hidup tenang tanpa serangga!!

Friday, June 17, 2011

hari ni, di padang..

salam, hari ni hari jumaat.. dekat sakan i hari ni, bile mlihat tgahari tadi melalui tingkap, ak nampak orang dok pasang stage kat padang.. aik nak wat ape ni? konsert kawin ke? haha, biasanya gitu le yg pnah daku nmpak.. tapi salah, depa wat satu ceramah/kebangkitan..kbangkitan menyedorkan rkyat2 Jordan pasal ngara depa.. ak mndengar dari sakan jewh..

Ada la syeikh2 yg berucap.. dowang sebut pasal kezaliman trhadap rakyat kt Jordan nieyh, dia kata kita semua ni bukannya jahil, tak nampak ke ape ke, tapi kita semua nampak sendiri semua ketidakbetulan di negara ini.. dari segi ayaq,elektrik semua.. pastunya rmainye org fakir/miskin.. tapi mmg betul pun apa yg syeikh tu cakap, ak yg bukan wrganegara dowang terasa ad la jugak kzaliman2 itu, haha dari segi TAX dia yg kadang agak melampau.. (o_O) katanya tax adalah sumber negara depa yg tadak pertanian/smber lain.. pernah jugak i tanya arab mana peginya duit2 tax itu? haha dowang pun tak tahu, mybe tak amik kisah sbab dah biasa teraniaya..

antra tax: duit topup,, baru2 ni kena bayar tax tiket balik kapal trbang 21JD.. yg psal msalah air cam biasa Jordan kurang air, dan elektrik depa kate mahal.. lain2, tak discover agi.. Yg pasal org miskin tu plak, sgat la betul.. dekat ngan tingkap bilik aku boley nampak tong sampah, setiap kali menjenguk ke luar tingkap, ak akn mendapati pakcik2 arab yg berbeza mencari sesuatu dalam tong sampah.

Kereta urduni brbondong memenuhi ruang.. apak2 membawa anak mghadiri mjlis tersebut, syabab2 urdun juga kelihatan, tidak kurang nisa'2 berniqob dtg mndngar cramah trsebut. budak2 pulak sronok gi majlis trsebut sbb depa dapat sebatang bendera Jordan kecil.

Antara pengisian lagi.. syeikh2 myatakan permintaan mereka ada yg dalam 7 perkara, ada yg 10 menda.. antaranya memperbaiki ketidakadilan ini, memperbaiki sistem politik kpada syariah Islam mcm khalifah,.. takbir!AllahuAkbar.. yaa ayyuhar rijal, ya ayyuhan nisa', ya ayyuhal syaababul urdun.. haza islah la yanjah illa bil ittifaq(pembetulan/pembaikan ini takkan berjaya kecuali dgan ittifaq(bersatu))

Majlis telah diselangi dengan persmbahan lagu2 patriotik Urdun yg dinyanyikan oleh barisan rijal urduuni yg berpakaian kot.. trdapat juga kamera yg mgkin siaran lgsung haha..

i rasa touching tetiba bila i dngar kzaliman yg disebut oleh tukang berucap sbbnye mmg kite pun mrasainye cume bila dah biasa tak rasa pape.. diserunya syabab2 urdun tuk bangkit..

Dan pling penting disebut pasal pergerakan Islam, Islam skarang ni cmner kt Urdun. dngn pemuda2 dan pemudi2 nye.. memperbaiki perundangan dan sistem negara ini.... smagat jihad.. mklumat lanjut insyaAllah.. Saye ni tidak la trlalu tahu sgat, cume skadar perkongsian kita sesama saudara muslimin dan muslimat...

3 comments:

  1. saya pon dengar gak dr sakan sahawneh.. semangat bebenor syeikh2 nie ckp ^-^

    ReplyDelete
  2. intikhobat rasanyew

    ReplyDelete
  3. seronoknya berkelana di sana. bumi urdun, bilakan boleh kita ketemu?

    ReplyDelete