hidup tenang tanpa serangga!!

Wednesday, January 12, 2011

tHe NEXT KERIA, mantaaapp


salam, ni namanye keria orang rajinnnn.. kali nieyh gula yg daku sira menjadiii...
BAHAN2 dia SENANG JE:
1) TEPUNG GANDUM
2) KELEDEK
3) GULA..
CARA2:
1) rebus keledek sampai lembik, pastu letak dalam mangkuk dan 'smack down' the keledek sampai dia tak bermaya dan jadi lembik loyak.
2)next, lepas dah penat belasah keledek tuh, bagi dia sejuk betul2 dulu sebelum kita dera dia lagi.p
3)bagi dia tenaga balik dan jadik pejal sikit, maka masukkan tepung dan gaul... tapi jangan bagi dia kuat sangat..just cukup2 untul dia kembali bertenaga..maksudnye dia mmg melekit sikit kat tangan time pegang, agak2 la pandai2..
4)masa nak bulat2 kat dia, letak tepung kat jari-jemari barulah bergaya cikit.
mule2, bulat2 kan, pastukan tekan sikit bgi leper sikit, dan buat lubang kat tengah.
Nak buat bulat cam gambar ni pun boleh kalau malas.
5)GORENG.
gula..
6)letak gula dan ayaq, masak.. nisbah gula:ayaq 3:2. agak2 gula dah memekat. tutup api DAN CEPAT2 campakkan kuih keria yang dah dimasak dan kacau hingga gula nampak kering~~
MANTAAAP~~~~

No comments:

Post a Comment