hidup tenang tanpa serangga!!

Monday, May 29, 2017

Surat Rasulullah saw kepada pelbagai raja

To the Byzantine emperor

ref: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Muhammad's_letters_to_the_Heads-of-State
Muhammad's letters to the Heads-of-State

This is a sub-article to Muhammad in Medina .

According to al-Tabari in his History of the Prophets and
Kings , Muhammad decided after the Treaty of Hudaybiyyah
to send letters to many rulers of the world, inviting them to
Islam. [1][2][3] Non-Muslims have disputed this tradition,
however. [4]

Muhammad, according to traditional Islamic historiography,
sent ambassadors with such letters to Heraclius the Caesar
of Byzantium , Chosroes II the Khosrau of Persia , the Negus
of Ethiopia, Muqawqis the ruler of Egypt , Harith Gassani the
governor of Syria , Munzir ibn Sawa and to the ruler of
Bahrain .[5]

To the Byzantine emperor

Purported letter sent by Muhammad to Heraclius,
emperor of Byzantium; reproduction taken from Majid
Ali Khan, Muhammad The Final MessengerIslamic
Book Service, New Delhi (1998).

See also: Expedition of Zaid ibn Haritha (Hisma)
The text of the letter to Heraclius, as transmitted by Muslim
historians, reads as follows:

“ ﻣﻦ ﻣﺤﻤﺪ ﺑﻦ ﻋﺒﺪ ﺍﻟﻠﻪ ﺇﻟﻰ ﻫﺮﻗﻞ ﻋﻈﻴﻢ ﺍﻟﺮﻭﻡ :
ﺳﻼﻡ ﻋﻠﻰ ﻣﻦ ﺍﺗﺒﻊ ﺍﻟﻬﺪﻯ، ﺃﻣﺎ ﺑﻌﺪ ﻓﺈﻧﻰ ﺃﺩﻋﻮﻙ
ﺑﺪﻋﻮﺓ ﺍﻹﺳﻼﻡ . ﺃﺳﻠﻢ ﺗﺴﻠﻢ ﻭﻳﺆﺗﻚ ﺍﻟﻠﻪ ﺃﺟﺮﻙ
ﻣﺮﺗﻴﻦ ، ﻓﺈﻥ ﺗﻮﻟﻴﺖ ﻓﺈﻥ ﻋﻠﻴﻚ ﺇﺛﻢ ﺍﻷﺭﻳﺴﻴِّﻴﻦ .
{ ﻗُﻞْ ﻳَﺎ ﺃَﻫْﻞَ ﺍﻟْﻜِﺘَﺎﺏِ ﺗَﻌَﺎﻟَﻮْﺍ ﺇِﻟَﻰٰ ﻛَﻠِﻤَﺔٍ ﺳَﻮَﺍﺀٍ ﺑَﻴْﻨَﻨَﺎ
ﻭَﺑَﻴْﻨَﻜُﻢْ ﺃَﻟَّﺎ ﻧَﻌْﺒُﺪَ ﺇِﻟَّﺎ ﺍﻟﻠَّﻪَ ﻭَﻟَﺎ ﻧُﺸْﺮِﻙَ ﺑِﻪِ ﺷَﻴْﺌًﺎ ﻭَﻟَﺎ
ﻳَﺘَّﺨِﺬَ ﺑَﻌْﻀُﻨَﺎ ﺑَﻌْﻀًﺎ ﺃَﺭْﺑَﺎﺑًﺎ ﻣِّﻦ ﺩُﻭﻥِ ﺍﻟﻠَّﻪِ ۚ ﻓَﺈِﻥ
ﺗَﻮَﻟَّﻮْﺍ ﻓَﻘُﻮﻟُﻮﺍ ﺍﺷْﻬَﺪُﻭﺍ ﺑِﺄَﻧَّﺎ ﻣُﺴْﻠِﻤُﻮﻥَ { ‏[ ﺳﻮﺭﺓ ﺁﻝ
ﻋﻤﺮﺍﻥ : 64


In the name of God, the Most Merciful, the Bestower of Mercy,

From Muhammad, son of Abdullah to
Heraclius the Leader of the Romans:
Peace be upon he who follows the
guidance.

Furthermore, I invite you with the
invitation of Islam. If you accept Islam-
you will find peace, God will give your
reward in double. If you turn away, you
will bear the sin of the Arians.

"Say, 'O People of the Scripture, come to a
word that is equitable between us and you
- that we will not worship except God and
not associate anything with Him and not
take one another as lords instead of God .'
But if they turn away, then say, 'Bear
witness that we are Muslims [submitting
to Him].' (Quran 3:64)

Sollu 'alan nabi

Saturday, May 27, 2017

Kinafah Kunafah

Bismillah,
assaLam,

saya rindu makanan Jordan, manisannya yang bernama Kinafah,
Sebab tengok JeJAK Rasul Assalam depa pi Jordan.
Menjejak tinggalan para anbiya' di 3 buah negara, Jordan, Palestine, dan Turki,

kinafah

Yang putih lupa nama, yang oren Kinafah
Aku selalu beli 1 dinar tak silap setiap kali pulang dari kuliah, pastu melantak sorang-sorang makan, sedap bak haaaang.
Nie breakfast burger ayam wey cedap sebab tu dulu aku mok berisi.


Melawat tapak Pelarian Syria

Dalam kenangan.

2014.

Apasal aku rasa macam aku cerita dekat orang, tapi aku tak tulis kat blog pasal menziarah pelarian Syria.

Erm,,, Letak gambar dulu.

Abaikan ketidaksenonohan rupa.
Yang penting bukti melawat tapak.
Tapi aku tak ambil gambar sebab nak hormat keadaan diaorang yg serba dhaif,
rasa macam tak logik nak tangkap gambar keadaan dalam khemah mereka sambil mereka
pun tengah nangis-nangis cerita kesusahan hidup .

Najihah dan Alia
Nun di sana khemah pelarian Syria 


Friday, May 26, 2017

Not avaiLabLe


Yang x merah tu, nOt available ye.
Yang x pink tu, husbanD&wiFe ye.

Yang tak berTanda tu, tunggu masa je nak kena tanda x dengan aku. hik . Status mereka unknOwn.

Terobek Hati merindu Jordan

ALLAHU.

Jejak Rasul As-AssaLam,
berkaitan pohon zaiTun di Baitul MaQdis,
melihat zaitun, mendengar selawat dan pujian subhaanALLAH, masyaa ALLAH dari masyarakatnya orang Arab,
membuatkan hati merindu negara JorDan dan segaLa isinya.

Yang dirindu adalah kebaikan akhlak dan cara hidup Islam penduduk, aplikasi Islam dalam perbuatan dan percakapan, hasil dari tanah barakah, peninggalan jejak Nabi, jejak sahabat, maQam sahabat, kisah kahFi dari al-Quran, pelbagai Nabi pernah berada di tanah itu, Nabi Lut *Laut Mati, Nabi Soleh, pelbagai Nabi, Petra bukti binasa kaum dahulu yg ingkar taat ALLAH.
ALLAH...

Terlalu banyak sejarah, tinggalan Nabi² dan sahabat² di bumi Jordan.. arh. bagaimana lagi ingin ku sebut tentang tanah itu. beruntunglah kaki kerna pernah dapat menjejak ALHAMDULILLAH.
Siapa sangka yang hidup miskin, yang tidak dilihat orang, tapi itu yg dipilih ALLAH menjejak kaki di Tanah Syam. :) GratiTude.
mOga di akhirat nanti menjadi pilihan yg baik juga, aameen.

Sungguh di bumi barakah itu, Tanah Syam, tempat bertapak hidayah di hatiku, tempat aku mendapatkan pelajaran pengajaran berharga dalam hidup, tempat di mana kemahuan di hati tanpa sedar dapat sahaja. Sentuhan demi sentuhan hati dari ILAHI.
Huhu...

Indahnya kenangan itu, terlalu inDah. Biar tercOret di sini, biar tiada siapa mengerti. Biar aku senang menghadap ILAHi.

Gambar tahun 2010 dan 2011.

haLaman Fakulti syariah
muka nangis rindu mak
pokok zaitun

embassy of Malaysia yarD

syariah faculty building

Thursday, May 25, 2017

Cara bayar Fidyah dengan Maybank2u

Bismillah,
Assalam.

Ops..
I bagi link ja..
Semoga kiTa bayar lah fiDyah ye.
Moga di akhirat nanti, seLamat.

xlyeh nak link lagi bUzy lak nak gi skolah keja dah ni.

kopi pes sendiri dulu 

www.ibuzarith.com/2015/06/cara-bayar-fidyah-dengan-maybank-2u.html


Tuesday, May 23, 2017

New instagram for dakwah

Bismillah,

aLhamDuLillah,
dakwah yang harus disebarkan sepanjang zaman,
kesedaran tentang dakwah mengambil masa,
kesedaran itu sejak 2011, 6 tahun yang lalu.

Kemudian kesedaran semakin berkembang, dengan mengikuti usrah orang² dakwah, pertemuan demi pertemuan.

Selalu aku merasakan kerdil diri ini, apa sumbangan aku berbanding mereka-mereka yg hebaT, tabLigh merantau jumpa dekat airporT Qatar tak silap, mereka dari IndOnesia terus sahaja meluahkan kata² berunsur dakwah.

Sering juga aku memikirkan bagaimana orang-orang yang pOst dekat sosiaL media tentang mensebarkan agama menjadi istiQomah.

Jalan menyebarkan itu ada banyak serTa peLbagai.
Pilih 1/2/3 mana yang mampu, teruskan.

Wahai Tuhanku, janganlah engkau menghukumku di akhirat nanti di atas kelemahanku.

Aku sangat² tahu apa yang aku mahu, apa yang aku buat, walau diri dan hati ini selalu tergurih? dengan orang² yang tak faham misi dan tujuan sebenar hidup.

Aku ada misi kecil/besar aku tersendiri, namun kau tak pernah faham dan mahu mengerti. Jadi, aku akan teruskan misi sehingga berjaya tanpa perlu kau memahami aku.. takbir!! ALLAHHU AKBAR!!

Hai orang -orang yang beriman, jika kamu menolong
( agama ) ALLAH , niscaya DIA akan menolongmu dan
meneguhkan kedudukanmu .” ( Q. s . Muhammad : 7)

Saturday, May 20, 2017

Puisi

Assalamualaikum,

2017 - Pameran puisi Bahasa Melayu diterjemah dalam Bahasa Cina dan ditulis dalam kaligrafi China. 20-27 May, 2017.

SomehOw, baru aku REALIZE yang aku sebenarnya dah terlalu lama dan banyak la juga ber PUITIS teruTama dalam TUMBLR aku sejak tahun 2012. Cuma awal-awal puisi aku tuh, aku tak hashtag #puisi, cuma sejak 2016-2017 baru aku hashtag #puisi,
termasuklah dalam bLog ada lah aku letak bahasa puitis aku.

So, jadinya di sini, aku nak edit balik pOst-post lama dekat tumblr nak letak #puisi.
Lepas tu nak bukak web khas pasal puitis, tajuk² puisi susun ikut alphabeT. :P
inshaa ALLAH.

Bila aku baca balik apa yang aku puih pitis kan tuh, maksudnya mendaLam, dari dalam dan dasar haTi, sungguh hati org yang berpuitis ini lain sebenarnya, lain cara dia melihat dunia, lain cara dia menggambarkan tentang manusia, tentang apa yang dia rasa, dan tentang apa yang dia lihat. :)

okay.. joM tidur ? :P
Gambar ?
Siap! koleksi puisi di WattpaD app. to be continued. 

Tuesday, May 16, 2017

Ujian hiDup

Baca Quran kau akan jumpa jawapan, tapi biLa kau tak baca, kau akan tercari-cari mana arah tuju mu.

Diari

This diary coNtent showed that I'm easily sick & tireD sangaT.

Sunday, May 14, 2017

Aku dah tak kisah

Bismillah,

Aku dah tak kisah,
aku ambil tasbih dan zikir asTaghfiruLLaH,

Rasulullah SAW bersabda,

" Barangsiapa yang memperbanyak istighfar, niscaya ALLAH
akan melapangkan setiap kesusahannya,
memberi jalan keluar pada setiap kesukarannya,
dan memberinya rezeki tanpa diduga-duga. "

(HR. Abu Dawud dan Nasa'i)

Wednesday, May 10, 2017

FaciaL roUtine


Bismillah,

assalamu'alaikum,
wewwiT..

tajuk boleh tahan tak?

Weyh,, dulu aku bukan jenis nak ber - rOutine untuk muka kOwt..
peduLi apa aku, yang penting aku cuci pakai pencuci dekat bilik air sudah.

Tetapi... sejak balik Malaysia, sejak ber - kerja.
berTandang- tandang acne acne di muka aku. huhu.

Stress sangat-sangat, dengan tohmahan dan kata kata cacian dan kejian haha.. lagi menambahkan ketidakstabilan hormon dan bertambah acne acne lagi di muka.

dan akhirnya sekarang, routine dengan mJ ma ry Jar din .. haha saja jarakkan supaya orang tak jumpa dalam carian google. :P
mula-mula tu rasa macam kenapa aku dah berubah? kenapa malam nak tidur lepas cuci muka kena tepek fa ce oi l?
ini bukan diri aku,, tidakkk!!!

Lama-lama, bila nampak kesan yang memberangsangkan, lepas dah buat research, tambah ilmu, baca kat google pasal fa ciaL ni bagai, baru aku boleh terima rOutine tu, huhu..

Lagi rOutine aku yang berubah, sebelum keluar rumah, tepek serum mJ.. lepastu tak pakai bedak dah, kecuali nak nampak cun cikit pergi kerja haha! kalau gi kedai ka, pasar malam ka, tuisyen ka, aku dah tak pakai bedak baby jOhnson hak, malu nak sebut, seperti yang aku kata masa awal², aku jenis pakai pencuci sudah, takde nya compact powder ke apa kaaa aku beli, jOhnson sudah.

Tapi hari tu aku terbeli apriL skin foundation erk bunyi dia? sebab aku rasa terlalu stress dengan acne acne di muka aku malu tayang muka kat orang, then right after that, mJ pun sampai kepada tuannya; aku.

and then sekarang ni alhamdulillah acne sgt dah okay walau yang bertandang tu sebenarnya adalah pemakanan aku.

jadi aku tengok satu video ni tentang pemakanan . hOw to avoid acne forever, inshaa ALLAH aku akan berubah lagi bab makan . meow.
aku tried dekat tumblr ; 


hasil pemakanan memang ada kesan pada kehadiran acne,
jadi nak kena beli high prOtein powder, meow.. duit..

Lepas tu, banyak la lagi ilmu yang aku baca pasal muka / wajah / face.
perlu ke tulis sini?

erm.. zzz.. alia dah tidO.

Monday, May 1, 2017

Lelah

Lelah,
lelah aku dalam rasa rinDu,
sebenTar ia datang,
segersang jadi hati,
aku tak pasti,
bila akan berakhir rasa ini,

dalam kuat aku rapuh,
aku memberi kan kekuatan kepada orang,
padahal aku sendiri rapuh,

puas aku dengan lelah rindu ini,
puas,
sampai biLa begini.

1:12 am,
Tuesday,
2nd of May, 2017.

Kuala Kubu Road, Malaysia.