikal duit habis sb penaja tak masukkan duit lagi, my parents.. i'm trying my best, this is all i could do, this's my LIMIT but i always take off my study you know i did, pray for me mama n daddy. haha.

Saya harap balik nanti saya jadi anak yg rajin bebenau amin.. kita MESTI tidak menyia-nyiakan masa di rumah kite yee kpada perantau2 yg bakal balik..

yg penting,
FLIGHT
KUWAIT AIRWAYS
7/8/2011
AHAD
DEPART:122OPM
ARRIVE:1420PM
*aku tak tahu waktu arrive tu malaysia ke Jordan.. of course ar waktu Malaysia apakajadah waktu jordan.

Friday, July 15, 2011

Cerry and PEACH

ya Salam!! syu akhbaarukum? zamaan ma katabtu huna, haha.. zaman la sangat. liannu fi musykilah 'inda syubkah annet.. aiwah na'am..

takde gapo nak taip pun.. cume nak promote buah cerry yg sedap bangat.. oh oh jom makan!! rasa buah ceri tu sgat best rasa juicy bak kata daia. yg merah pekat tu yg best, yg warna merah hati tawar melesei.. hoho..

cara makan1: kalo awak cntrol ayu, gigit 'secuit2', bahasa apakah? entahlah, smenjak blajar bahasa brkaitan falak, bhasa melayu dah jadi tak betul, haha banyak la ko..

cara makan2: masukkan sebiji ceri terus ke dalam mulut dengan btg sekali. atau masukkan 5 biji sekali dalam mulut, u should wash the cerry first aaa.. tob'an..

buah peach pulak cik nyja dok sedekah kat i.. dah rasa macam makan buah bacang plak peach tu.. kredit kepada saya kerana sangat baik..
pewh esok exam, selambe je ko berblog yew.. nanti ko aku rotan, sabor je la,, nak ku bakor takda mancis..




عنّاب و الدراق

Sunday, July 10, 2011

Yarmouk University

Yarmouk University?? pewhh macam gah je bunyi.. memang bunyi dia macam gah pun.. tapi setiap hari sama je kena berulang-alik pergi ke kuliah.. cuma bezanya 'Yarmouk University' haha,

ada apa dengan Yarmouk University.... ya Rob.. ia terletak di negara JORDAN, di UTARA JORDAN ye murid2 cuba bayangkan sikit UTARA tu macam mana, mantiqah/negeri nye IRBID...
Yarmouk university kira university famous la kat Jordan ramai laa ibnu sabil dari lain2 negara macam kami yg datang ke sini..

Semuanya ini taqdir Allah s.w.t.... awak belajar di negara arab awak berguru dengan arab awak bermuamalah dengan arab awak berkawan dengan arab mengutuk pun orang arab gak. haha, semoga dengan keberkatan kita belajar di negara arab ini, kita semua akan pandai berbahasa arab, amin ya Rob.. Engkau Maha Bijaksana.. Kami SEMUA Ya Allah..

Paling sukar bila berjalan dalam Yarmouk University ialah kena kacau ngan arab, time tu banyak ingat Tuhan je la huhu, ya Rob.. Dia ingat aku tak paham apa yg dia cakap? sabar je la aku.. mengutuk2 aku yew, takpe2 Allah itu Maha Adil.. sekiranya Quran&Sunnah diamalkan takkan terjadi prkara sebegini...

Terpaksa cakap dari sekarang, takkan boleh lupa la belajar kat sini.. kenangan terindah diriku dan diri kami. Puas berjalan dalam jamiah/unvrsity.. puas juga aku menjelajah setiap ceruk syari' jami'ah... tak rugi merayau nieyh, banyak berjalan luas pengalaman tak gituh? di depan bab syimali macam2 cnderamata, macam2 la pakcik arab jual.. ak nak explore, nak mmbeli belah ar ape lagi.. sudah nampak 'something' untuk dibeli secara borong dan dibawa pulang ke Malaysia. Murah2 plak tuh..

Satu jew, saye suka jalan sorang bila balik dari kuliah sbab jadual masing2 lain2, tu yang jadi bebas merayau tuh.. oh jami'ahku, ak sayang kamu.. Maktabah/library, best... awak penah explore? penah ke awak pegi surau wanita dia? haha, it was a 'little' funny, better pegi masjid jamiah lagi besar.. satu je tak bley blah, kasut lama aku ni tahap giga haus pergi buat bunyi, malu i, tapi i cover.

Mat'am?? huh, dah lama tak melabur duit dekat situh.. tobat kot, sem lepas byak giler bagi profit kat mata'am syariah.. lebih menyayangi mat'am farobi di hatiku.. Yg bestnye arab belanja haha.

Kuliah Syariah, Syariah.. ada satu cer.. kami ana dan banat arab duk di halaman kuliah syariah kami pok pek borak sampai tergelak trbahak2. tibe2.. 'hoi!' skumpulan syabab arab yg tengah jalan kat jalan mnegur... then member arab ana cakap 'na'am,na'am ehna banat syari'ah' hoho, malu la kami, kami sedor kami banat.. yg awok tu memokak di tepi jalanan tak mengape pulak.. whatever,

tahu cerita tak?

yee saye tahu kena bagi salam, salam.. tahu tak aku nak ape? aku nak pindah rumah baru cepat2... pasang intenet cepat2.
hmmm, ak dah puas paham ke tak? ak dah puas dngn intenat sakan sahawney, lombap macam hapew jew, bengkek sungguh, ak bkan nak hapew saje..
penat baru lepas berbrowsing pasal astronomy, sakit jiwa aku lembap benor..
ya rob, haha..

tadi saye dan nyja berada di rumah baru cik afiqah dan fatin. Aku menumpang kipas kerana kepanasan di musim panas ini.. hehe adik i tanya takda summer camp ke kat sini? huuhu, bukan maacm cerita omputih yg kita selalu tengok kat mlaysia tu...
next, membeli almari 'bundle'.. ceyh pemilik almari ingat kitaorang syabab yg nak beli patut la buat tak layan bila kitaorang sampai.. lawak seyh nyja punye pasal..


next berjalan sowang2 ke sakan sahawneyh.. sunyi............ solat jemaah kat surau.. dalam pukul 11.30pm.. "mentol muncul di atas kepala" haha jom kacau daia.. so i pun call dia pakai telepon sakan, pokpek2 selsema si daia tu haaa,tu la dia suka sangat pergi mem'bakor', bakor tu kan panas kan dah selsema.. dia suggest kat aku suruh beli عناب cerry, orait member i'll try bak kata Qilah.. mar pulak sokmo online kagum kat dia haha..

huhu, tibe2 ak rasa best cerita kisah2 menarik dgn member.. ak syg member wlaupun kadang ak jahat,, haha..
chaiyok teman2 sayang koma wlau apa trjadi..

Tuesday, July 5, 2011

buah di URDUN erk?

salam, hohoi.. lately di musim summer ini... 'kami' membeli buah2.. musim buah skunk ni hoT... mksudnyew best.. semua manis2 belaka sungguh, ranum, sekali gigit hancur terus haha.. eh, i cakap betul la manis belaka..

contoh limau, bila potong bau macam masam, bila makan pewh manis..

syammam(tmbikai susu)lagi laa lembut sgat, smpai terptong jari sndiri, haha..

plum? peww, korang pilih la yg lembut2 bila beli kat suq(psar) jgn pilih yg keras2 masam.

bethikh(tembikai)? ak baru nak xplore beli, besar gedabak plak tembikainya, dlm 7/8 jd erk habis duit i, i tak beli lgi, so len kali i beli yg kecik punya.

yg lain? msih mghitung JD untuk mmbeli..

peluang begini duduk di 'sini' tak usah dilepaskan.. melantak je sume menda, pasti korang akan trkenang2 nanti... peace(^_^)

*kami: i n nyja
*buah yg bulat2 hijau,merah tu plum.. Lana n Dania kasi sb hari tu dowang kasi yg masam, ak demand yg manis.. hatta yg hijau kecik pun manis..
*plum kalau makan ngan kulit dia masam, kena buang kulit duluuu..
*menikmati tembikai susu bertemankan garpu yg setia.





-->disebabkan melantak sume apa yg ada di irbid, maka tidak dinafikan penambahan isi di pipi dan sukar dibendung kerana langkah awal tidak diambil, semoga ada pihak atasan yg sudi turun padang membetulkan keadaan yg semakin kritikal. semoga dgan bantuan rkyat yg terdekat dapat mnguatkan semgat mnghadapi hari mndatang.

Monday, July 4, 2011

CERITA BARKOK


sALAM, hari tuh i baru habis kelas dari kuliah iktisod dalam 3;15pm..
sambil jalan ke bab syimali, singgah di halaman kuliah syariah tegur2 sikit member arab.. si Lana and Dania..

haha, dowang tengah makan buah, i pun join la sekali... buah tu kecik sikit warna hijau muda, sekali pandang ala-ala epal hijau yg comeii...

saye pun dok tanya la depa buah apa ni? masam giler nieyh, Lana kata ni buah 'barkok' بركوك\برقوق Lana kata ni tgah muda lagi buah ni.. ak tak paham apa ke benda la 'barkuk' nieyh... dowang pun bersusah-payah la menerangkankan kat ak yg masih trnganga tak tau menda... last2, kami give up, dapat word baru pokok/syajjaaroh/nawwar..

ak pun mnikmati buah masam benau tuu.. tibe2, 'mentol idea dtg' ehh, ak rasa aku macam baru je makan buah nieey,smalam byak ak beli, ak pun dok ckap kat depa nama buah tu dalam english, dowang cakap 'aiiiwah' haha.. bengongnye i.. buah plum rupenyew ceh.. hammu-masam, tak silap i.. manis sedap gilers yg ranum punye.. mmg nikmat, kt mlaysia jgn harap tak dapat manis tuh..

dowang kata 'ehna la nuhibbu to'am illa hammu' haha, lawak doi mksudnyew dowang suka masam2.. lantak korang la yg penting mlaysia suka pedas2 manis2..

28 JUN...




salam, hhaha lambat giler post.. umur saye dah 19 tahun... pghargaan ni ditujukan pada mereka2 yg tahu bday saye.. tapi orang 1st wish bday Hanis Suhaila, kredit tuk hang haha.. next adik n family melalui nset, next2 kena tipu daia dapat bad news dari malaysia thnx korang sume. daia wat kek, nyja wat cupcakes, afi,fatin,mar,qila, tukang menipu ye korang.. thnx qila bagi hadaya. thnx gak mreka2 yg wish kat fb, nenas(anas)cute video clip, dad mum mia. sepupu2.. haha! dh macam wat ucapan.. ni lee hasil krja tgn owg pmpuan....

buaH-buaH jOrdan


عنّاب


تين


رمّان


درّاق



hah yg ni bukan buah tapi sayur cm timun, ntah apa nama