hidup tenang tanpa serangga!!

Friday, February 25, 2011

nak dekat 6 BULAN


Slam, daku meninggalkan Malaysia sejak 18/9/2010.. skunk dah dekat hujung Februari 2011... So, hampir 6 bulan dah daku kat Jordan niey hah.. Dah puas ayaq mata niey, heh, mnipunye jewh (*_*) dah 6 bulan gak ar tak jumpe family, dalam masa 6 bulan ni gak pipi daku berISI, sbb kitaowng teruje melantak tiap2 mase, kah2~ bile dah lame baru tersedor yg awak tuh dah debab! haha, i don't care.. Jihad melawan nafsu makan ye skunk..
Perasaan pertama dulu masa sampai sangat teruje, menaiki Coaster(bas) dari Amman menuju ke bandar Irbid yg mgambil mase about 2 jam kut tak silap.. Teruje bangunan dia rendah2 tak tinggi pun, pastuh semua putih tak da cat langsung. pastuh udara kering dia rasa macam payah daku nak bernafas.. Bile dah sampai kat negara lain tuh, try nak call family nak cakap kinah dah sampai, lakin mana dapat pakai CELCOM kat cineyh.. just dpat contact lepas 3 hari pastuh lebih kurang sebb baru beli simcard ORANGE , dengan kad weinak2JD40minit..
tu jela....
pastuh, bermula khidupan sbagai anak perantau yg kena tipu ngan pak arab sbb budak baru, tapi ada Akak Mentor, depa yg guide kami dalam urusan bermuamalah thnx kak Alin, tapi skunk mmg dah tak jumpe lgsung kerana akak tu dah sgt bz sbagai plajar tahun 3 medic..
Dalam masa 6 bulan gak, dah mcam2 tempat ak mrayau, melancong, shopping, lepak, merempat, mmg agak best. Masalah dari segi persatuan tarikmenarik dan sebagainye. Masalah sewa sakan yg tinggi, jamiah(uni) yg menganggap pelajar tajaan seperti anak org kaya Jordan dan mengenakan bayaran 2kali ganda dalam apa jue pembayaran, kepayahan dlam blajar subjek dlam arab, Lecturer yg cakap bahsa arab ammi bukan fushah, arab yg teruje tgok dak Malay dan selalu ngacau, keadaan diri dalam cuaca sejuk, khabar angin yg mendebarkan jiwa, member yg buat pe'el, internet lembap, semua nie menjadikan anak perantau taboh wlaupun adekalenye rase jatuh berlepuk lemah semangat jiwa niey, tapi taboh ye... hehe, brapa banyak dok perabes duit beli card call family, tapi nak wat camner terpakse...... orang giler je tak rindu mum n dad..

ni gambaq dalam masjid kat Mesir, Masjid sultan Ali Pasha kalo tak silap sbb byak sgat masjid... kuang2~ hahah, this is me.. mcam gengster jewh.. kalo senyum takot termenawan plak, kah2..

No comments:

Post a Comment