hidup tenang tanpa serangga!!

Monday, January 31, 2011

gunuNG TursiNA, semenanjung sinai,EGYPT

Jabal Tursina, tempat munajat nabi Musa...kelihatan salji di belakang.. sejuk!!
daku, kak fatimah, fatin, hanum...
25 JAN 2011,
perjalanan bermula jam 2am.. masa untuk sampai ke puncak ialah 3jam...
Dimulai dengan berjalan kaki sejauh 7kilometer dan seterusnya mendaki 750 anak tangga. Terdapat 8 checkpoint, tanda stiap cekpoint adalah sebuah kedai jajan...(^_^)
Antara halangan perjalanan adlah tompok2 tahi unta kerana ada disediakan unta bagi yg tak larat.
Perjalanan pukul 2am memerlukan se/2 batang lampu suluh, tapi ciptaan Allah lagi hebat sbabnye malam tu bulan purnama, so jalan yg dilalui diterangi oleh cahaya bulan dan takyah guna lampu suluh..
Di puncak, suhu pada ketika itu ialah -8 celcious dan of course ada SALJI..
Kata ustaz(guider kami) kat puncak tuh, tempat orang kristian beribadat, kira cam klo org Islam wajib haji di Mekah.. depa, wajib haji di puncak TURSINA.
Sampai lebih kurang 5.30am...
Bila matahari terbit, org kristian dok nyanyi lagu depa ramai....
TAPI, YG PALING MENYEDIHKAN, daku pelik asal ramai giler org indon nieyh makcik2 plak tuh, rupenye depa agama kristian... dowang pun nyanyi lagu gak tapi bhasa indon la.. siap ada rombongan org indon kristian tunaikan haji kat situh huhuh,, tahap GYGA teruk~~
so, kami solat, bergambar, melihat ciptaan ILAHI, terdapat tempat munajat nabi Musa.. Jari jemari mmg beku giler.. Akak tuh sampai berdarah hidung dia sbb takda mafla..
MY FIRST SNOW AT THE TOP OF JABAL TURSINA~~

Sunday, January 16, 2011

jeLES!!! oh tAnah ayaqKU


salam, nak balik Malaysia jugakk.. depa sume balek Mlaysia, tapi, daku balek Mesir, pape ntah.... hukhuk,hahaha!!

Saturday, January 15, 2011

It's a REALITY

Salam, really, it's true i'm a little bit taller and bigger now.. hu~~ dah tak macam zaman mude dulu2.. IT'S A REALITY NOT AN ILLUSION..
To mum&dad pray for me to get back normal like i was in Malaysia, hal mumkin haza sa yajri??
jarrib awwalan, insyaAllah~~

Dan, sesungguhnye amatlah jeles dgan budak2 yg balik Malaysia cuti sem nieyh.. subhanAllah, sungguh windu kat rumah kat bilik daku, terutama bile tengok balik video yang adikku rakam masa kat bilik kitaowang dok wat rakaman nyanyian tanpa bayaran. nana!!my-are(panggilan mengada kat mia)!!



Friday, January 14, 2011

kaRipAp KeNtanG


sedeyy.. dah tmbm.. so, tgahari diet mkan karipap jewh, keh3~ actually, this carry puffS are dedicated to mum,nana and mia coz we hve spent our time together making 'karipap' from morning until evening when i was in Mlaysia.. to dad,anas and a.asyraf too~~
thnx to hanum sbb bersusah payah mengelim karipap dan jugak kali pertama dia mengelim haha! paham ke? haha..
DOH:
3 cwan tepung gandum
2 sdu marjerin _pandai2 la agak, baru mantap
2 sdu minyak masak_pikir
garam
air
ISI:
2 kentang_potong dadu
1&3 bwang merah n putih_ blender/potong kecik2
hentam(pikir) pes kari
garam (pikir)
ayaq
CARA:
1.masuk tepung, minyak&marjerin cairkan dulu. uli. air+garam masuk sikit2. pastu, ULI ngan member.
2. buat la kelim2 tuh, kalau tak pandai padan muka, sapa suruh tak blajaq ngan aku.
3.goreng bawang naik bau, masuk pes kari, sampai naik minyak
4. masuk ayaq, garam, kentang.
5.msak sampai kentang empuk,sampai air kering.
6.hantaq kat sakan sahawneyh sikit. WAJIB!

Wednesday, January 12, 2011

XDa PAPE, saje je.

Salam sejahtera ke atas kome sume...
aaaaAAA!! kepalaku pening... help me..... somebody please picit my kepala heheh, tunggang terbalik ayat daku tulis, pening pale ar katakan.. Tarik nafas dalam2~~~ ok, let's start..

Adakah sama kayu dan besi? adakah sama hijau dan merah? haha! tak sesuai langsung perbandingannye,.. semestinya, tak sama....
Ops, i have a diary, no need to write it here..(^_^)

still cuak ngan new sem, mum&dad! pray for me... i'm your nice,good,cute daughter, don't u think so? hehe...
ya, masa yang berlalu, yg begitu bnyk berlalu ini,byk sgt masa ini kite tidak lagi lalui bersama2...tidak bisa diundurkan lagi...ianya berterusan dan kita semua dah berubah...berubah fizikal keh2 hehe~~

oh no, takda masa layan2 emosi nieyh! teruskan hidup!!

hATi mEmbER-member (^^,)

Salam, MINTAK MAAP KEPADA SUME MEMBER2 KU....
Kadang daku terlupa banyak2 HATI2 ni ada yg jenis hassasah(sensitive), yg jenis cool, yg jenis simpan, yg keluarkan sume pun ada..

PERANGAI pun lain2.. yang jenis ceria, yg jenis asyik nak marah daku je time dia cakap(ye daku tahu daku cam prangai dak صغيرة ckit, tapi daku dah besaq dan ada hati), yg suke termenung melayang tempat lain la keh2~, ada gak yg jenis cam takut2 nak ckap ngan daku sbbnye daku nieyh kadang suke wat muka jahat, seriously daku mmg suke wat camtuh kadang aku tengah pikiaq masa depan dan sebagainya.

MAka, kadang2 daku terlupa akan sume sifat2 perangai yg Allah ciptakan nieyh... tanpa disedari telah membuat seseorang itu TERASA HATINYA~~~ AAaaaaa, padahal niat nak main gurau2 jew~~ tapi, takpe la.... jom kite amik hati dia balik.. jadi budak baik bile dengan dia hehe(~.~)

Indahnye hidup ini diciptakan dengan pelbagai RAGAM dan SIFAT manusia, ada hikmah ada idealnye dan sebagainye.. membuatkan kita perlu bersabar dgn yg jenis megguris hati, sejuk dgn yg baik, bahagia dgn yang ceria, rasa aman dgn yg caring, berhati2 dngn yg hassasah...

MEMBER2 INTEC YG BEST: susun nama ikut abjad ye~

1)ALIA SAKINAH BT AHMAD TERMIZI...(*-*)me
2)FATIN SYAHIRAH BT MOHAMAD NAWI
3)HANIS SUHAILA BT ANUAR
4)MARDIANA BT MUSTAFAH
5)NABILAH BT MOHD KHUSAIRI
6)NAJIHAH BT MOHD TAUPIK
7)NIK AQILAH BT NIK MOHD AZAM
8)NURUL AFIQAH BT OSMAN
9)NURUL HIDAYAH BT AMRI
10)RADIAH SYAHIRAH BT MOHD PADZIL
11)SITI HANUM BT SIRA JUDDIN
12)SYAHIRAH BT SOAIB
13)MEON BIN MAONAH

################################################################

tHe NEXT KERIA, mantaaapp


salam, ni namanye keria orang rajinnnn.. kali nieyh gula yg daku sira menjadiii...
BAHAN2 dia SENANG JE:
1) TEPUNG GANDUM
2) KELEDEK
3) GULA..
CARA2:
1) rebus keledek sampai lembik, pastu letak dalam mangkuk dan 'smack down' the keledek sampai dia tak bermaya dan jadi lembik loyak.
2)next, lepas dah penat belasah keledek tuh, bagi dia sejuk betul2 dulu sebelum kita dera dia lagi.p
3)bagi dia tenaga balik dan jadik pejal sikit, maka masukkan tepung dan gaul... tapi jangan bagi dia kuat sangat..just cukup2 untul dia kembali bertenaga..maksudnye dia mmg melekit sikit kat tangan time pegang, agak2 la pandai2..
4)masa nak bulat2 kat dia, letak tepung kat jari-jemari barulah bergaya cikit.
mule2, bulat2 kan, pastukan tekan sikit bgi leper sikit, dan buat lubang kat tengah.
Nak buat bulat cam gambar ni pun boleh kalau malas.
5)GORENG.
gula..
6)letak gula dan ayaq, masak.. nisbah gula:ayaq 3:2. agak2 gula dah memekat. tutup api DAN CEPAT2 campakkan kuih keria yang dah dimasak dan kacau hingga gula nampak kering~~
MANTAAAP~~~~

Tuesday, January 11, 2011

reZEki kurniaan ILAHi الحمدلله

Salam, yeay yeah! gambaq mgkuk nieyh menandakan
dah 3X daku tambah dan.... nampak dah pipi aku
lain~ waaa.. nengok kat camera laptop ada beza dulu dan sekarang. tapi takpe la, perubahan mengikut umuq, kan dah 91 tahun skunk... dah besaq dah, dulu kecik sangat sampai kena bagi scots emulsion le.. kena paksa makan banyak la, dibelikan makanan kegemaran oleh daddy la...

Sentiasalah kite mengucapkan الحمدلله dalam kite kenyang makan banyak, dalam kita merungut berat badan naik, pipi berisi.. keh2~
Alhamdulillah, alhamdulillah.. betapa di benua afrika sana tu ha starvation, kurus kering, dan sebagainya. Bahkan yang terdekat sedara sesama Islam kita di Palestine terisikah perut mereka... maka, الحمدلله, الحمدلله على كل نعمة..

LOVE MUMMY, DADDY, ASYRAF, MIA, ANAS, NANA (~~,)



Monday, January 10, 2011

I don't like....


Salam, saje nak cakap yang daku tak suka orang yang berlagak secara terang ataupun tersembunyi.
Daku juga tak suka orang yang marah tak tentu pasal or else marah tak kena pada tempatnya. Truly, i HATE that...
Like my motto no man no cry, though i do like man, but i keep thinking they're all the same, cauze they are 'guy' 'boy' or whatever.

Sombong tak bererti sombong, coz u just DO NOT KNOW WHY she/he acting like that. So, better husnuz zhon. mybe sbab malu, or tak perasaan, atau pape je فقط علينا حسن الظن, آليس كذالك؟؟
once u really know the person, u'll understand...

Kadang kite anggap orang tu ada yg سيئ/jahat SEBAB kita dengar orang cakap terutama gossip ataupun tengah sembang ramai2, slalu sgt macam tuh. TAPI, kita tak tahu HAKIKAT SEBENAR orang itu.. but, it still da same no man no cry, keh3~ jgn amik cius.
(^^,) happy life, alhamdulillah.

Saturday, January 8, 2011

my FIRST kuih KERIA


AaaAAA!! kalau mak ada di sini bestnye... mak tengok kinah pndai buat kuih yeay!! i did the kuih with my OWN HAND keh2~

Actually, daku tension asal sume dah buat kuih keria.. dayah,nab,syahira sume buat sakan kuning sakan itu sakan inilah... yaaaaAA, inilah masanya aku mengeTEST TAHAP IQ tangan daku sorang2, mana lagi seorang?? heheh, rahsia tidak boleh dibongkarkan demi kemaslahatan bersama..(^_^)

Semalam pegi Amman dan terdengar perbualan di antara Dayah dan Nab.. Dayah kata biar je lembik kalau tepung tu bnyak sbab tu keras, agak2 gitu le ayat chef Dayah.
Maka, daku pun dok try buat.. biar je lembik skit2 masa nak uli bulat2 tu sapu tepung kat tangan, mantap wa ckap sama lu owang(**>)

Mmg amik masa yang agak lama tuk siap, lepas subuh sampai 8.30a:m baru siap, mantap tak?
sebab takda assistant nak mnx tolong dia buzy keja lain.

TETAPI, masa nak wat gula dia tuh.. daku sedar daku bubuh byak air sangat masa masak ayaq gula, tapi dah malas, lantak u la.. MAKA NATIJAHNYA, gula yang disira tak menjadi TETAPI mmg sedap. alhamdulillah. my first kuih keria ever.

Friday, January 7, 2011

NEW SEM..cuaknye..


Semalam, kamiorang/kitaorang gi rumah kak senior coz we're looking for new maadah ya'ni we want to investigate the bookSS for this new SEM.. and SUDDENLY??! MY HEART WAS BEEN ATTACKED!! YA'NI i'm suffering a heartattack at that time.. wALAKIn, i took a deep breath and trying to hide my illness. keh3~
Huu~ mummy i'm cuak. The point is AGAK AR MENCUAKKAN. Tapi bak kata akak tu 'ala, ok je'
dlm 4 ke 5 kali dia ckap hehe yolah..
Tidak...tidak,tidak,tidak. tidak boleh jadi cam semalam2 kena jadi budak baik lagi bergaya dan matang.
Nak g MESIR dlam 10 hari, akk lame nyer.. Takpe2 kak alia krim slam kat mak yer..
Maka, Allah is ma'ana, love u GIRLS ONLY and don't let me alone in this dry balad (^_^).

Tuesday, January 4, 2011

sAyA gEmBiRa!!!




Hari ini saya dapat KASUT BARU!! +FREE CALENDAR 2011
dan DVD_DESPICABLE ME!! (ada je kat mlaysia tapi tak sempat tengok)

SAYA SUKE!!

Thanx to Hanum n Dayah yang g beli CD....
Alhamdulillah..thanx to Allah..

Hari ni bersama hanum,najiha,fatin,aku beli barang dapuq kat CTOWN, sambil2 jalan dalam Arabella tuh, tersinggah kedai PINK dan terjumpaq kasut jual murah la plak.. apalagi,rezeki jgn ditolak.. muahahah, tujuan asal nak beli barang dapuq je telah bertukaq menjadi pesta beli kasut aku,hanum, dan fatin..

TOTAL LIQUIDITY HARI INI:
*SHOESSS=5JOD
*DVD=====1JOD
++__6JOD=6zinger mata'am syariah..yummy!!

THE ART OF COOKING 2011


aaaAAAA!! haha, daku tak leh lupa ar hanum, kesusahan hidup kite bile mendengar suara MISS NABILA, dengan cuaknye cek ayaq paip sume dah tutup rapat ke, tingkap ngan pintu bilik air dah tutup ke sebab heater pasang, tutup suis lampu tak ley pasang time siang, lampu bilik ayaq dah tutup ke belum.. tup2, dia tak masuk pun bilik kite, kuang3~
Berbalik kepada tajuk 'the art of cooking 2011' tadi, tajuk nieyh majaz jewh.. actually 'the art of learning 2011'.. yo yo or jewh makcik nieyh..
Motivasi dan matlamat:
*dapatkan sume buku tuk new sem nieyh.
*jaga makan.
*Sebelum msuk kelas mesti dah bace bab2 durus.
*study,study tuh.
*mesti wat nota2 durus.
*peka dengan setiap nota,isi,maklumat dan sebagainye.
*teliti jangan cuai.
*mesti baca sume jangan biaqkan tak bace.
*latih otak, dia punye exercises.
*ilmu tambahan
*dengar yang bermanfaat
*lihat yang bermanfaat
*cakap yang berfaedah
notes:
USAHA,-berusaha sokmo.
DOA,- berdoa kpda Allah.
TAWAKKAL, - setelah melakukan dengan sebaiknya.
REDHA, - redha apa sahaja setelah melakukan yang di atas.
HIKMAH,- setiap sesuatu yang berlaku ada hikmah.
MOTIVASI,- mencari sokmo yang memotivasikan diri.
KUAT,- kuat perasaan,minda,jiwa,fizikal,mental.
TABAH..- ko kena tabah tu ala2 kuat la jugak kak oi.