hidup tenang tanpa serangga!!

Thursday, March 31, 2011

saya TAK paham Manusia

salam, saya tak paham manusia.. adakah anda paham manusia? manusia merupakan satu makhluk yg terdapat dalam dirinya seketul hati.. Adakah di saat dirinya sedang bercakap dengan anda, anda mengetahui apa yang ada di dalam hatinya? apa yang disembunyikan di dalam jantungnya? bila mana anda mengetahui akan hal yg sebenarnya terkandung dalam hati,anda akan merasakan seperti orang 'taktaw' ya'ni teraniaya pun ada gak, rasa cm org stu.. pun ada gak.. Saya di sini suka menjadi pemerhati terhadap perangai2 manusia, sama ada memerhati secara diam, secara apa2 sahaja, saya juga ada membuat perbandingan terhadap perangai2 atau sifat2 manusia tetapi di dalam kotak pemikiranku ini sahaja. masih belum terlintas di fikiran lagi untuk membuat sebuah buku mengenai perangai manusia kerana belum cukup ilmu dan kajian. jadinya di sini, saya ingin berkongsi sahaja terhadap pemikiran dan pemerhatian yang setakat baru berumuq 19 tahun. Tetapi kita juga dapat mengetahui akan hal manusia ini dengan mendengar atau bertanya orang yg lebih makan garam dengan kita ataupun lebih berumur daripada kita. Selain itu, membaca pun of course mendapat ilmu. Jadinya di sini, ingin dikatakan di sini bahawasanya saya tergelak sowang2 apabila memikirkan pelbagai tipu daya manusia. Saya tak paham dgn manusiaA!! saya brcakap bukan kerana nafsu ok, bukan kerana sibuk pasal diri sendiri sajeww, tapi saya melihat akan keadaan org disekeliling saya juga.. saya melihat bagaimana orang itu membuat orang ini, dan orang ini membuat orang itu.. itu yg saya tak paham. antara pmerhatian dan sepengetahuan yg diketahui akan basyar: * dari mulut org lebih makan garam:manusia itu sombong pabila kejayaan telah menimpa dirinya dan merasa tak layak ngan orang biasa.. contoh: dia jadi dr. dan buat2 tak kenal member lama yg berpakaian org biasa. * merasakan dirinya terlalu baik terlalu bagus, perfect and so on tapi dia lupa dia tak sedaq apa yg telah dia lakukan: * jgan la pikiaq diri awak tu baguih sangat, just, merendahkan kepala(hati) jgn jln dengn sombong kecuali hal2 terdesak. *banyak sgt la, da lupa.. saya mintak maap la kot2 saya banyak dok tulis pasal diri sendiri, biler saya baca orang lain dok tulis pasal diri sendiri punya, rasa macam tak brapa nak best, mcm promote diri plak. saya di sini tak maksudkan sapa2, ini cuma ru'yah ana (ru'yati) haha.. sedang dlm proses berusaha untuk tidak tulis pasal diri sangat, tetapi ikut la kesesuaian, manusia kan mudah lupa.. cakap ja pandai, mcm i la jugak haha, sume pun pandai cakap and what so eveerrrr.. :-D ntara org i kagum, apakku..

Sunday, March 27, 2011

daun marmiya/meiramiyye ميرمية

ya salam... mana dapat daun niey? yeayh, biasa la arab mana ntah kasi, huh tak ngaku kawan perangai menda ni jgn ikut.


Nama daun ni maramiyya tak silap, i terforget nak concentrate arab tu buat bunyi camne.

yow, daun ni wat cam na'na'(mint) dan campak dalam syai(teh) or as u like..


kebaikan dia? huish, macam2 ada.. sila layari dan translate sendiri: http://arb3.maktoob.com/vb/arb85799/

Kisah bermula, ali memberi coklat kepada member arabnye.. coklat dibeli dari Aqobah tapi diperbuat dripada Malaysia. oleh kerana member arab tadi terharau,terharu dengan keikhlasan hati sahabatnyew itu hahah, maka dia berharap agar ali sihat sejahtera selalu dengan memberi daun ميرمية yg mempunyai pelbagai khasiat.....sekian, terima kasiiih!!

paham, (O_o)

Ye salam, ye murid2 paham tu pun satu nikmat. Bile kiter dok study menda tuh and then kiter paham, waaaa nikmatnye kefahaman yg Allah bagi tu.. alaisa kazaalik? walizaalika, kiter pun mengucapkan kesyukuran alhamdulillah, alhamdulillah ala kulli ni'mat. Semoga dengan kiter bersyukur ke hadrat Ilahi, Allah plus+plus lagi kepahaman kita, apatah lagi jike kite memahamkan orang di samping kiter juga berusaha mencari kepahaman daripada org yg telah paham untuk memahamkan kita supaya kite sume sama-sama paham dan saling memahami dalam apa jua juga yg perlu dipahamkan...paham ke? Jadinye di sini, saya ingin mewar-warkan, kpda bakal2 junior jgn malu jgn segan bertanya kpada kami yg tembam ini, eh silap, kpda kami yg lebih SENIOR sikit daripada korang, ingat! kalo korang wat salah sikit, siap nanti kena belasah kat sakan sahawney. heh! ape u merepek ni?? THE POINT IS, daku tak sabar nak jadi kakak senior yg baik hati dan penyayang dan baik dan terlalu baik. over ke? biar manis di blog, manis juga di mulut dan nescafe.

Thursday, March 24, 2011

sdikit nota idup

salam, nikmat dapat 2 dokturoh.. 1)fiqh ibadah -- dr. samirah u'mari 2)madkhol ila tasyri' -- dr. rondah u'mari baru ku sedor antara nikmat sem niey dua2 dr. syariah dua2 perempuan.. best sangat dukturoh, boley tanya dgn sgt best dan borak2 ikut suke i.. boley mnx tolong, mnx nasihat, masuk pejabat dukturoh bile2 masa haha, dam mcam2 lagi.. alhamdulillah.. thnx doktorah, peribadi yg tegas tpi sbenarnyew sgt lembut mcam emak-emak, haha wajib la kan~~ tidak dilupakan dr, kuliah iqtisod dan kuliah tarbiyah badaniah. sumenye sgt hebat.. thank u Allah. tidak lupakan juga kpda sume member2 tersayang sama ada secara langsung atau tidak langsung... daku sgt kagum dgn kesabaran mak n abah. sgt2 kagum biler mengetahui akan hakikat itu.. nak jadi cam depa, SABAR dan masih layan dgn baik.. Alhamdulillah, walaupun berbeza kelas dan jadual dgn member2 yg lain, tapi ada hikmah kebaikannya yg tersendiri. lagipun mmg pilihanku dan keputusanku dulu untuk berasingan kelas dari member2 yg lain kerana terdapat tekanan di situ, bersama mereka yg hebat. aaaa, daku tak boley tambahan biler time makan haha. jadi di situ aku mgmbil keputusan untuk berasingan. setiap orang lain, dan aku lain orangnyew. bile study group tu tak pe la kan.. daku suka berseorangan, nobody will notice me. maka di situ apabila daku seorang dlam klas y semua arab, aku akan berusaha dgn BEST!! haha, arab suka buat lawak.. tapi sya syg sume member2 saya.. haha, chayok alia!! bye sume....

Friday, March 18, 2011

kkb kuala kubu bharu


Aiiya, sya rindu sama itu kkb woo. aman damai kelilingi bukit bukau. ini jalan saya sama amma appa dalam kereta beli pekakas dan macam, ini jalan sehala sahaja. itu kedai 'bee chong' tak boley lupa beli alat tulis sume di citu..
kaki ini dahulu mmg lalu sini pun..kereta sokmo penuh, sorang tunggu dalam kereta bila tadak tmpt kosong, nnt kena saman.mAsjid ar-rahimah,, rindu..ampangan Pertak yg cantik, banjaran titiwangsa di disitumasa kecik sokmo daddy bwk mndi sungai pertak.
di kkb juga DQ darul quran... masjid DQ
tempat kami family selalu lepak kat Pertak (empangan selangor)
selalu ptg2 or breakfast di sini sgt mendamaikan tambah2 mkan keow teow....daddy....
(^_^)

diET salad JORDAN

salam, silam, sulam, selam, so so so LAM bat internett....
sEBenarnye takda le diet makan salad tuh, padahal malas nak masak sayur.... biase la tuuu.. fresh plak tu agi berkhasiat.
sajew menge'post' salathoh urduniii.. sangat best trutama masa menda tu SEJUK baru keluar dari PETI AIS makan ngan NASI..
IT WAS SO EASY, TAK YAH POST PUN TAKPE, sume pun tahuu kut.. sajew mengisi msa.

bahan:
*tomato (potong petak kecil)
*timun (potong petak kecik)
*lemon/sos tomato (diperah/dicampak)
*DAUN SUP/TAKDA PUN TAKPE.. (potong halus2 yew..)
_daun macam daun sup ada 2jenis kat urdun, pandai2 la mengetahuinyew.

cara:
*campak sume bahan dlm mgkuk gaul.
nota:
*kalo nak bagi merana rasa masam menekak, haa perah la lemon tu bnyak2..
*simpan dlm peti sejuk, rasa2 nak makan, telan aje, tapi orang baik dia makan ngan nasi.

Thursday, March 17, 2011

KerANA peRUT iTU.

Salam, oleh kerana PERUT itu dijadikan rasa lapar, maka mulut terpaksa mnerima apa sahaja yg masuk ke dalamnya. Kehendak telah mengatasi keperluan mnyebabkan JD habis dgn begitu mudah sehinggakan pakcik jual sayur yg tak bersalah menjadi mangsanya.

maka dengan itu entry 'kerana sudip itu senduk' telah dilancarkan baru2 ini, sila klik:
http://terbangsirama2.blogspot.com/2011/03/sebatang-sudip-itu-senduk.html untuk kbahagiaan yg berpanjangan....

Wednesday, March 2, 2011

Santapan Puteri diRajew

Smekom!! hari niey saje nak menunjuk2 ape yg puteri raje makan. al-maklum le, santapan2 tersebut telah menaikkan(menambahkan) berat badan puteri tersebut....semoge ianye menjadi iktibar buat puteri2 yg lain..eh, silap.. takde le mlarang makan, nak mkan, mkan jew le.. tapi, pastikan bile skype ngan family diRajew jgan lupe pkai purdah, kuang2~(sape tak faham angkat tangan!!)
awwalan,
ni nasik
HADHARO MAUT,
sApe makan confirm mati..
tapi puteri diRajew tu hidup agi haha,
ni nasi MESIR
ye anak2~

Ni plak,
seafood,
tuan puteri tu makan kat Mesir,
tapi pakcik tuh tertumpah garam masa goreng udang crunchy sbelah ikan tuh, maka,
naik leee
darah tinggi puteri.
(^_^)
(O.o)
:'(

Oleh kerana puteri teringiin mkan nasi tomato, maka hamba dapur dRajew memasakkan setalam nasi tomato tuk nyew, maka habis setalam di makannye....
Tak cukup lagi?? dibelikannye plak gula2 kapas sebanyak 12 bungkus..
Al-kisahnye, puteri tersebut telah tersedar dari kenikmatan dunia makanan..maka, puteri telah melancarkan misi "exercises but still eating". Setiap hari puteri berulang alik mendaki gunung ledang bersama dayang2 diRajew sambil melihat matahari terbit~~~ sehingga skunk puteri diRajew dilaporkan sihat wal afiat oleh reporter arab urdun......