hidup tenang tanpa serangga!!

Sunday, July 10, 2011

Yarmouk University

Yarmouk University?? pewhh macam gah je bunyi.. memang bunyi dia macam gah pun.. tapi setiap hari sama je kena berulang-alik pergi ke kuliah.. cuma bezanya 'Yarmouk University' haha,

ada apa dengan Yarmouk University.... ya Rob.. ia terletak di negara JORDAN, di UTARA JORDAN ye murid2 cuba bayangkan sikit UTARA tu macam mana, mantiqah/negeri nye IRBID...
Yarmouk university kira university famous la kat Jordan ramai laa ibnu sabil dari lain2 negara macam kami yg datang ke sini..

Semuanya ini taqdir Allah s.w.t.... awak belajar di negara arab awak berguru dengan arab awak bermuamalah dengan arab awak berkawan dengan arab mengutuk pun orang arab gak. haha, semoga dengan keberkatan kita belajar di negara arab ini, kita semua akan pandai berbahasa arab, amin ya Rob.. Engkau Maha Bijaksana.. Kami SEMUA Ya Allah..

Paling sukar bila berjalan dalam Yarmouk University ialah kena kacau ngan arab, time tu banyak ingat Tuhan je la huhu, ya Rob.. Dia ingat aku tak paham apa yg dia cakap? sabar je la aku.. mengutuk2 aku yew, takpe2 Allah itu Maha Adil.. sekiranya Quran&Sunnah diamalkan takkan terjadi prkara sebegini...

Terpaksa cakap dari sekarang, takkan boleh lupa la belajar kat sini.. kenangan terindah diriku dan diri kami. Puas berjalan dalam jamiah/unvrsity.. puas juga aku menjelajah setiap ceruk syari' jami'ah... tak rugi merayau nieyh, banyak berjalan luas pengalaman tak gituh? di depan bab syimali macam2 cnderamata, macam2 la pakcik arab jual.. ak nak explore, nak mmbeli belah ar ape lagi.. sudah nampak 'something' untuk dibeli secara borong dan dibawa pulang ke Malaysia. Murah2 plak tuh..

Satu jew, saye suka jalan sorang bila balik dari kuliah sbab jadual masing2 lain2, tu yang jadi bebas merayau tuh.. oh jami'ahku, ak sayang kamu.. Maktabah/library, best... awak penah explore? penah ke awak pegi surau wanita dia? haha, it was a 'little' funny, better pegi masjid jamiah lagi besar.. satu je tak bley blah, kasut lama aku ni tahap giga haus pergi buat bunyi, malu i, tapi i cover.

Mat'am?? huh, dah lama tak melabur duit dekat situh.. tobat kot, sem lepas byak giler bagi profit kat mata'am syariah.. lebih menyayangi mat'am farobi di hatiku.. Yg bestnye arab belanja haha.

Kuliah Syariah, Syariah.. ada satu cer.. kami ana dan banat arab duk di halaman kuliah syariah kami pok pek borak sampai tergelak trbahak2. tibe2.. 'hoi!' skumpulan syabab arab yg tengah jalan kat jalan mnegur... then member arab ana cakap 'na'am,na'am ehna banat syari'ah' hoho, malu la kami, kami sedor kami banat.. yg awok tu memokak di tepi jalanan tak mengape pulak.. whatever,

No comments:

Post a Comment