hidup tenang tanpa serangga!!

Tuesday, June 27, 2017

Riang Ria Raya 2017

GambaQ cun rugi lau tak di abadikan woi, haha.
Selamat Hari Raya Aidil Fitri 2017.
28 Jun 2017 - 25 Tahun.
Alia Sakinah binTi Ahmad Termizi.
Bismillah,
Assalamualaikum.

Begitu inDah yer untuk dicOretkan segala kenangan,
walaupun viewer/reader tak berapa nak banyak,
tapi paling penting adalah graTiTude aku untuk setiap perkara yang berlaku dalam hidup.
Dan ianya bukan selalu, setahun sekali je kut saya mengucapkan

seLamat Hari Raya Aidil Fitri.
عيد الفطري سعيد
Salam lebaran 2017.

Okeyh, lepas tu aku nak incLude kan semua gambar-gambar raya 30 hari. Tapi aku cam tak sabar hari ni baru hari ke-3 syawaL,

Nak cerita pasal sepupu,
yang belah mak kami 15±,
yang beLah ayah, 48± cousin ramai dah yang kawin + ber anak pula.

So, sepupu sebelah mak aku depa org KuLim, KL,
beLah ayah Raub, Pahang. Temerloh, ada yang Penang, dan mana² yang kawin ngan Melaka, Perlis, mana-mana entah hik..

So, nak dijadikan ceghitanyaa, aku dah lama berciTa-ciTa nak coMbine sume gambar-gambar cOusin aku belah bapak aku, yelah 48± dengan yg dah kawin dah ada anak, kena ar doKumen kan gambar² dOrang, nanti senang anak² aku nak recOgnize sedara-mara doRang. haha! betul wey.. hUhu..

Tapi !! tapi masa depa dOk datang beraya kat Rumah Raub uLu Gali tuh, aku lupa nak tangkap gambar masa dorang tengah mai tu la, aduiyai.. Erm.. *nangis kuat-kuat.

Eh sat, satu jar jangan aku lupa, Belah mak aku, almarhum atuk ade 2 bini, bini 1st cerai hidup. Belah abah aku, atuk aku kawin 3, bini 1st meninggal muDa.
Ada pertalian darah sume ya, walau dah cerai, sedara mara keraBat tuh. Yang lain-lain cerita aku tak tahu lak.

So, aku sekarang insha ALLAH ler, dalam kepala ni nak buat doKumentasi gambar sedara mara belah mak&ayah. Banyak wey, aku pun tak tahu tak kenal, Kuala Selangor lagi, keLantan, mana² lagi huhu. kalau nak diikutkan belom yg sebelah moyang² nenek nenek atuk, hawau. Tak habis der.. Moganya kiTa semua bertemu di syurga  aameen.


Kuala Kubu Road, sedara belah mak from KL.
Raub, sebelah abah coUsin dari KL.
Raya rumah Pak de.
Tiba-tiba ada sesi berjual-beli, Women desire.
Eh yang tak pakai tudung tu orang Turkmenistan,
 kawan angah coUsin aku. Nama dia Salby 20.
Pokok pisang jer la kiTer xda laki lagi nak bergambar haha. 

Thursday, June 22, 2017

Diberi kepercayaan

Assalamualaikum!!
Haaha..

macam biasa,
small achievements,
big appreciation..
to me...
:D

Majlis di Ambang Syawal SRA Kuala Kubu Bharu.
Sebagai Pengerusi Majlis atau dikenali sebagai Master of Ceremonies. MC.

Muridnya tak ramai, dah balik kg semua.

BTW ramai guru sekolah aku pindah sampai 7 orang.
apasal dia tak buat semua sekali pindah, dengan sekolah² murid² sekali pindah. baru ocem. haha.

Haa aku target cuti seminggu ni habiskan baca buku buku pinjaman perpustakaan awam jalan syed mashor selangor kuala kubu bharu.


Tetap kan kesabaran, hadapi dengan ketenangan, bersyukur, dan tetap memuji TUHAN.

Dalam keterpaksaan ada pengalaman,
dalam benci ada kebaikan.
Maka bertasamuhlah duhai hati,
yang sifatnya suka memberOntak,
dan juga sifatnya hati suka mengadu kesusahan,
Berlapanglah, dan berkawan dengan mereka yang lapang,
usah dibiarkan diri dengan mereka yang tak sayang kiTa.
aik? hehe. 

Monday, June 19, 2017

MensedeQahkan hutang

Aku poSt kat sini supaya aku tak lupa,

Assalam, bismillah..
berdasarkan ayat Quran

وَاِنْ كَانَ ذُوْ عُسْرَةٍ فَنَظِرَةٌ اِلٰى مَيْسَرَةٍ ‌ؕ وَاَنْ تَصَدَّقُوْا خَيْرٌ لَّـكُمْ‌ اِنْ كُنْتُمْ تَعْلَمُوْن
َ
" Dan jika orang yang berhutang itu sedang mengalami kesempitan hidup, maka berilah tempoh sehingga ia lapang hidupnya dan (sebaliknya) bahawa kamu sedekahkan hutang itu (kepadanya) adalah lebih baik untuk kamu, kalau kamu mengetahui (pahalanya yang besar yang kamu akan dapati kelak) "

[QS. Al-Baqarah: Ayat 280]

dengan ini, saya Alia Sakinah bt Ahmad Termizi, mensedeQahkan hutang anda sebanyak RM ........ ,
insha ALLAH, ALLAH ingatkan sy yg sy dah sedeQah hutang ni kat awak. Tak perlu bayar, wassalam..

dan juga saya mensedeQahkan hutang dekat orang lain yg berhutang dengan saya, yg buat² tak reti nak bayar, sampai sy tertanya-tertanya dan terfikir kenapa ye.. ALLAH bagi petunjuk melalui ayat Quran ini, sy redha dan saya takkan fikir dah.. inshaaALLAH.

:)
#seTTLe
SubhaanALLAH, sinar ramadhan .. :)

Anxiety

Anxiety

Nak dekat periOd ja, anxiety aku jadi terok gila.

terOk sangat!!

rasa sedih, & dOwn. Benda² yg aku fikir & aku risau,
risau tahap trilliOn.. Huhu..

Tapi, kalau aku tidOq, rest, kurang lah rasa anxiety tuh. Habis tu takkan sepanjang masa nak tidOq?

And lagi satu, dengan tulis kat sOsial media ni, dapat mengurangkan rasa anxiety aku, daripada aku pendam & simpan sorang-sorang.

Rasa lega sikit tulis kat sini.
Mana tahu kOt ada yg tengah search pasal anxiety, sama cam apa yg aku rasa, kita serupa~~…

Risau, risau.. padahal tak perlu risau, overthinking, sebab imbalance hOrmone nak datang periOd, arh!!

MOga  aku di ambil nyawa time tengah taat, bukan semasa tengah lalai.
Huu tak settLe!!!

Thursday, June 15, 2017

Karang ucapan

Weyh haha!!

Ada sorang mamat nieyh suruh aku karangkan ucapan seLamat tinggal tuk dia, dia nak berucap bagi ucapan goodbye dekat majlis bukak puasa tempat dia keja.

Dah tu dia bagi aku masa 3 jam lebih ja tiba² suruh buat.
Dah tu aku cakap aku mana la tahu apa perasaan dia,
apa yang dia nak cakap.
Tapi takpelah, aku hentam ja buat teks ucapan untuk 1 minit.

Aku ada gak rasa macam, ekau ni nak amek kesempatan atas aku ke??
*dalam hati je.
Pada masa yang sama, okeyh nilah mase mengasah hotak. hak!

"Assalamualaikum warahmatullah wth.

Hari ini adalah hari yang terakhir sy bertugas di sinii.

dikesempatan ini sy ingin mngucapkan ribuan terima kasih kepada rakan², mG?,.. yg telah byk bekerjasama dan membantu sy spanjang berada di sini.

Terlalu banyak pengalaman yg telah saya perolehi dan akan sy manfaatkan dgan sebaiknya.

Untuk pengetahuan, sy mula bertugas disini pada ...

sememangnya perasaan sy sgt sedih kerna akan meninggalkan kalian, semoga hubungan kita tidak terhenti di sini sahaja, kalau berjumpa nanti di luar, tegur² lah, kalau ad majlis jemput² lerr..

semOga segala kebaikan dari kalian akan di balas oleh Allah s.w.t.

sekian, terimakasih."

#send through whatsapp . jerh

Tuesday, June 13, 2017

Banyak cakap

Cakap,

Banyak cakap ni sebenaQnya laa kan, berkaitan sel otak saraf urat di otak haha!!

sebabnya ada yang semulajadi sebab dalam otak dia lain macam cikit sel semulajadi berhubung. haha!
Ada aku kisah? Jadi, banyak la cakapnya.

Tak banyak cakap, diam..
Banyak fikir, haa tu bagus.

Tapi cam aku lak sebelum merantau belajar, memang seorang yang pendiam fikir zikir. kecuali dengan family mak adik adik.
Lepas tu,
11 jam naik fLight dari KL ke Jordan.
membuatkan aku terpaksa cakap macam-macam nak bagi member 1 rumah faham tentang aku, supaya depa tak pelik kenapa aku ni intrOvert lah dulu. Lepas tu, berkawan dengan org yg banyak cakap.

And then member sekolah lama jumpa aku, pastu dia kata dulu Alia tak macam ni, dulu Alia pendiam. kan? haa.. haha.
Lantak pi la aku diam ka aku bising ka,

Iza tam al-'aQaL naqis al-kalam, wa iza yatakallam, al kalam allazi yahruj minhu nur. Lol
Apabila telah sempurna aqal, maka berkurang lah (mulut) berkata,
dan kalau dia berkata, kata² yg keluar darinya ialah cahaya*mutiara.

Eleh bekeng bajet beLa diri sendiri haha.
bekeng tu apa wey?

Aisyah jangan ragu² dengan cinTa ini.
ALia jangan ragu² dengan kurniaan iLAhi.

Saturday, June 10, 2017

Belajar matang

I think you'd like this story: "Puisi Tentang Hati" by null on Wattpad http://my.w.tt/UiNb/zTwRJMHVRD

KiTa belajar dari kesilapan.
mOga matAng melayari kehidupan.

kesilapan kiTa yang masih muda tika itu,
bercanda tentang rasa,
padahal kiTa tidak pasti,
yang kiTa candakan itu,
bukan ketenangan yang kiTa cari.

Sekarang.
kiTa sudah matang,
kiTa tidak lagi bercanda tentang rasa,
membawa diri masing-masing,
mengenang candaan kiTa yang dulu.

:)

7th of June, 2017.
8:34pm.
Kuala Kubu Road. Malaysia.

Friday, June 9, 2017

Tidur Lambat

Bestnya tidur lambat.
1:00 am

Bangun pun lambat..

Apa nak jadi kau ni Aliyoo..
AgLio liyO .

Jap,
maaf lah.
Aku suka berfikir.
Aku fikir, erm ..
Apa yang menyebabkan dia rasa dengan sikap dan perangai dia macam tu, dia adalah seorang yang disayangi ALLAH?
dapat rahmat, masuk rahmat ALLAH.

hUhu.. ALLAH.. aku mOhon perlindungan MU dari perangai dan akhlak yang jelek. Aku benar-benar takut azabMU.

Aku melihat org yg perangai jelek, aku takut lau aku jadi camtu.
Aku kena tengok org yg perangai baik-baik. aameen.

12:54 am.

Tuesday, June 6, 2017

jUmpa oTak sama

Haish

tiba-tiba jumpa orang yang kepala
dan pemikiran dia macam aku
dekat FB lah kan.

Tapi dia bukan untuk aku lah kan.
hik hik.

At least,
at least aku tau,
wujuD ja orang macam hOtak haku.

hOtak iLmiah,
mengkait Quran/hadiTh
dalam kehidupan seharian.

menghubung sel-sel hOtak.

wOk aLoh,
iLmiah sangat ke hoTak aku?

jap, cinTa pada orang yang
berhOtak iLmiah,
membuka jalan kepada terbukaknya
hOtak aku.

okay la tu.

hOtak hang! haha.

Saturday, June 3, 2017

Tenanglah aduhai hati

Hati..

Tenanglah aduhai hati,
ke mana pun kau pergi,
pandailah membawa diri,
usah berhasaD dan dengki,
ditempat orang nilailah diri,
Yang mana satu hakiki,
yang mana satu perlu dijauhi,

Tenanglah aduhai hati,
manusia takkan pernah berhenti membenci,
jika tidak membenci namun di hati berhasad pula dengki,

Aduhai hati,
engkau sudah pun tahu manusia itu bagaimana!
jadi, jagalah dirimu dari berhasad sesama manusia pula!

2 sahaja hasad,
org berlimu, ilmu dimanfaat.
org kaya, harta dibelanja kebaikan.
kan?

*Mood mengenang rakan-rakan kerja yang akan dipindah *paksa* oleh yang berkuasa.

*Kak Siti Maisarah
*Kak Rosnani
*Kak Siti Fatimah
* Kak Suhaida
* Kak Aziah

Aku tak tahu, tapi aku cuma nak cakap satu,
rasa macam tak puas, dan baru sebentar mengenali dan menilai kebaikan kalian.
Yang selalu aku muhasabahkan adalah kebaikan manusia.
Yang kurang, muhasabah juga. Apa aku tidak kurang kah?

Puncak ketenangan itu ada pada hati.
Jika hati tidak merasa tenang, pegi kat tempat yg tenang.
Waspada jika tidak tenang itu disebabkan tidak bersyukur.
Yang tenang itu ialah mensyukuri pemberian ILAHi.

Kesimpulan, tenang ialah berada dalam lingkungan yang tenang.

Wahai Tuhan, bantu aku jaga hati. jaga mulut, jaga kata.

hati yg sedang tumbuh panas,

selamat tinggal kakak-kakak yg mengenali aku suka :D,
tapi dalam hati aku beginilah. Aku appreciate walau tingkah aku tak menunjuk ke arah itu. Mungkin, takpa orang tak tahu, tapi TUHAN tahu.

---------------------------

UPDATED..

** pesanan Kak Su , SuhaiDa:

Mude belia yg msh di kkb...

✓Sentiasa kekalkan kemenangan yg sedia ada

✓jauhi yg negatif teruskan positif..

✓keringkan hati demi kemajuan

✓ringankn tulang, kite tau nawaitu kite...

✓nilai kawan sebaiknya.

** Kata-kata Kak Siti, Patimah:

Tak yah sedih sgt...
nanti alia boleh jumpa kawan baru..