hidup tenang tanpa serangga!!

Monday, July 9, 2012

Asas penjagaan kanak-kanak

Bismillah. hehe..

Assalamualaikum... asas penjagaan kanak-kanak.
bayi---kanak2---remaja---dewasa--tua--meninggal..

Semasa peringkat pembesaran awal bagi kanak2 ya'ni dalam linkungan umur dari bayi hingga remaja..
ye masa ini adalah sangat penting dalam membina jati diri kanak-kanak dan akan mempengaruhi peribadi masa depannya.. emosi,keyakinan diri,berdikari, bla bla.. kanak2 yg cukup dapat kasih sayang parent adalah lebih positive perkembangan sahsiahnya apabila dewasa berbanding kanak2 yang kurang perhatian kasih sayang sama ada kurang bersama keluarga ataupun berlaku perceraian bla bla.

Ibubapa perlu mggalakkan anak2 supaya yakin pada diri mereka seperti mggalakkan mnyertai sesuatu di hadapan umum. Selain itu ibubapa juga harus mggalakkan anak2 untuk membantu ibubapa melakukan kerja2 rumah dan juga menolong abang2 dan kakaknya supaya ada kemampuan untuk bergaul dengan orang lain apabila di luar. pastu, ibubapa juga perlu menjaga dan mngasihi anak2 mereka sehingga mereka merasakan diri mereka di sayangi dan diperlukan dalam keluarga..
What else, selain tu budak2 ni harus la jugak diberikan sedikit penghargaan atau pujian berbanding hukuman la kan. Pastu kanak2 jugak perlukan kasih sayang, rasa aman, kebebasan dan bergantung pada diri, bergaul dgn orang, akhlak yg baik, perasaan bahagia, perlukan kejayaan,
So that semua keperluan kanak2 ni ibubapa perlu lah berikan kepada anak2 mereka untuk menjadikan mereka insan yang kamil dan mampu mmbangun dirinya. Sekiranya ad yg kurang dia akan mmberi kesan personality dewasanya huhu.....

tapi kan ada subjek 'keganasa rumah tangga' tapi saya tak ambil. so macam saya nak tahu lah apa kesan perkara2 negatif yg dihadapi oleh kanak2 dalam rumah trhadap prkembangan personaliti dia. huhu~~~
trauma?? kurang keyakinan?

So. ajar lah anak2 perkara2 yang dapat mmbuatkanya dapat bergantung pada dirinya, membangkitkan dirinya, tidak merasa lemah dan tidak merasa kurang yakin diri bla bla..

all these will effect their future life/behaviour/personality mybe and people can change to if they have chance i thought . huhu .. bla bla. life is not easy, if it easy than it not life. really??
--kurang yakin diri--

jom belajar psikologi !!!
kajian dibuat doktor/lecturer kata
kepandaian 70%pewarisan  30%persikitaran.
sumber??
tak buat research wahaahaha..
step by step..
i know nothing.. nothing!!!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

No comments:

Post a Comment