hidup tenang tanpa serangga!!

Wednesday, December 31, 2014

Keracunan makanan

Waa...

1 hari yg lepas , me n my sister vomit-vomit .. skunk da okay sikit..
Syafaakillah.

Friday, December 26, 2014

Sandwich Falafel

feeling hungry..

Assalam rindu Falafel, mOst affordable sandwich for breakfast and suitable for person who are on diet.. ?

0.35 Qursh je.. suruh pakcik kedai tambah sOj (sambal), mmg sedap cir*t sambal dia da basi..

Saturday, October 11, 2014

Rindu karpet Jordan

Assalam..
Wslm..

Takda apa istimewa karpet Jordan cuma 1 rumah pakai karpet di mana 

Yah pernah menumpahkan kuaH megi aku dalam biLik..

Mar tertumpah air teh di ruang tamu.

Aku penah gak tertumpah 1 tin air pepsi dalam biLik.

Syera pun penah tumpah kan air teh kOt dalam biLik.

Jiha pun pernah tumpah air minuman kat biLik belakang.

Nab? aku tak ingat.. Nab marah makan dalam biLik dia sebab nanTi lipas datang..

Ada sapa2 nak mengaku tumpahkan air kat `ex` rumah kiTaorang??

paLing terOk tertumpah sebaLdi air kOkTel semasa jamuan..
sehingga terpaksa kiTaorang gunTing karpet 2 meter persegi? hanTar kedai dObi.... sebab bau masam rumah walaupun dah senTal bagai nak giLa kan Jiha? hak.. ye Nab..

Dan semuanya berLaku di aTas menaTang yg bernama KaRpeT...

Plus tumpah air mesin basOh baju...

Oh sbenanya I suka landing atas carpet Jordan.. tu je .. bye..

Thursday, September 25, 2014

Buah TampOi

Untuk tatapan generasi muda..

Buah tampoi ni ade kat hutan sahaja,
yang menjualnya orang asli..
di tepi jalan..

First time I makan hari tu, boleh la rasa dia cm mggis ckit..
Isi dia ckit ja mlekat kat biji, xpuas makan..

Kulit dia tebal, selamat mencuba!!

Sunday, September 7, 2014

Berbuat baik

Hidup biarlah berbuat baik dgn orang...
Jangan sesekali wat jahat kat orang..

Penegasan agar x berlaku zalim kat anak yatim..

Jangan sampai kejahatan kita kat orang lain
timbal balik pada diri kita..

Banyakkan muhasabah.. mohon ampun pada Tuhan..

Peringatan untuk diri den sendiri dan semua k...

Pada yg mengenali diri den, mohon ampun dan maap..

_-----_---------_-----

Doa mengelak ditindas

Assalam.. 

Manusia ni brsifat lemah..
Kiranya ditindas, tertindas, ada antara usaha yg dapat dilakukan adalah dgn doa..
Sekiranya berlaku penindasan itu, tu blakang cerita serah je pada Tuhan.
Takda pembelaan hakiki kat dunia ni..
Manusia xperfect, marah2 pun xda guna.. 2×5 ..
Marah x mmbawak apa2 kesan dan jalan.
Menyalakan api jew..
amek air siram, diam.

Saturday, August 23, 2014

Coret an


Buaian mimpi
di buru mimpi lama.
wat de hesh.
talk to that dream..
ok..

Monday, August 11, 2014

Jangan marah haa

okay, assalam..

penat gadoh ngan Mia, I suroh dia buat macam-macam..

so I pun nyesal , menyuruh-nyuruh dia,
so lepas ni, I takkan suroh dia buat apa-apa, I sorang je buat semua kerja,
bagi dia jadi gemok baru padan muka dia,
haha!

mana aku tak mengamok, aku dah buat macam2 masak itu ini,
pastu I suroh dia rebus bihon JE, boleh dia kata "apa plak aku?''
tak ke sakit jiwa kau..
I dah budget and expect, I settlekan benda2 kecik like goreng tahu, bola daging, rebus togey, sawi, mee,
potong bawang, fish cake and what so ever, rebus telor, bla bla.
Then I suroh dia rebos bihon JEE, pastu dia said, 'apa plak aku?'
what the H?

haha..

Friday, June 13, 2014

rindu

14/6/2014 
:D rindu family... rindu rindu

RiNDu


so sekarang ni takda aktiviti layan ni cam best


http://www.youtube.com/watch?v=423WVnro1ik


--------------------------------------------

Jangan buat orang mcm dia tu takda hati bro, nanti timbal balik....
Maybe la manusia tu lebih nampak buah tembikai yang besar daripada buah strawberi yang kecik.
tapi aku tak kisah, semua tu zahir je..

yang aku kisah nya adalah aku nak berada di samping keluarga because you feel secure.. let us sing~~!

You're insecure,
Don't know what for,
You're turning heads when you walk through the door,
Don't need make-up,
To cover up,
Being the way that you are is enough,

*tibe2 nyanyi.. 

Sorry rindu kebabang gabang gebang. 

Tambahan, mak Hanum datang sini, dengar kata-kata orang yang makan garam lebih dulu ni memang sedap dan nampak la dunia ni sebenarnya macam mana kan haha!! 
tak boleh blah deep..

ya hanana~~ ya hanaana~~

Thursday, June 12, 2014

Convocation Day

mabrOOk

Selamat membawa haluan masing-masing.......

*crying :P sedih sikit sambil feeling lagu Memori tercipta, shila amzah


terima kasih kerana menjaga den sedari kecik hehe

thanx bunga 
lagi ----> terbangtinggi2

Friday, June 6, 2014

Pajeri Terung

Hari ni masak pajeri terung,

Merindui masakan emak saya,
biasa nya kalo mak pegi kerja, saye yg kena masak,
tapi mak masak lagi best, terasa bahagia haha.

ayam kunyit, pajeri, umai
Pajeri nenas pun sedap. Dia punya umph ialah rasa masam2 manis, omaiGod dengan rasa kerisiknya grr.. 

Bahan-bahan:

1) Tumis Bunga lawang
    Kayu manis

2) Bawang besar + bwg putih *blend
    cili kering sikit / cili apa *hancorkan
    udang kering *hancur

3) Terung 

4) santan
    garam
    kerisik
   gula sikit
    air


Cara-cara:

Campak semua siap, hehe. 1 2 3 4
Pastikan terong betol-betol dah masak okay?? Lama sikit kena pasang api bagi masak.
Masak kering.
Pastikan masak sampai warna gelap.
Jangan lupa ajak Jiha makan sekali kalau dah masak.

-----------------------------------------------------

Wednesday, June 4, 2014

Interaksi dengan al-Quran

assalamualaikum!!

Masa saya 1st year,
kakak naqibah tu kata kat saya:

"Kita mesti nangis bila baca Quran,
kalau hati keras nak nangis, buat-buat nangis dulu,
sampai lama-lama dapat dah nangis bila baca Quran..."

Maka saya rasa kena bagitahu semua orang pasal perkara ni, 
banyak orang tak tahu , kita kena nangis ..
So saya seru lah sume jom nangis..

Kesimpulan: sila AJAR sume orang perkara baik,
jangan takjub orang tu power macam tu je tibe-tibe, kecuali ada orang yang mengajarnya.

MAKA mengapakah tidak kita yang mengajar orang-orang yang kita sayang, 
daripada kita teruja dengan kelebihan orang lain?

Hati selalu terpedaya DAN buta dengan fitnah dunia. 
kau rasa???????

-Banyak lagi perkara terpedam yang tidak dizahirkan.
-Sampai masa, semua akan terkeluar. simpan dulu hehe..
-Ku genggam tangan, dengan hati yang membara. ewah saiko.

Tuesday, June 3, 2014

Fitnah wanita

Syaitan akan menggunakan segala cara untuk meluluhkan hati, iman seorang lelaki.

Sebelom kita nak kata hebatnye fitnah wanita ni, kita kena tahu dulu apa fitnah wanita ni,
makanya di sini saya ingin memberitahu anda apakah senjata-senjata yang digunakan oleh setan
untuk merasuk manusia.


An old post at my instagram 16 months ago:

because I saw many of my girlfriends,,, syabab (lelaki) suka dorang ada di antara 5 perkara ni,
dan sebab aku tahu, maka aku tak buat lah bebenda ni haha.

may ALLAH guide our ways..
dan semoga pembelaan ALLAH pada yang hak,
jika tidak di dunia, maka di akhirat..
love from me kepada mereka-mereka yang tertindas.

sumber: x ingat hehe.

Wadi Mujib

Lembah Mujib,

mandi-manda ..

Aktiviti di Wadi Mujib ini ialah menyelusuri sungai sehingga ketemu air terjun.
pastu kena la pepanjat batu bagai, panjat tangga sikit, panjat tali,
pastu jalan melawan arus,
sungainya cetek.

Bila dah jumpa air terjun, nak patah balik hehe baring je kat air sungai tu arus sungai bawak ekau ke pangkal jalan..

Tu je lah ceritonye..
ade yang suar koyak hak2, 
ade jgak yg menjerit2 cm monkey seronok sgt dpt main air *syabab
ade yang tak berenti-renti berenang main air haha *akhawat
ade juga yg luka sikit langgor batu,
ade jugak yg pijak kaki aku, amboi~ hehe

melihat indah ciptaan NYA.. malam tu balik rumah rasa macam hati den tertinggal dekat penghujung adventure Wadi Mujib air terjun, keindahan, kedamaian yg dicapai  tatkala melihat langit di Wadi Mujib bersama cik Jiha.. *Jiha plak kena

-ana amek 4 batu untuk di buat kenang-kenangan haha, sbagai saksi bahagia aku dan jiha haha.


belakang tu air terjun
Tak bawak camera takut basah,

google

click this -- adventure in Wadi Mujib
gOO GLE!

3 jam di Wadi Mujib = 1 jam pergi + 1 jam main air + 1 jam patah balik.

Monday, June 2, 2014

Lembah Mujib

dalam bahasa arab Wadi Mujib , nama lembah di Jordan yang ada air terjun!!

soon..

best sangat dapat main air,  berenang-renang, terapung di bawak arus wewwit!!


Thursday, May 29, 2014

Kata-kata yang tidak dapat diungkap

 Apa yang tersirat di sanubari,

Sesetengah kata-kata memang tidak dapat diungkapkan kepada mereka yang tidak akan pernah faham erti kata-kata tersebut.

Makanya, lebih baik tidak diungkapkan kata-kata tersebut...

Hanya yang pernah merasa memahami, tetapi perasaan yang telah dirasai itu bukan lah sebagai satu alasan untuk tidak terus maju dalam kehidupan, ingat ye nenek2 sume hehe..

Apa yang penting ialah, tangan buat kerja, badan bergerak, kaki berjalan, mata melihat, telinga mendengar, mulot diam jangan bising hehe.. 

-ewah feeling sikit main hati post nieyh.

Perth, Australia.
tibe-tibe letak gambor ni
me in yellow windbreaker



Wednesday, May 28, 2014

Belajar untuk tidak bercakap

MASALAH vs PENYELESAIAN.

Belajar untuk TIDAK bercakap, memberitahu satu dunia masalah kau, 
apa yang kau tak suka, apa yang kau tak reti, apa yang kau tak nak
SELAGI kau tak mencuba untuk MENYELESAIKAN masalah tersebut.

KALAU kau tak mencuba, selamanya ekau dalam kegelapan berkata benda yang sama tanpa menyelesaikan masalah cam gitu.

SEKIRANYA, masalah itu tak jugak dapat diselesaikan , cuba untuk jangan bising bagitahu satu dunia, 
kalau terdesak, bercakap lah dengan orang yang boleh dipercayai ye .

Semoga diberi petunjuk dalam setiap tindakan.

note: tak suka dengar orang kata dia tak boleh itu , ini, KALAU disertai reason yang munasabah takpe jugak...

tambahan: Dayah kata muka aku cam takde perasaan, hehe memang pun! Itupun kalau kau boleh terima aku la.. kalau kau tak ley terima ekau boleh blah AND aku ada reason, tapi aku tak perlu cakap.

ak x suka org gedik, I will change my appearance into lion, cause I think they became like that to get people attention, and I can't let it become worse and big problem, I should teach them a lesson so that they will not become gedik to tarik people attention. get me? so what do you think about that?

Thursday, May 15, 2014

kenangan Yarmouk

bye semua
the scorer ganu girl

selfie revolution
suhaila cekik aku

kinah di tengah
yg 2 lagi xley promote dh ada org haha
yg belakang tu mmg baik orgnye

KeNaNgaN yARmOuk
Kenangan yarmouk,
Belek salah satu buku-buku secara keseluruhan,
Dalam bahasa arab semuanya,
Baca sekali lalu, 
Translate wordS and wordS and wordS and wordS and wordS yang tak faham,
Ulang balik bacaan,
Okay faham,
Baca lagi + tulis note apa yang kau faham,
Hafal arabic sentences nak jawab ekzem,
Pastikan every single topic kau paham,
Buat nota lagi kat kertas lain supaya senang nak baca time final,
Salin laju2 apa doktor terangkan dalam kelas,
Kalo tak dapat, tanya arab or tangkap gambor nota arab pakai nset,
Photostat nota arab, ajar adik2, tak pegi program budak2, termenung, ajar Nab,
Tak layan orang gile, termenung lagi, tak faham orang gila, tengok kertas2 exam, termenung lagi, hak2,
Layan Hanum, highlight isi penting, study group, memberi kata semangat kat adik2 junior,
Okay ada lagi yg ak tak faham bab ni, tanya orang, 
Koyak buku (make them into parts) sticker notes, bla bla, bla, bla, bla, bla, jajan, 
Okay tersalah faham topic ni, jawab exam tersilap faham makna wordS ni, dapat markah,
Ingat Tuhan, DIA yang beri kekuatan ni. 

Sape yang kata apa yang kau belajar 4 tahun kat sana?
Belajar ekonomi la bod*! dalam bahasa arab! 
Kau nak ak bagi buku2 arab aku ke? meh nah tengok 
Hehe, tak payah la malas nak tunjuk wooo
Lalalala lalallalal lalala

Tengok orang kawin.
Ziarah baby. hak2
kehidupan Irbid.
btw kenangan yarmouk ialah blog archive erk krik
last update 12:25 am 
16th May 2014
Irbid.






Thursday, May 8, 2014

Masalah hati

13/5/2014
Assalam,

Something telah mengganggu hatiku,
grr...
ya bagaimana jalan penyelesaiannya?
sila tenang..

tata final exams..

*quran; tadabbur
*bersama org soleh
*zikir
*majlis ilmu
*mohon penjelasan

Friday, May 2, 2014

Makan-makan wanita MEC


MEC - Middle-East Programme at INTEC ,
International Education Centre, UiTM
Section 17 Campus, UiTM Shah Alam.
2010.

April 24, 2014.
kinah : duduk pink
suhaila black in colour lol


Thursday, April 24, 2014

something grr was happening

25/4/2014

I hate that girl, and I can't forget what she did to me..
This is not a muslim attitude sb kena Lupa kesalahan orang, and lupa kebaikan sendiri,
menahan kemarahan, bersabar dan kuatkan kesabaran,
memaafkan,
melupakan kejahatan,
berbaik sangkaan,
herm..

ciri2 org munafiq? muhasabah diri sendiri la weei

otteke?
seriously I dont know what to do...

I talked to my friend about this and she said to me that is your problem with 'her' and not my problem,
how come she said like that cause muslim is bersaudara dan damaikan di antara kedua mereka.
(surah al-Hujurat: 9-10).
see?

pepatah penah la menyebut kawan sbenarnya time kita susah,
bukan bile senang jee cari kita, osem.. boleh di lihat dengan mata.

-prinsip ak cari kawan bukan untuk dibawak bergelak ketawa, modal tu tak best hehe..
try cari kawan yg faham negeri abadi, ade je..

-biar orang kafir tak suka orang beriman, padahal di negeri akhirat, orang beriman di atas mereka.

-kesimpulan, apasal penulisan aku macam membuat nota? used to , Jordan punya outcome zz

-quOTe: peduli ape aku









Tuesday, March 11, 2014

Fasa hidup

Laptop rosak.. tunggu eay den balik dlm bulan 6 insya ALLaH..
Sekrang tgh first exam, next second, then final on May..

A month later... laptop dah elok hehe..
hikmah laptop rosak, smart giler study mantap! gagah perkasa!
result mempersona ! haha




Indahnya hidup tanpa kamu, meresahkan jiwa den sahaja,
tenang tanpa kamu,
bahagia lol,

Thursday, February 6, 2014

Jenis zikir yang paling tinggi

Bismillah...

ada banyak jenis zikir macam-macam, so apa jenis zikir yang paling atas sekali?

haa... jawapan zikir yang paling tinggi ialah membaca dan mentadabbur aayatul Quran. :D
أعلى أنواع الذكر

-kelas 'ulum quran Dr. Mansur Abu Ziinah, jam 4pm-5pm. Ahad-Selasa-Khamis

- Subjek ni saya tahsin (memperbaiki?) maksudnya amek semula or daftar balik subjek ni dah pernah ambil semester 1 2010/2011.

-nak try tahsin, dengan Doktor yang sama. Moga ALLAH mudahkan.

'a kullin, 'indi 6 mawaad lah badal min khomsey mawaad illi baktubha qobla had. 
so total ak ad 6 subjek lah berbanding 5 subjek ak tulis sebelum post ni, :D

------------------------------------------------------------------------------

28th of May, 2014.

ALHAMDULILLAH, baru je tengok result final 'Ulum Quran, mempersona sungguh hasilnya selepas tahsin madah ini, moga ALLAH redha. ameen.. :P

Terima kasih kepada 'kata-kata lalu' yang menyebabkan aku hanya mampu terdiam dan berusaha
dengan kudrat Tuhan kepadaku untuk membuktikan bahawasanya 'kata-kata' mu itu tidak benar,
maybe kau dah lupa 'kata-kata' tu, tapi kalo dapat ku sebut kembali 'kata-kata' itu, aku tak rasa kau kisah benda tu hehe.

Saturday, February 1, 2014

Final semester

Final semester insya ALLAH..


1) zakat and waqaf finance
2) Islamic Insurance and cooperation/ companies 
3) Development and Planning in Islam
4) Supervision in Islamic banks
5) Recitation and hifz quran.

* all subjects in arabic language

Tuesday, January 28, 2014

morocco

nama aku,

http://membersof5kaa09.blogspot.com/2010/04/dermasiswa-zakat.html

2010

Membayar hutang apabila berubah nilai matawang


Pada tahun 1963 Ali berhutang kepada Bakar sebanyak 30sen. Dan Ali membuat pembayaran hutang 30sen tadi pada tahun 2014

Persoalan adakah sama nilai 30sen 1963 dan nilai 30sen 2014, dan apakah wajar membayar nilai yang sama 30sen di mana dulu boleh beli kueh macam2 jenis, sekarang 30sen satu kueh pun tak dapat beli kot.

Ringkasan jawapan:
---keputusan Majlis Fiqh Antarabangsa 1998 di Kuwait memutuskan membayor ikut jumlah yang sama (بالمثل) dan bukan mengikut nilai semasa (القيمة) kerana hutang dilangsaikan dgn yang sama jenis dan serupa walaupun kuasa beli semasa sudah jauh berbeza.

---3 pendapat ulama' silam tentang nilai matawang yang sudah berubah, apakah bayar ikut jumlah yang sama atau bayar ikut nilai semasa.
 a) Imam Abu Hanifah, mazhab Maliki, mazhab Syafi'i dan Hambali.
     -wajib bayar jumlah yang sama seperti akad pinjaman di buat tanpa tambah atau kurang.
 b) Imam Abu Yusof dan sbahagian fatwa dari ulama mazhab Hanafi.
     -wajib ke atas peminjam memulangkan nilai yang sama ketika pinjaman dilakukan.
 c) Sebahagian ulama mazhab Maliki.
      - Fatwa mereka adalah, sekiranya perbezaan nilai itu besar maka wajiblah memulangkan menurut nilai barunya, teteapi jika perubahan tidak ketara dan besar, cukup memulangkan jumlah yang sama tanpa mengira nilai. contoh: 
#contoh= nilai semasa= 1963=30sen, 2014=30sen=1.50sen lah bayar

Menurut ust Zaharuddin secara peribadinya lebih cenderung kepada membuat pembayaran mengikut nilai semasa atas dua sebab yang dikemukakan oleh Syeikh Dr. Siddiq Dharir iaitu: 

1) Ia lebih hampir kepada keadilan bagi kedua-dua pihak dan ALLAH mengarahkan kita bersifat adil dalam semua pihak.
2) Dapat menolak kemudaratan bagi peminjam dan pemberi pinjam dan termasuk dalam kaedah umum Islam iaitu : 


لا ضَرَرَ ولا ضِرَرَ 
Tiada memberi mudarat dan membalas kemudaratan.

Saranan adalah dinasihatkan supaya menetapkan cara pembayaran di awal kontrak sama ada pembayaran terhadap jumlah yang sama atau mengikut nilai semasa.. untuk mencapai keadilan dan seterusnya mengelakkan riba. wALLAHu 'alam.

rujukan: Abd Rahman, Zaharuddin, Riba dan Isu Kewangan Semasa, cetakan pertama, Selangor, Tihani Cetak Sdn. Bhd, 2010, Pembayaran Hutang Apabila Nilai Mata Wang Berubah, m/s 121. Bitasarruf kabir (olahan besar)? بترصف كيبر

Tuesday, January 21, 2014

Complement

أهُمْ يَقْسِمُونَ رَحْمَتَ رَبِّكَ ۚ نَحْنُ قَسَمْنَا بَيْنَهُم مَّعِيشَتَهُمْ فِي الْحَيَاةِ الدُّنْيَا ۚ وَرَفَعْنَا بَعْضَهُمْ فَوْقَ بَعْضٍ دَرَجَاتٍ لِّيَتَّخِذَ بَعْضُهُم بَعْضًا سُخْرِيًّا ۗوَرَحْمَتُ رَبِّكَ خَيْرٌ مِّمَّا يَجْمَعُونَ ﴿٣٢

Apakah mereka yang membagi-bagi rahmat Tuhanmu?

Kami-lah yang menentukan penghidupan mereka dalam kehidupan dunia, dan kami telah meninggikan sebahagian mereka atas sebagian yang lain beberapa derajat, agar sebagian mereka dapat mempergunakan(memanfaatkan kelebihan dan kekurangan masing-masing) sebagian yang lain.

Dan rahmat Tuhanmu lebih baik dari apa yang mereka kumpulkan.” (QS. Az-Zukhruf: 32)

Ketinggian derajat dari segi kelebihan harta si kaya membantu si miskin, dan ketinggian derajat perkara-perkara yang lain dapat di aplikasikan dalam ayat di atas iaitu supaya dapat memanfaatkan antara satu sama lain.

Terjemahan surah az zukhruf ayat 32 melayu 

Friday, January 17, 2014

Mendapatkan perhatian manusia

Menyucikan diri daripada keinginan untuk 
mendapatkan redha manusia dan penghargaan duniawi.

Sanadi, Wan Ahmad, JOM! : Antara Redha ALLAH dan redha manusia, isu 11, Selangor, Percetakan Maju Jaya Sdn. Bhd, 2013, hlm. 16.


Monday, January 13, 2014

Anas


Anas dekat library Politeknik Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah (PSA).

beliau berkata: nanti kau dah kerja bagi aku duit, duit hahaha. 
                      
------------------
tibai je ckp english.

Sunday, January 5, 2014

Indah Perjalanan

Keindahan perjalanan disertai kegigihan
Tuhan je yang tahu keindahan lukisan perjalanan
Keindahan itu dinukilkan tidak semestinya untuk umum,
dalam diari buku pun boleh ~

Setiap fasa perjalanan, ada jalan ceritanya yang tersendiri,
mulanya dengan merangkak,
bangun perlahan-lahan berjalan, ada luka-luka jatuh dalam proses mahir berjalan,

Matlamat harus ada, biar orang tak tahu,
masing-masing tahu dia nak apa,

rezeki, ada  banyak punca pintu rezeki,

comelnye lukisan perjalan tu !!
JOM melukis!