hidup tenang tanpa serangga!!

Monday, May 21, 2012

توت/ BERRY

Wah, wah, wah .. terujaa.. POKOK BLUEBERRY rupanya dekat di tingkap rumah kami.. :D

Mari kita saksikan kronologi pokok ni,

<------- musim shita'/winter gugur semua daun ..  
And then lebat daunnya , dan tumbuh buah, saya sangat pelik la,, apa benda la buah yang tumbuh kat pokok ni. Lama gak la dibiarkan soalan tu bermain di fikiran .. Lagi pula, budak2 arab budak kecil suka sangat pi dekat pokok ni, memokak ja...
--------->

Suatu hari, terdetik di hati tuk melihat dengan lebih dekat buah pokok ni. 
Mula-mula kutenung dari dalam tingkap, apa ka macam ketul2 kecik buahnya... and then.. 
i opened the window.. 
ada beberapa biji buah telah gugur di tepi tingkap.... . 
i took it..... and... it's look like 'berry' ?? 
haha, sebab penah makan dekat sekolah dulu 
dan dekat rumah KKB pun ada pokok tu , 
pokok jiran...




SubhanALLAH :D
Pastu i terus pi jumpa bilik sebelah tanya depa, 
"hangpa tau dak ni buah pa??
Minah tu kata, 
"erw macam ulat gonggok".   
   
LolZ, Minah lg sorang tak tau jugak..  i was so excited, browsing to search for 'berry' in arabic "توت" and... i found... http://www.addustour.com/ViewTopic.aspx?ac=%5CMiscellany%5C2012%5C05%5CMiscellany_issue1667_day11_id412707.htm#.T7pP-9zOVg8
!!!!! kah kah.. so its true, berry ..
Sorry, :D sangat teruja SEBAB sebelum buahnya muncul, 
tak terfikir pun,  pokok apa benda la yg mnyebabkan macam hutan dah pemandangan tepi tingkap ni .. 
:D tata... nak !!!!!! sedaaap
Hi gambar curi dari laman sesawang .. kalau dah masak, cam gini lah ..
*malam exam...........................

No comments:

Post a Comment