hidup tenang tanpa serangga!!

Tuesday, May 31, 2011

kesunyiAN

sALAM, sihat kew... cukup makan tak? semenjak dua menjak ni ak tadak mood nak mkan sb org umah dah tadak balik malaysia.. sedih hidup ak menumpang mkan di rumah org.

Hari2 yg berlalu sebenarnya byk pngajaran yg ak dapat.. setiap perkara yg tertakdir pada diri aku. macam2. cume aku ni ajew nak ngambil iktibarnye atau tidak.. Hari ni tibe2 internet laju nak mmpuih, pewh best i dapat baca apa yg i nak baca.. Salah satunya pasal 7 lapisan langit.. mmg menarik giler baru kuu tahu walaupun artikel itu dalam bahasa indon.. subhanAllah je korang dapat sebut betapa hebatnye..

Hari tu pegi AQOBAH, dikatakan kita dok merantau jauh ni tadak pamily sedara mara kecuali MEMBER kalau sakit ke hapew.. ditakdirkan time untuk bershopping, ak sakit perut ya amat tuhan ajew yg tahu.. maka dok la dalam bas ditinggalkan member2 yg wajib shopping untuk pamily di malaysia.. di saat sakit meleleh air mata tadak sapa tolong, ditakdirkan pkcik driver arab tu punya bini dan 2 anak dia dok care kat ana, alhamdulillah.. dowang bgi mkan panadol, buatkan air daun miramiyye, mmg ak terharu giler, ase nk nangis tpi tahan jew.. dah pulak tu, letakkan tilam dan bantal tuk ak duduk, mmg aku doa ar mereka sihat sejahtera hendaknye sbb jaga ak.. stengah jam pastuh sihat sejahtera perut i, haha mmg mujarab air tu.. alhamdulillah.. next, dowang ajak jalan2 tepi pantai ana pun join la... tgkap2 gmbar, borak2, amik no tepon.. 2 anak perempuan driver yg ikut Ayat dan Asma'... yg Asma tu membuatkan ak tibe2 ingt kat nana sbb nama sama..

tak dapat nak shopping, suruh je la member belikn.. family arab tu ajak dtg umah, i kata i buzy byk kerja, hee baik tak? saya sebenarnya kagum ar dengan orang yg hebat ni.. kagum dalam diam, elok pe sbb ianya satu motivasi..

jadinya di sini, sya rasa sunyi.. saya penuhi msa dngan berjalan ke Aqobah, mlayari intrnet, bljar b.a sikit, nulis blog, msak2 sikit enjoy ngan member, memotivasikan diri dngn mlihat org hebat. tabahkan jiwa..

Saya juga melihat bgaimana mmber2 yg lain menabahkan jiwa mereka mghadapi kesunyian, haha! klakar... heee~~ suke!

Monday, May 30, 2011

mOTIvASI @ rOTIbASI

Roti jala

Roti puding jagung

Roti donut

Roti telur

*Gambar2 di atas merupakan motivasi tuk memasak di musim soifi kerana saya tada mood nak msak sb member balek musim soifi dan saya sorang2.

Sunday, May 29, 2011

pengAJARan SEM lepas

salam, sihat keww? dah lama i dok kat tanah yg jauh giler dari Malaysia ni, masih teringat2 masa first2 datang sini dulu..
Betapa cuaknye perasaan time tu dlam jiwa mcam2 persoalan timbul, boley ke ak survive kt sini? ak pham ke pe yg arab ckap? byk sgt org hebat ak ni cmner? tuhan saje yg tahu jiwa dan perasaan time tu sbb tak tahu lagi ape yg akn berlaku pada masa hdapan.

Alhamdulillah, dah 2 sem dilalui di sini, budak junior yg baru masuk dulu, dah nk jadi kak senior kpda adik2 junior plak nanti.. wlaupunbgaimanapun, still gak dak mentah yg bnyak tak tahu lagi. alaisa kazaalik? erm.. sungguh, dok sini hati kena kuat nak mampus hehe, tambah2 org yg tak hebat sgt cam aku ni, tapi ak brsyukur, tu yg penting.. sungguh gak, org yg cam aku ni kena sungguh juhud dalam study haha.. amin.. yg paling penting yakin kat Allah ngn husnuz zhon.

yg dapat i perasan la, org yg hebat ni cam ada 2 jenis.. samaada dia memang hebat //ATAU// hidup dia lain sikit ngn org lain maksud lainnye dari segi macam2 ar cume kita tak tahu ape menda yg lainnya ataupun kita tak nampak.. faham ke?

ok, masuk kpada tajuk utama 'pengajaran sem lepas'
... ni artikel saya ar,, org lain tak tahu..
*Allah, parents, study awal, amik penting giler setiap yg dr. ajar dan ckap, dpatkan soalan2 lepas, nota2 org lain/ape2 je, selalu jmpa dr. sampai dia ingat nama kita, semua menda kena faham tak ley biarkan, kalo tak pham tnya sape2/arab smpai paham, jgn expect bahagia, tabah, husnuzZhon, buat nota/latihan yg memudahkan kita di masa hadapan untuk melihatnya/membacanya, berani amik tindakan yg memberi manfaat kpda diri sendiri, mudahkan urusan org len, ajar org lain bgi dowang faham gak, setiap subjek amik penting jgn separuh je, buat baik, lagi?? pikir sendiri..

ooww, tiada sapa yg faham hati kecuali Allah, wa laa haula wala quwwata illa billah.

Sunday, May 8, 2011

ukhti soghiirah

Salam,

Baru saja menyambut tahun kelahirannya yg ke-11 pada 5/5/2011 (khamis)..

--6/5/2011 (jumaat) telah kembali ke Rahmatullah...
semoga rohnya dicucuri rahmat dan sedang berbahagia di alam sana..
Asma Diyana Ahmad Termizi...miss u..tggu kami.

Tuesday, May 3, 2011

sorry TO say



Kata meon "ko rasa, perangai yg ko sdg buat tu baguih sgt ke? nak tegur sikit, buruk perangai tu ko tu tau tak.. jgn rasa perangai camtuh bagus, tak... ok...."


:::: selagi takda sapa tegur, selagi tu dia tak sedar apa yg dia sedang buat....