hidup tenang tanpa serangga!!

Thursday, December 26, 2013

Asalib al bahas

Asalib bahas

Cara2 membuat kajian?

Assignment

Kira buat bahas/kajian

Dukturah Ahlam mutholaqoh.

Pada akhir kelas kuliah yang lalu, dukturah kata :
"saya sebenarnya suka buat bahas.. so, saya berusaha tuk menyampaikan perasaan suka buat bahas ni kat korang semua u all. saya nak korang ada lah perasaan suka buat bahas nieyh" translated talk.

Yeayh! Pada mulanya aku rasa pehal la aku kena buat bahas bagai ni, bila dah buat tu memang timbul la rasa best plak buat menatang sume ni (kuang ajar giler ayat) >_<
*jangan tiru gaya bahasa saya, tak elok beno rupenye.

"Tapi yang diperlukan tuk buat bahas paling penting peruntukan MaSa dan juhud(usaha) ar-raghb (keinginan) bla bla.."

Tu yg rasa nak hire bibik ni haha, senang sikit ade byk masa, padahal pandai2 ar manage masa . Dah bye.

Friday, December 6, 2013

Teman Akrab

Assalamualaikum,
berkawan dengan semua orang tetapi jadi kan orang bertaqwa kawan rapat. :D
di bawak ke hulu ke hilir? ditanya pendapatnya, ikut akhlaknya, dan sbgainya.

(الْأَخِلَّاءُ يَوْمَئِذٍ بَعْضُهُمْ لِبَعْضٍ عَدُوٌّ إِلَّا الْمُتَّقِينَ ﴿٦٧
(az-Zukhruf:67). Teman-teman akrab pada hari itu sebagiannya menjadi musuh bagi sebagian yang lain kecuali orang-orang yang bertakwa.

[43:67] Basmeih
Pada hari itu sahabat-sahabat karib: setengahnya akan menjadi musuh kepada setengahnya yang lain, kecuali orang-orang yang persahabatannya berdasarkan taqwa (iman dan amal soleh).

"Sahabat sejati tidak memilih untuk menyakiti hati sahabatnya samada secara jelas terang ataupun secara sindiran dan tersembunyi. Antara formula untuk mengenali seseorang, engkau dianjurkan bermusafir dengannya beberapa hari, barulah engkau dapat menilai watak dan sifat seseorang secara tidak langsung.

Jika terdapat sahabat bersikap memusuhi, mengkhianati, bermasam muka dan seumpamanya akibat daripada kesilapan engkau yang sedikit terhadapnya, tidaklah layak untuk engkau menjadikannya sahabat. Di dunia lagi sudah menunjukkan sikap demikian, tidak hairan jika di akhirat kelak mereka akan menjadi seperti firman ALLAH yang disebutkan

Wednesday, December 4, 2013

kajian ke atas budak kecik

Assalamualaikum!!

Nama           : Hibah.
Umur            : 2-3 tahun.
Jantina           : Perempuan
Warganegara : Syria
Perwatakan   : sangat penakut dekat strangers like me.

Lokasi            : depan rumah.

Permasalahan : Hibah selalu berlari ketakutan menuju ke kakak-kakaknya apabila nampak saya meluru ke arahnya, tidak pernah mengeluarkan sepatah perkataan pun dekat saya, kesian..

Tetapi            : dia berani melambai-lambai dari jauh, dan tersengih-sengih dan mengintai-ngintai saya dari jauh, tapi takot orang dekat dengan dia.

Kajian            : ingin membuat Hibah tidak lagi takut dan tidak lagi berlari jauh apabila nampak saya.

Solusi             : 1) tidak menakutkannya seperti tidak meluru ke arahnya
                        2) meminta Hibah bersalaman tetapi dia malu ke takut aku tak tau la, tapi si abangnya(4 tahun lebih  kurang)  pulak menepuk kuat2 tapak tangan aku, kuang ajor punya budak, dengan kakak dia. 

Hasil : DAY---1st      : Hibah tak tepuk tangan aku, kakak dgn abang dia ja, masih menjauhi tidak   mendekati.
                  ---2nd     : " hai Hibah!! " then I terus je jalan nak masuk rumah, tibe2 Hibah kejar aku, dia nak tepuk tangan aku, sekali tepuk tak kena, kali ke dua baru kena dia tepuk tangan aku.
                 ---3rd day:  dia nak tepuk tangan aku lagi... and tibe2 dia bersuara : "yallaah ruuh!!" sengal punya budak aku tau la aku nak masuk rumah. 


sampingan        : Hibah terlebih mendapat perhatian oleh saya berbanding kakak2nya, yg len sume macam2 perangai pandai2 la nak mengatasinya. kadang tak payah layan, nama pun arab, sume perangai 
sama je~

next target : borak dengan budak kecik!

Apabila memikir orang yg degil kepala dan hati

acaner la nak buat ni ..

وَمَا أَكْثَرُ النَّاسِ وَلَوْ حَرَصْتَ بِمُؤْمِنِينَ 

(Yusuf:103). Dan sebahagian besar manusia tidak akan beriman - walaupun kamu sangat menginginkannya-.

-penat memikir, kadang sedih pun ade, buat masa ni sabor je la doa banyak-banyak.
-jangan pernah berputus asa
-sabar tu tak pernah rugi, dan jangan bising sangat.
-bila ada kesulitan,ujian harus sabar.
-tetap terus berjalan.
-lupakan yang lepas.
-fokus ke hadapan.
-kirim slm kat org kuantan. banjir!

-hey u, where are u?


Saturday, November 23, 2013

Tetap sabar menanti

Assalammualaikum,
I was looking for the graduation date after finishing the 2nd semester 2013/2014 insyaALLAH, 
now I'm in the 1st semester of 2013/2014,
but my friend said " lambat lagi laa dia bagitahu"
"oh yeay?" 
what I just found is this lovely awesome great nice dates ever!! can't wait lol
Final exams for 2nd sem 2013/2014.

lalala~~

--------------------------Click HERE for more details----------------------------

28th oh May, 2014.

ALHAMDULILLAH, dah sampai pun tarikh tuu, 
dah takde apa-apa pun sebenarnya nak pikir pasal benda ni lagi....
mengharap sesuatu pada masanya, bila telah berlalu sesuatu tu, rasa macam dah takde ape2 dah, dah lepas, faham ke? hehe
:D

Friday, November 15, 2013

Apabila orang memuji

Assalam, biasenya kalo orang puji , macam-macam reaksi ada.

--Ada yang poyo.
--Ada yang senyap je atau tukar topik, dalam hati "haza min fadhli Robbi" ini sume dari Tuhan, bukan dari aku. 
--Ada yang cakap thnx, ALHAMDULILLAH, saranghea?, chuwwa!, haha..

THEN,  pujian itu racun! Jangan sampai timbul ta'jub pada diri sendiri.
 Cakap " haza min fadhli Robbi " (ini adalah kurnia/kebaikan dari Tuhanku), kena selalu ingat ni.
 ALHAMDULILLAH. (segala puji hanya bagi ALLAH)

Mari kita menyentap

-Maka tatkala Sulaiman melihat singgasana itu terletak di hadapannya, iapun berkata:

 "Ini termasuk kurnia Tuhanku untuk mencoba aku apakah aku bersyukur atau mengingkari (akan nikmat-Nya)

Dan barangsiapa yang bersyukur maka sesungguhnya dia bersyukur untuk (kebaikan) dirinya sendiri dan barangsiapa yang ingkar, maka sesungguhnya Tuhanku Maha Kaya lagi Maha Mulia." 

an-Naml :40

Thursday, November 7, 2013

ayam bakor شيش طاووق

hehe assalamualaikum..

Hari ini kitaorang mentekedarah dekat Mat'am Tadammur, مطعم تدمر,  شارع جامعة, اربد .

harga 2.25 JOD satu wajibah/hidangan.

alhamduLiLLAH..

Ketulan ayam dicucuk batang besi dan di bakor. 
Bawang bakor rentung, tomato bakar, lemon, 
makan dengan roti, 
hirisan bawang, sedikit rempah, 
dan daun sup kot.
cicah cili blend.

sememangnye bab makan memang sangat menarik untuk diteROKAi. kerana itu suapan untuk perot kau.
 :D ROKA ROKA ROKA







Wednesday, November 6, 2013

Apa yang kau nak, kau dapat

sory ayat kasaq sikit. nak bagi tegas sikit, kasar ke? hehe.

kau nak ape? pandai? coklat? aiskrim? pandai mengampu? :P ape2 je la yang hang nak,
tapi xde la aku pertikai ape yg kau nk kan, herm, moga apa yg kau nak tu kekal abadi kesannye.

syukur / kufur. pilih

Kelembutan

ASSALAMUALAIKUM, BISMILLAH HIRRAHMAN NIRROHIM,

Kelembutan juga yang menarik hati2 untuk mendekati,

manakala kekasaran, kekerasan hanya menjauhkan hati, malah menyakitkan .


hati <3 nbsp="">

Apa beza?

Apa beza seseorang yang sekecil-kecil kesedaran tentang hidup, dan dia berusaha 
dengan
orang yang bercakap tentang hukum ALLAH padahal dia takde ilmu pun tentang perkara tu,
dan dia tak sedar apa yang dia tengah cakap tu..

huhu.... takotnye !
kalau tak tahu benda tu, baik diam je, tak pun pegi  cari jawapan sebelom berkata.

*perbezaan takde kaitan



rasulullah

Pada suatu ketika, Rasulullah bertanya kepada para sahabat, “Siapakah yang paling luar biasa imannya?”
Para sahabat menjawab, “Malaikat, ya Rasulallah.”
Balas Rasulullah, “Sudah tentulah malaikat luar biasa imannya, kerana mereka sentiasa di sisi Allah.”
Seketika terdiam para sahabat, dan menjawab lagi, “Para nabi, ya Rasulallah.”
Rasulullah berkata, “Para nabi sudah tentu hebat imannya, kerana mereka menerima wahyu daripada Allah.”
Para sahabat mencuba lagi, “Kalau begitu, kamilah yang paling beriman.”
Jawab Rasulullah, “Aku berada di tengah-tengah kalian, sudah tentulah kalian orang yang paling beriman.”
Lalu, salah seorang daripada sahabat berkata, “Kalau begitu, Allah dan Rasul-Nya sahajalah yang mengetahui.”
Maka dengan nada perlahan, Rasulullah berkata, “Mereka adalah umat yang hidup selepas aku. Mereka membaca al-Quran dan beriman dengan isinya. Orang yang beriman denganku dan pernah bertemu denganku, adalah orang yang bahagia. Namun orang yang tujuh kali lebih bahagia adalah mereka yang tidak pernah bertemu aku tetapi beriman denganku.”
Rasulullah diam seketika. Kemudian, beliau menyambung dengan suara yang lirih, “Sesungguhnya, aku rindukan mereka….”
Sollu ‘alan nabi..

Tuesday, November 5, 2013

pening kepala

Hipertensi.[Rasa sakit di bahagian belakang kepala
letak kain yang dibasahkan samaada dengan ais 
 berehat atau kurang bercakap saja sudah sembuh.

Monday, November 4, 2013

Speculation

speculation = مضاربات 

*Speculation is the practice of engaging in risky financial transactions in an attempt to profit from short or medium term fluctuations in the market value of a tradable good such as a financial instrument, rather than attempting to profit from the underlying financial attributes embodied in the instrument such as capital gains, interest, or dividends. Many speculators pay little attention to the fundamental value of a security and instead focus purely on price movements. Speculation can in principle involve any tradable good or financial instrument. Speculators are particularly common in the markets for stocksbondscommodity futurescurrenciesfine artcollectiblesreal estate, and derivatives.

(1) price changes, (2) quick profits, (3) high risk

**
-According to Kamus Dewan, speculation can be defined as the act of buying and selling something (shares and others) with the anticipation of making a big profit but at great risk. 
-Meanwhile, Kamus Ekonomi defines speculation as the taking of risks by investors or businessmen in the hope of making profits through financial or business trades. Speculators usually buy securities for capital gains and not for dividens. For example, an investor buys shares when prices are low and sells them when prices are high. 
-The Dictionary of Business Terms defines speculation as the "purchase of any property or securities with the expectation of obtaining a quick profit as a result of price change, possibly without adequate research. Compare with gambling, which is based on random chance; contrast with investment."

شراء الأسهام وبيعها عند طلب ويحصل على الربح بفروق الأسعار,


-In ISLAM, syarie'aa


***
Many proponents of speculation adhere to the view that there is indeed a value-added process going on here. Three common arguments are as follows.

Firstly, because of the volume of speculative transactions in the major markets, let us use the market for foreign exchange as an example, end-users requiring foreign currency will find a liquid market in which to transact. Were no speculative operators to exist, then an end-user might come to the market looking to exchange one currency for another but find no counterparty willing to trade in a reasonable size.

Secondly, the difference between the price at which the end-user may sell or buy a foreign currency, the bid-offer spread, becomes very narrow due to the competition between speculative participants in the market. The tightness of this bid-offer spread effectively reduces transaction costs.

Thirdly, as speculators trade out profitable opportunities, the market price tends towards 'efficiency'. Whilst it is possible that benefits are derived from liquidity and low transaction costs, the chief beneficiary often seems to be the speculator himself. For this agent, the need for speedy execution of trades in large size and at short notice is paramount. Agents in the real economy place less sanctity upon such features. The quip is that a consumer buys a banana in order to eat it, not to sell it at a higher price later. More seriously, one might ask whether is it quite so vital to the functioning of the real economy that a foreign exchange deal should take less than one minute to conclude. Would a viable business project, that has taken several months to plan, be cancelled because the necessary foreign currency trade can only be completed at one week's notice?

-فروق الأسعار -price difference;price change
-مخاطر        -risks
-استثمار حقيقي (  )
-استثمار المالي (  )
- داخل وخارج, ضرر للأشخاص والدولة 

ARGHH!!  Tadi dalam kelas budak2 arab memekak !! nak rehat jap.

*http://en.wikipedia.org/wiki/Speculation
**http://infad.usim.edu.my/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=9581
***http://www.islamic-finance.com/item2_f.htm

Tuesday, October 29, 2013

musim sejuk kembali !!

30/10/2013

assalamualaikum !

study. musim soifi/panas study dekat meja kerusi,
          musim shita'/sejuk study atas katil,
                                                                                                                             ade laptop, adopter, buku,


Saturday, October 19, 2013

Sekitar raya adha Irbid

as-Salam...

1st day... solat pukul 7 pagi.. bawak sejadah solat kat luar masjid, pengalaman menarik.. :D
Adik comel ngn mak nye
Solat di luar masjid tak muat

2nd day.. Persatuan PERMAI punya aktiviti, memotong daging lembu dan kambing!
                pakai sarung tangan plastik..

Aktiviti memotong daging korban
3rd day.. Jemputan rumah terbukak dan amek daging korban yg telah di agihkan..
4th day.. Jamuan lecturer dari Malaysia datang pernah mengajar kitaorang kat intEc, Shah Alam. Petang tu I pengsan.
5th day.. Program raya PERMAI.

dalam Yarmouk jiha,nab

Nab, Jiha, Alia

Wednesday, October 16, 2013

Melihat ALLAH di syurga


“Wahai tuhan kami, sesungguhnya Engkau telah sempurnakan janjiMu tentang kenikmatan yang akan Engkau anugerahkan ke atas hamba-hambaMu yang mengsyukuri setiap nikmat di dunia dahulu. Demikian pun wahai tuhan kami, izinkanlah kami untuk melihat wajahMu di hari akhirat yang telah Engkau janjikan ini”.


------->  melihat ALLAH di syurga

great sentence


I DON'T CARE

LIFE is happier if I dont care about your 'behavior disoder' :P
I dont care about negative waves/aura
keep :D with :| people
thanx for the 'great' experiences
I love it .. 


Tuesday, October 15, 2013

yang mengutuk pun dikutuk

 salam,,, 
Pengalaman aku mendengar orang lain mengutuk orang tu, padahal aku sendiri dengar diri dia pun dikutuk orang jugak , herm..... 

Hai orang-orang yang beriman, janganlah sekumpulan orang laki-laki merendahkan kumpulan yang lain, boleh jadi yang ditertawakan itu lebih baik dari mereka. Dan jangan pula sekumpulan perempuan merendahkan kumpulan lainnya, boleh jadi yang direndahkan itu lebih baik. Dan janganlah suka mencela dirimu sendiri[1409] dan jangan memanggil dengan gelaran yang mengandung ejekan.
 AL-Hujurat:11

[1409]. Jangan mencela dirimu sendiri maksudnya ialah mencela antara sesama mukmin karana orang-orang mukmin seperti satu tubuh.  

Harta dan anak-anak

Assalam..

Saat keterujaan melihat kekayaan , harta benda, duit banyak, rumah cantik, kereta mantap, pelamin simple tapi cukup banyak pembaziran, hantaran 1 juta, orangnye simple tapi pandai bergaya, wah mude lagi dah banyak duit pandai buat duit, apa lagi nak tulis erk~~
anak-anak yg banyak, pandai, comel, smart, cute, handsome,  and bla bla yang manusia teruja ...


“Adakah mereka menyangka bahawa apa yang Kami berikan kepada mereka dari harta benda dan anak-pinak itu. (Bermakna bahawa dengan yang demikian) Kami menyegerakan untuk mereka pemberian kebaikan? (Tidak!) bahkan mereka tidak menyedari (hakikatnya yang sebenar)." (Al-Mukminun 23: 55-56)

http://elakbersedih.blogspot.com/2011/02/040-hakikat-dunia-yang-sebenarnya.html

...Rasulullah s.a.w. menjawab, “Wahai Ibnu Al-Khatab, apakah engkau masih meraguiku? Tidakkan engkau redha jika kesenangan akhirat menjadi milik kita, sedang mereka hanya memperoleh kesenangan dunia?”

gambar xdeee kaitan



Monday, September 30, 2013

Selamat tahun 4 cik adik

Alia Sakinah     : Uish, aku tak sabar nak balik rumah, nak balik Malaysia duduk kat Jordan ni haa lama daaahh..
Aliyah Awang   : Kau ingat kau sorang je tak sabar nak balik??
Alia Sakinah     : ..(krik krik)... :P maaf..


Bila tengok gambor masa kecil, sampai sekarang rupanya masih berdetak jantung ku huhu..
hai cik adik kecik


3 alia in da class!!!! kelas Dirasat Jadwa.
Alia Sakinah, Aliyah Awang, Aliyah Bahari.
---------------------------------------------------------------------------
Alia Sakinah: Lapar laa!!
Nabilah       : Aku pun lapar!
                                 ----------------------------------------------------
5pm krok krok (bunyi pintu dibuka)... 5 petang 

Nabilah       : weh! weh! Jiha balik! tido! tido!
Alia Sakinah: (hehehe) 

JIHA masuk bilik....

Najihah     : Pengsan 2 orang nieyh. 
---------------------------------------------

The end.
HomeworkS yes!!

Thursday, September 26, 2013

Naik Kapal TERBANG-whitebutterfly

EgyptAIR
From Kuala Lumpur-Bangkok-Cairo-Amman
EgyptAIR
(AMMAN-KL)  RETURN  price JOD565

http://www.youtube.com/watch?v=E5aEYf944mM
---------------------------------------------------------------------------------

شكر

الحمد لله على كل حال ونعمه 


و نعوذ بالله من شرور أنفسنا ومن سيئات أعمالنا


Wednesday, July 17, 2013

Tumblr best giler

bismiLLaH.. hehe, assalam ,

best giler !!
aku fOLLOw entah siapa-siapa tak dikenali tetapi masing2 mempunyai tujuan yg sama,
tumblr is for simple things not critical reading,
untuk santai2 boleh ar! di samping benda bermunafaat and Islamic text/photo/quotes/video/link.
leh gedik2 hantar mesej, salam ukhuwah bla bla, padahal tak kenai.
awesome there are indonesian, bruneian, bla bla.
sikit2 dulu follow, tak explore habih lagi, byk lagi untuk diterokai,
all u need is TiMe...









Thursday, July 11, 2013

gajus bukan pistachio


-------------------

Permasalahan tidak menerima perbezaan
kerana terlalu cenderong 
-------
kalo nk makan pistachio kena hentak dan ketuk pakai hammer kulitnya,
tidak seperti gajus campak aja dlm mulut,
tapi pistachio boleh beli yg dh siap kopek kulitnya, tapi mahal sikit laa..
  
  
Plymouth, UK
Kuala Kubu Bharu, Malaysia

Tuesday, July 9, 2013

jiwa rahmah


Ada beza antara jiwa-jiwa, jiwa rahmah
bila hatinya ada sifat kasih, 
seluruh tindak bersifat kasih, pandangan kasih.
tertarik dengan yang memandang dengan kasih,
kerana ada yg memandang mata melirik , tak selesa sb bukan pndangan kasih.
- tak pandai nak react, hanya mampu ngeii :D
- walau kenal mcm biase2 je, tpi akhlak peribadi y baik tu tetap dpt menawan hati sesape jew..

mata-mata jaga hati. ngeii :D

nota: tak reti nak react tapi dlm hati terpatri.

Monday, July 1, 2013

sibukkan diri

Nota:

-dosa - takot org tahu, gelisah,
-pahala - tenang
-solat - cegah kemungkaran,  luar dan dalam solat, khusyu'

-sibukkan diri dgn pelbagai perkara, jgn kata bosan, mmg kau bosan kau tak buat apa-apa dok melongo je.. haha.
-jangan sebut word 'bosan' , pandai2 la hang buat kerja banyak benda boleh buat haha..

-sabar -manusia mmg tak perfect -maafkan.

-masing2 tahu apa nak buat, tak payah la kau bising mcm orang tu tak tahu apa nak buat...

-fitrah mcm2

-teruskan, sibukkan diri, Bila penat tido je ! kau nak paksa diri kau wat ape, kau jugak yang sakit kang,  Mcm aku, pakse2 diri, dah rasa nak demam la itu la haha.. Tapi mind set la, katakan pada minda "keep cool bebeyh!" selain kau buat benda tu mgharap redha ALLAH semata, buat sume benda kerana ALLAH kan, kalo tak, kau mmg tak buat pemalas.

-jgn nk mengada2 merungut membebel, haha. BYE.

Friday, June 28, 2013

selamat hari lahir kpd saye hehe

28 Jun,
HAHA , salam, ucapan syukur ALHAMDULILLAH, masih menikmati udara dan diberi masa untuk bertaubat. huhu.

ucapan terima kasih jugak kepada mak dan abah kerana telah menjaga saya semasa kecik2 dahulu, mesti cute giler aku masa kecik hahaha..

 gambor sikit masa kat UK mei 2012, x sompat nak ditatapkan ke keuarge tercinta. lupe, balik nanti yeah !

awek tunggu bas

try pakai tak beli


menahan nak terber**


park
rehat lepas shopping
















Saturday, June 22, 2013

||Ucapan Takziah Kepada Mangsa Kemalangan Pelajar Malaysia di Jordan||

"Sesungguhnya hanya di sisi Allah pengetahuan yang tepat tentang hari kebangkitan, dan yang menurunkan hujan, dan yang mengetahui tentang apa yang ada dalam rahim (ibu yang mengandung). Dan tiada seorang pun yang mengetahui apa yang akan diusahakannya esok (sama ada beroleh kebaikan atau malapetaka), dan tiada jiwa yang mengetahui di bumi negeri manakah ia akan mati. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Meliputi Pengetahuan."

(Surah Luqman: 34)

Ucapan takziah kepada keluarga Al-Marhumah Sumayyah bt Romli atas pemergian beliau ke rahmatullah lewat petang semalam, 21 Jun 2013. Jenazah telah dihantar ke Hospital Prince Hamzah untuk tindakan susulan dan dijangka akan dihantar pulang ke Malaysia pada 23 Jun 2013. Masa dan tempat solat jenazah akan diumumkan selepas mendapat pengesahan daripada pihak hospital dan agensi pengurusan jenazah.

Pihak MPMMJ telah dimaklumkan bahawa :

1) Saudara Muhammad Nazirul Mubin Bin Nasruddin telah dipindahkan ke Hospital Amman Surgery, Amman, Jordan.

2) Saudara Shukri Bin Alias buat masa ini masih lagi ditempatkan didalam Wad ICU, Hospital Queen Alia, Petra dan mendapat kawalan rapi daripada pihak hospital.Beliau cedera ditempurung kepala dan tulang belakang.

3) Saudari Humairak Binti Ibrahim yang mengalami keguguran berada dalam keadaan stabil dan masih ditempatkan di Hospital Queen Alia, Petra.

4) Saudari Nur Ili Dayana Binti Mazlan, pelajar di London School Of Economy juga mengalami kecedaraan di bahagian bahu dan bahagian pinggang dan sekarang masih ditempatkan di Hospital Queen Alia, Petra.

Sehubungan dengan itu, pihak MPMMJ melancarkan tabung derma kilat diseluruh persatuan zon di Jordan bagi meringankan beban kos pembiayaan rawatan mangsa kemalangan. Mohon doa rakan-rakan semoga dikurniakan kesembuhan dan dipermudahkan segala urusan.

Arif Amin Bin Rushihi.
Presiden.
MPMMJ sesi 2013/2014.


http://educationmalaysia.co.uk/en/home-2/8-news/224-pelajar-ucl-terlibat-dalam-kemalangan-maut-di-jordan.html

Sunday, June 16, 2013

spot the differences game


Family Day gathering mEc (middle east commerce) April 2013
mEc01 programme, INTEC Shah Alam April-August 2010.

Wednesday, June 12, 2013

peringatan

 وَيَوْمَ يَعَضُّ الظَّالِمُ عَلَىٰ يَدَيْهِ يَقُولُ يَا لَيْتَنِي اتَّخَذْتُ مَعَ الرَّسُولِ سَبِيلًا ﴿٢٧ يَا وَيْلَتَىٰ لَيْتَنِي لَمْ أَتَّخِذْ فُلَانًا خَلِيلًا ﴿٢٨لَّقَدْ أَضَلَّنِي عَنِ الذِّكْرِ بَعْدَ إِذْ جَاءَنِي ۗ وَكَانَ الشَّيْطَانُ لِلْإِنسَانِ خَذُولًا ﴿٢٩ وَقَالَ الرَّسُولُ يَا رَبِّ إِنَّ قَوْمِي اتَّخَذُوا هَـٰذَا الْقُرْآنَ مَهْجُورًا ﴿٣٠ وَكَذَٰلِكَ جَعَلْنَا لِكُلِّ نَبِيٍّ عَدُوًّا مِّنَ الْمُجْرِمِينَ ۗ وَكَفَىٰ بِرَبِّكَ هَادِيًا وَنَصِيرًا ﴿٣١

1) sesalan orang zalim/org berdosa
2) sahabat/temannya
3) al-Quran dlm kehidupan
4) cukuplah ALLAH pemberi petunjuk dan penolong.

27. Dan (ingatlah) hari (ketika itu) orang yang zalim menggigit dua tangannya[1064], seraya berkata: "Aduhai kiranya (dulu) aku mengambil jalan bersama-sama Rasul."
[1064]. Menggigit tangan (jari) maksudnya menyesali perbuatannya.

28. Kecelakaan besarlah bagiku; kiranya aku (dulu) tidak menjadikan sifulan[1065] itu teman akrab(ku).
[1065]. Yang dimaksud dengan si Fulan, ialah syaitan atau orang yang telah menyesatkannya di dunia.

29. Sesungguhnya dia telah menyesatkan aku dari Al Quran ketika Al Quran itu telah datang kepadaku. Dan adalah syaitan itu tidak mau menolong manusia.

30. Berkatalah Rasul: "Ya Tuhanku, sesungguhnya kaumku menjadikan Al Quran itu sesuatu yang tidak diacuhkan."

31. Dan seperti itulah, telah Kami adakan bagi tiap-tiap nabi, musuh dari orang-orang yang berdosa. Dan cukuplah Tuhanmu menjadi Pemberi petunjuk dan Penolong.

Sunday, May 12, 2013

the same way of smile HAha


   
                                     
                                                  21 years old
 
3-4 years old
sengal, :D ngeeii
tapi cara senyuman seseorang mmg sama selamanya. 

Sunday, May 5, 2013

ولو أعجبتكم :)

وَلَا تَنكِحُوا الْمُشْرِكَاتِ حَتَّىٰ يُؤْمِنَّ ۚ وَلَأَمَةٌ مُّؤْمِنَةٌ خَيْرٌ مِّن مُّشْرِكَةٍ وَلَوْ أَعْجَبَتْكُمْ ۗ وَلَا تُنكِحُوا الْمُشْرِكِينَ حَتَّىٰ يُؤْمِنُوا ۚ وَلَعَبْدٌ مُّؤْمِنٌ خَيْرٌ مِّن مُّشْرِكٍ وَلَوْ أَعْجَبَكُمْ ۗ أُولَـٰئِكَ يَدْعُونَ إِلَى النَّارِ ۖ وَاللَّـهُ يَدْعُو إِلَى الْجَنَّةِ وَالْمَغْفِرَةِ بِإِذْنِهِ ۖ وَيُبَيِّنُ آيَاتِهِ لِلنَّاسِ لَعَلَّهُمْ يَتَذَكَّرُونَ ﴿٢٢١

221. Dan janganlah kamu menikahi wanita-wanita musyrik, sebelum mereka beriman. Sesungguhnya wanita budak yang mukmin lebih baik dari wanita musyrik, walaupun dia menarik hatimu. Dan janganlah kamu menikahkan orang-orang musyrik (dengan wanita-wanita mukmin) sebelum mereka beriman. Sesungguhnya budak yang mukmin lebih baik dari orang musyrik, walaupun dia menarik hatimu. Mereka mengajak ke neraka, sedang Allah mengajak ke surga dan ampunan dengan izin-Nya. Dan Allah menerangkan ayat-ayat-Nya (perintah-perintah-Nya) kepada manusia supaya mereka mengambil pelajaran.
(al-Baqarah: 221)

cukup mendalam ye anak-anak.

Monday, April 29, 2013

Kuat lagi amanah

assalamualaikum...


28:26. Salah seorang dari kedua wanita itu berkata: "Ya bapakku ambillah ia sebagai orang yang bekerja (pada kita), karena sesungguhnya orang yang paling baik yang kamu ambil untuk bekerja (pada kita) ialah orang yang kuat lagi dapat dipercaya."

yeah ini adalah kriteria untuk memilih org bekerja(dan yang seangkatan dengannya)

tapi  saya kurang kuat.. hehe mudah mengantuk i'm so sleepy, i can't focus in class 3 hours continously cannot maaa..
sometime, if i forced myself to do workS, i felt like my body temperature is hot er and what so ever lah. and i will get a lil headache if i keep thinking i need to study than doing other works.

all i need is some rest, then i will be  okay.

pastu member kata habis tu takkan la kau nak mgantok dah kerja nanti? ak kata lunch time ak tido ar kejap haha.

kesimpulannye ialah, kuat & amanah. atau saling melengkapi antara si kuat dan si amanah.
selalu membaca tambah ilmu ye anak2. bye
_________________________________________________________

51:17. Di dunia mereka sedikit sekali tidur diwaktu malam
18. Dan selalu memohonkan ampunan diwaktu pagi sebelum fajar.
_____________________________________________________

insya ALLAH by time i will be stronger.
when i get older , i will be stronger :D
                                                                      .....


nota: Terlalu banyak tidur menyebabkan badan terasa berat, waktu tersia-siakan, menimbulkan banyak kelalaian dan kemalasan.
Tidur yang paling bermanfaat adalah tidur yang dilakukan ketika sangat diperlukan. Tidur pada awal malam lebih terpuji daripada mulai tidur di akhir malam. Tidur pada tengah hari lebih bermanfaat daripada tidur pada pagi hari dan petang hari. Tidur yang paling baik dan bermanfaat adalah tidur pada separuh malam pertama dan seperenam malam terakhir.




Thursday, April 18, 2013

cara tips pilih kawan serumah

assalamualaikum, sesuatu yang sangat menarik untuk dikongsi bersama heee

Pilih rakan sebilik yang memang kita kenal rapat dan mempunyai tahap kebersihan yang tinggi. Berterus terang pada kali pertama berkenaan dengan diri kita seperti apa yang kita suka dan tidak suka serta personaliti rakan sebilik atau serumah yang kita mahukan. Hal ini akan menyenangkan kita dan menjimatkan masa untuk mencari rakan sebilik yang baru. 

Hal ini juga sedikit sebanyak membantu orang lain untuk mengenali kita dan membuat keputusan sama ada sesuai atau tidak untuk tinggal dengan kita. Jika tidak berkenan, sila berterus terang dan nyatakan kepada mereka bahawa dia bukanlah rakan serumah yang dicari. 

Selain itu, ada juga isu berkaitan dengan rakan sebilik atau serumah yang liat untuk membayar sewa dan kemudian menyusahkan kita untuk mendahulukan duit kita sebagai duit sewa, kemudian tidak bayar balik dan pura-pura lupa. Isu ini memang sering terjadi kepada semua yang pernah ada rakan sebilik ini. 

Memeriksa latar belakang rakan serumah atau sebilik juga penting terutama mendapatkan maklumat daripada bekas rakan sebilik mereka mengenai sikap dan perilaku dia. Contohnya ,seperti adakah mereka pengotor, lewat bayar sewa atau suka bawa bukan jantina yang sama pulang ke rumah. Cuba korek rahsia daripada mereka, mungkin itu boleh membantu.

Akhir sekali, mengenali diri sendiri dulu, seandainya anda seorang yang lebih suka privasi dan tidak suka campur hal yang remeh-temeh. Kemudian berfikir sama ada anda sesuai untuk tinggal seorang atau mempunyai rakan sebilik. Ini penting untuk menjaga hati seseorang terutama apabila mendapat rakan sebilik yang sensitif dan mudah terasa. Selamat mencuba! 


http://www.hmetro.com.my/articles/Tolonglahfikir/Article

*apakah masalah teman yg mgganggu meneruskan perjuangan yg lebih utama. menyusah

Saturday, April 13, 2013

budak kecik dh besar

mak & kinah
kinah & abah

mak & kinah & abah

darjah 5 n tingkatan 5 (hbis tingkatan 5 la)

Friday, April 12, 2013

hak

Salam,


Hak orang kita kena mintak izin supaya org tu redha ,
kalo tak mintak izin orang tu tak redha, acaner?
hak hak ni jangan main2 ,
hak ALLAH kena kita tunaikan.

hak manusia pun jangan main2 ,
 jangan amik remeh,
nk pinjam pemadam secuit pun kena mintak izin tauu.

takot org tu tak redha kita pakai hak dia kan,,

hak ituu walaupun budak kecik punye barang kan,
lagi satu consider .

Wednesday, April 10, 2013

Esok exam waaa.

hehehe 12:24 am esok exam fiqh muamalat (2) .


waaaa!!!
                                                             esok last paper untuk 2nd exam, 
                                                                       after 2 weeks struggle and 'fighting' for 6 papers
                                                                                          what de la kaan.



Selalu aku rasa ada hikmah setiap apa yg aku dapat apa yang aku tak dapat.
--------------------- 1) rezeki masing2
-----------------------2) usaha masing2 itu ALLAH tengok.

1) usaha sungguh-sungguh - satu ibadah kepada ALLAH
2) tawakkal  - satu ibadah lain kepada ALLAH

So, rasa tak best bila dengar orang kata ,
tengok dia tu study biase2 dapat bagos.
tengok orang tu bukan main study banyak markah sama je mcm org study biase2.
Ko sape nak mempertikai?? 


that is way too rude, else "kerek"
biase sangat hidup senang, biase sangat memandang rendah ke orang,
biase sangat hati keras terima benda baik,
biase sangat anggap benda baik temeh,
biase sangat tak amik berat ilm deen,

maka -------------------------------------- rendah kan sayapmu ke orang2 mu'min..

just imagine, u have a very high and big 'sayap' walking all the way to school? and when u meet people,
u put all your 'sayap' down onto the ground.

note- if u have any comment or opinion or wanna fight me? oh i would love to hear/read it. because i would like to know something new, love yaa. i love 'diskusi ilmiah sesama akhawat face to face' or alamaya